Iekūlos ķezā 1 santīma dēļ (228)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Erinkidd77

Tiešām domāju, ka nekad neaizņemšos naudu no ātro kredītu kompānijām. Tā raksta kāda portāla TVNET lasītāja, kurai ir negatīva pieredze ar kredītu, kura saņemšanai vajadzēja samaksāt tikai vienu santīmu.

Lasītāja rakstīja: «Man tagad ir 20 gadi. Pirmo ātro kredītu aizņēmos jau 18 gadu vecumā. To veiksmīgi un laicīgi atdevu.

Pāris mēnešus vēlāk dzīve iegrozījās tā, ka nācās pamest mājas, dzīvot vienai Rīgā, pabeigt vidusskolu un atrast pastāvīgu darbu.

Dzīve izmainījās 24 stundu laikā.

Lai izdzīvotu pirmo mēnesi, paņēmu «SMS Credit» 200 Ls apmērā. Domāju, ka drīz vien atradīšu darbu un šo summu spēšu atmaksāt uzreiz pēc mēneša.

Interesantākais bija tas, ka neviens neprasīja ne konta izrakstus, ne to, vai man ir darba vieta, pilnībā neko.

Tikai vajadzēja aizskaitīt 1 santīmu no internetbankas, lai reģistrētos.

Tā kā uzreiz nevarēju atmaksāt, nācās pagarināt. Beidzu veikt pagarināšanu, līdzko pagarināšanas summa bija sasniegusi aizdevuma summu.

Man bija uznācis «besis». Bija pāris mēneši (kādi četri laikam), kad vispār nemaksāju. Līgumsoda procentiem neredzēju virsotni. Vai tie kādreiz arī apstājas, vai ir kaut kādi griesti?

Protams, saņēmu daudz zvanu, draudu un tamlīdzīgas lietas. Teicu viņiem, lai sūdz mani tiesā, nav ne pirmā, ne pēdējā.

Bet sapratu, ka tas nav viņu interesēs, jo, sākoties tiesas procesam, kredīta summa tiek iesaldēta, bet,

morāli tiranizējot aizņēmējus, viņi, protams, ir ieguvēji.

Tagad šis kredīts ir dzēsts, bet vēlētos veikt dažus aprēķinus.

Tātad es aizņēmos 200 Ls (turklāt bezprocentu kredītā). Pagarināšanas maksās atdevu Ls 200 + pamatsumma Ls 200 + līgumsoda procenti Ls 350 + komisijas maksa par katru mēnesi, sastādot maksājuma grafiku, 50 Ls = kopā 800 Ls.

Rezultātā pārmaksa bija 600 Ls.

Tagad uz to skatos citādāk, uznāk nedaudz smiekli, bet es nestādos priekšā tiem cilvēkiem, kuri ir pārmaksājuši vēl vairāk nekā es.

Pa vidu šim kredītam biju paņēmusi simbolisku mazu kredītu 40 Ls apmērā. To arī sanāca iekavēt, taču tas ir atmaksāts.

Bet interesants fakts ir tāds: kad grasījos atdot visu kredīta summu, izrādījās, ka šī kompānija vairs neeksistē un to ir nopirkusi cita kredītiestāde. Nomaksājot kredītu, es nesaņēmu ne zvanu, ne īsziņu, ne e-pastu, ka kredīts ir nomaksāts. Cerams, ka pēc kāda laika pastkastītē nesaņemšu vēstuli no parādu piedzinējiem. Ha ha.

Es uzskatu, ka valdībai

vajadzētu uzlikt procentu griestus šīm mazajām, viltīgajām ātro kredītu kompānijām,

jo daudzi cilvēki ir nonākuši kredītu jūgā un ir milzīgā naudas stresā.

Mana situācija ir vēl diezgan maiga, jo nebēgu no kreditoru zvaniem un e-pastiem, centos visu sarunāt, tāpēc ikvienam iesaku savas kredītsaistības nokārtot un mēģināt panākt kompromisu par atmaksas veikšanu.

Ir tāds teiciens: «Nekad nesaki nekad!» Bet es tiešām domāju un saku, ka es NEKAD neaizņemšos kredītus no šāda veida kompānijām, un iesaku arī jums to nedarīt! Zinu, ka tuviniekiem ir grūti lūgt naudu, bet, ticiet man, ar brāli vieglāk norunāt atmaksas grafiku.»

Kāda ir Tava pieredze ar ātrajiem kredītiem?

Raksti komentāros vai uz e-pasta adresi lasitaji@tvnet.lv!

Komentāri (228)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu