Paliek kauns par postažu bijušajos robežkontroles punktos (72)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe / LETA

Paliek kauns, paskatoties uz postažu, kas paveras bijušā Latvijas robežkontroles punkta vietā. Tā portālam TVNET rakstīja kāda lasītāja, norādot uz izdemolētajām ēkām un nesakopto apkārtni. Noskaidrojām, ka līdz ar pievienošanos Šengenas zonai šie objekti valstij vairs nav vajadzīgi un tāpēc tos pārdod, izīrē vai nojauc.

Lasītāja rakstīja: «Pēdējā laikā sanāk bieži šķērsot Latvijas/Lietuvas (Grenctāle) un Latvijas/ Igaunijas (Ikla) robežu.

Un paliek kauns, paskatoties uz postažu, kas paveras bijušā robežkontroles punkta vietā Latvijas pusē,

proti, izdemolētajām robežsardzes ēkām un nesakopto apkārt esošo teritoriju (asfalta segums arī ir zem kuras katras kritikas).

Ipaši tas izceļas uz kaimiņvalstu akurāti sakopto, turpat blakus esošo bijušo robežkontroles punktu fona.

Vēlētos zināt, kas ir atbildīgs par šo vietu uzturēšanu. Un vai tiešām ir vērts tērēt valsts naudu reklāmas klipu veidošanai, valsts tēla uzlabošanai, ja, šķērsojot robežu, paveras šāds skats?»

Robežsardzei vairs nav vajadzīgi

Saņemot šo vēstuli, TVNET lūdza Valsts robežsardzes skaidrojumu, bet tā atbildēja, ka pēc pievienošanās Šengenas zonai, robežpārbaudes uz iekšējām robežām netiek veiktas un līdz ar to lasītājas minētie objekti robežsardzei vairs nebija nepieciešami un nodoti pārvaldīšanai un apsaimniekošanai Iekšlietu ministrijas Nodrošinājuma Valsts aģentūrai.

Pārdod, izīrē vai nojauc

Arī aģentūras pārstāve Ieva Rekšņa TVNET norādīja, ka neviens no objektiem - ne Grenctālē, ne Iklā - nav aģentūras īpašums.

Tā kā objekti savulaik būvēti, lai kontrolētu robežpāreju, un šī funkcija vairs nav nepieciešama,

valsts šādus objektus vai nu pārdod, vai izīrē.

Gadījumos, kad to pieprasa Šengenas saistības, arī nojauc.

Grenctāle ir izīrēta, un to apsaimnieko SIA Kurzemes Mehanizators. Nodrošinājuma Valsts aģentūras pārziņā ir tikai viena neliela ēka, kurai jau ir piešķirti līdzekļi nojaukšanai. Par to valdībā lēma pavisam nesen.

Ikla arī pieder privātpersonai, kurai maksāšanas grafiks ir vēl līdz 2016.gadam.. Latvijas pusē aģentūrai ir aptuveni 150 kvadrātmetru liels laukums, uz kura vispār nekas neatrodas.

«Mēs tur nopļaujam zāli un savācam gružus, ja tādi parādās.

Diemžēl to «pleķīti» nevienam nevajag, jo esam piedāvājuši gan pagastam, gan privātpersonai.

Laikam jau to nevar nekam īsti izmantot,» viņa klāstīja.

Savukārt Ārlietu ministrijā atturējās no šā jautājuma komentēšanas.

Komentāri (72)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu