Svētceļnieki spiesti gulēt kāpņutelpās un sabiedriskajās tualetēs (77)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Gribu atgādināt, ka katru gadu no 11. līdz 15. augustam Aglonas bazilikā norisinās gan Slimniekiem veltītās dienas, gan Sv. Meinarda svētki, gan arī Vissv. Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki. Slimniekiem veltītā diena ir 11. augustā, kad plkst. 12.00 svētdienā to vada bīskaps Jānis Bulis.

Uz Sv. Misi gan sabrauc slimnieki, gan arī jau sanāk pirmās nelielās svētceļnieku grupas, kuras ir devušās uz Aglonu tieši kājām. Viss jau būtu labi, tikai šogad 11. augustā svētceļniekiem Aglonas katoļu ģimnāzijas ēka bija slēgta. Mēs, vietējie iedzīvotāji, esam informēti, ka Aglonas katoļu ģimnāzijas ēkas jumts tek, tādēļ šogad svētceļnieki tajā ēkā netika ielaisti.

Rezultātā

atnākušie svētceļnieki, kuriem nebija līdzi telšu, nakšņoja gan Aglonas ciemata daudzdzīvokļu mājas kāpņu telpās, gan sabiedriskajās tualetēs un arī vienā pamestā mājā blakus vietējam veikalam «Vessko».

Nevienu atbildīgo institūciju neinteresē, kur un kādos apstākļos nakšņos un ko ēdīs svētceļnieki. 11. augustā mūsu mājas kāpņu telpā bija apmetušās trīs sievietes - svētceļnieces no Limbažiem. Kā kopīgi noskaidrojām, ģimnāzijas ēka tiešām bija slēgta, jo jumts ir avārijas stāvoklī. Kad svētceļnieces lūdza naktsmājas Aglonas klosterī vai atļauju gulēt bazilikā vismaz uz grīdas, saņēma atteikumu. Arī Aglonas novada domes ēka jau bija slēgta, jo pulkstenis bija pāri 17.00.

Mans dzīvoklis bija pilns ar ciemiņiem, tad apzvanīju savus kaimiņus. Beidzot tika atrasts risinājums, svētceļnieces tika izguldītas un pabarotas pie maniem kaimiņiem Aglonā. Es uzskatu, ka svētceļnieku ēdināšanas un naktsmāju jautājumus jārisina Aglonas svētku organizētājiem, šajā gadījumā tā ir Aglonas bazilika, sadarbojoties ar Aglonas novada pašvaldību. Taču Aglonas bazilikas vadība izliekas svētceļnieku problēmas neredzam.

Apsveicami, ka iepriekšējais Aglonas draudzes dekāns Andrejs Aglonietis spēja tomēr uzturēt Aglonas ģimnāzijas ēku kārtībā, lai tur varētu nakšņot svētceļnieki. Aglonas ģimnāzijas ēkā, kura ir avārijas stāvoklī, ir četri stāvi, un tur ir ļoti daudz telpu. Tikai vajag atrast līdzekļus ģimnāzijas ēkas jumta nomaiņai. Tāpat šogad Aglonā bija 14. augusts ļoti lietains. Tie svētceļnieki, kas gulēja teltīs, izmirkuši sildījās vai nu Aglonas bazilikā, vai arī vietējo māju kāpņu telpās.

Es saprotu, ka daudzi svētceļnieki finansiālu apsvērumu dēļ nevar iegādāties sev teltis, guļammaisus, tāpēc šie svētceļnieki burtiski paliek uz ielas. Un Aglonā pašvaldība varētu atrast telpas svētceļnieku izmitināšanai, ja tikai to vēlētos. Aglonā ir brīvā laika pavadīšanas centrs Stropiņš, ir Aglonā ir arī otra vidusskola ar lielu sporta zāli, aktu zāli un citām ietilpīgām telpām, ir Jaunaglonā arodskola.

Vietējie palīdz iespēju robežās

Mēs, vietējie iedzīvotāji, iespēju robežās palīdzam svētceļniekiem, kuri ir kājām sasnieguši Aglonu, taču arī mūsu, vietējo iedzīvotāju iespējas tomēr nav neierobežotas. Piemēram, Jēkabpilī, Rīgā un citās lielajās pilsētās ir naktspatversme, kur nelaimē nonācis cilvēks var pārnakšņot un nākamajā dienā saņemt siltu zupu. Būtu labi, ja arī Aglonā būtu šāda naktspatversme, kur šajās augusta pirmssvētku dienās sociālais dienests varētu palīdzēt grūtībās nonākušajiem svētceļniekiem.

Mēs, Aglonas iedzīvotāji, ļoti ceram, ka nākamo gadu svētceļnieku apstākļi Aglonā uzlabosies un ka mums nebūs jāredz guļam svētceļnieki pamestās ēkās, tualetēs vai namu kāpņu telpās.

Ar cieņu Ilze no Aglonas.

Komentāri (77)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu