Rīgas daudzdzīvokļu mājas dzīvoklī iemitinājušās milzīgas žurkas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītājs

Kāda Rīgas daudzdzīvokļu nama iedzīvotāji cīnās ar briesmīgu sērgu - vismaz 35 cm garām žurkām. Imantā dzīvojošā ģimene vērsās pie portāla TVNET, jo nav apmierināta ar apsaimniekotāja kūtrumu šajā situācijā. Savukārt apsaimniekotāja pārstāve apgalvoja, ka uzņēmums nekavējoties iesaistījies situācijas risināšanā.

Lasītāja rakstīja: «Svētdienas vakars. Imanta. Kārtējo reizi vīrs nopircis tā saucamo «garmošku» tualetes podam, jo jau atkal tā bija sakosta sīkos, mazos gabaliņos. Nomainīja īstajā brīdi, jo milzīgais grauzējs bija palicis vannas istabā un vairs netika uz pagrabu. To manīja mūsu nesen iegūtais kaķis Miķis.

No diviem virtuves lieliem nažiem un slotaskātiem tika pagatavoti «ieroči», un divi pieauguši, spēcīgi vīrieši devās piebeigt nelūgto viesi. Tas bija cīniņš apmēram 20 minūšu garumā, jo žurka bija tiešām MILZĪGA un negribēja padoties arī brīdī, kad bija caurdurta ar diviem mājas kārtības dunčiem! Kopā ar asti viņa bija aptuveni 35-40 cm gara. Visu šo notikumu redzēja un dzirdēja arī mani bērni (3 un 7 gadi)! Domājams, tā būs trauma uz ļoti ilgu laiku, jo

tajā brīdī mēs visi, arī bērni, uzzinājām, kā kviec žurkas!

Lai neteiktu, ka pārspīlēju, žurka ir arī nofotografēta.

Foto: TVNET lasītājs

Nākamās dienas rītā zvanīju «Rīgas namu pārvaldniekam» (RNP) uz informatīvo tālruni (jo citu numuru internetā iegūt, protams, nav iespējams), lai varētu iegūt telefona numuru konkrēti manas mājas apsaimniekotājam. Protams, man neviens numuru nedeva. Arī nekādu problēmu no tā neuztaisīja, ar to saprotot, ka tā RNP apsaimniekotajiem namiem ir ikdienišķa parādība. Vien vaicāja: «Nesaprotu, ko jūs no mums gribat!? Esmu pieņēmusi jūsu zvanu kā iesniegumu, sūtīsim indētājus un miers.»

Teicu, ka elementāri vēlos sazināties ar savu apsaimniekotāju, ka vēlos zināt, kāda būs nekavējošā rīcība; ja sūta indētājus, tad kāda man ir garantija par to, ka cita pusindēta žurka neuzlīdīs atkal pa to pašu trubu,

kāda garantija, ka žurka nenostaigās pāri manu bērnu zobu birstēm, ar ko vakaros mazgājam zobus?

Mums parādījies kaķis - ja viņš sakodīs kādu pusindēto žurku – kurš par to visu būs atbildīgs? Kādas garantijas varat dot? Galu galā – kurš man atlīdzinās zaudējumus, kuri radušies, kādas 5-6 reizes pērkot jaunas «garmoškas» un pārkostās veļasmašīnas ūdens padeves šļaukas? Uz ko atbilde bija – ko tad jūs piedāvājat? Es saku – ko jūs man piedāvājat? Jūsu kantori uzturu no savas algas! Pēc klusuma brīža - es esmu pieņēmusi jūsu iesniegumu, viss.

Nākamajā vakarā pēc slaktiņa, pārrodoties mājās, diemžēl atkal bija dzirdami mazi, klusi skrapšķīši tieši zem vannas. Atverot vannai priekšā aizlikto aizslietni, ko ikdienā nav iemesla kustināt, atklājās milzum daudz žurku izkārnījumu! Vai tas ir normāli?

Foto: TVNET lasītājs

Atbildes zvanu no RNP saņēmu nākamajā dienā - no ēku un apsaimniekojamo namu pārzines (pagaidām vārdu un uzvārdu nenosaukšu). Kam seko sīks situācijas apraksts no manas puses un pieminēts arī tas, ka tomēr atkal dzirdami skrapšķīši. Tāds jautrs komentārs otrā telefona galā: «O, varbūt būsiet nobeiguši māmiņu bērniņiem. Jā, nu nekas, būs vien pašiem arī mazie jāpiebeidz!» Neliela šoka pauze no manas puses un tad vaicājums par turpmāko rīcības plānu.

«Pārvaldniekā» jokoja, ka varbūt mēs esam nogalinājuši žurku-māmiņu un tagad mums pašiem būs jāpiebeidz arī mazie žurkulēni.

Atbilde skaidra un nepārprotama – 8.septembrī jau inde bija izlikta un vairāk nekas šajā sakarā darīts netiks. Vienīgais, ko varam piedāvāt, ir tas, ka aizbrauks attiecīgie darbinieki un novērtēs situāciju pagrabā. Bet nu darbu esot ļoti daudz un, kad tas būs, neviens nevarot pateikt. Uz jautājumu par indes iespējamo klātbūtni manā dzīvoklī bija skaidra atbilde – ne kaķim, ne bērniem inde nekaitē, ja arī būtu apēsta!

Foto: TVNET lasītājs

Vēlāk uz jautājumu par apsaimniekotāju atbildību šādā nopietnā jautājumā tika paskaidrots, ka (protams) apsaimniekotājs atbildīgs par publisko telpu un pārējais viņus neinteresē, proti, kas tālāk notiek dzīvokļos, lai arī žurka no šīm publiskajām telpām skrien tieši uz dzīvokļiem. Tādēļ arī kaut kādā nevienam nezināmā brīdī kaut kas «uzmetīs aci» pagrabam un viss. Varbūt.

Par dzīvoklī notiekošo katrs ir pats atbildīgs gadījumos, ja «problēma» ierodas no apsaimniekotāju publiskās telpas!

Varbūt varat palīdzēt saprast – kādas, lūdzu, ir mūsu kā iedzīvotāju un lielas ikmēneša apsaimniekošanas maksas maksātāja tiesības pieprasīt, lai apsaimniekotājs vismaz elementāri nosedz ar nesagraužamu materiālu ejas ap kanalizācijas šahtām, lai nebūtu jābaidās par kādām dūšīgu žurku pārnēsātām slimībām?»

Savukārt RNP Komunikācijas nodaļas projektu vadītāja Santa Vaļuma pēc iepazīšanās ar lasītājas situācijas aprakstu atzina, ka liela grauzēja (žurkas) nonākšana daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvoklī, protams, ir nepatīkams gadījums - nepatīkams piedzīvojums iedzīvotājiem.

«Mēs, RNP, esam nekavējoties iesaistījušies situācijas risināšanā: pamatojoties uz saņemto problēmas pieteikumu, 29.oktobrī RNP tehniskie darbinieki apsekoja mājas koplietošanas pagraba telpas, kā arī pārbaudīja koplietošanas komunikāciju tehnisko stāvokli. Tika konstatēts, ka visi guļvadi pagrabā ir slēgti, bojājumu nav - proti,

nav caurumu, caur kuriem žurka varētu iekļūt mājā esošajos cauruļvados no koplietošanas telpām.

Apsekojot arī dzīvokli, netika konstatētas spraugas vai caurumi, caur kuriem dzīvoklī žurka varēja iekļūt.

Secināms, ka žurka dzīvoklī varēja nokļūt no tuvumā esošās kanalizācijas akas, kas atrodas ārpus mājas.»

Vaļuma arī norādīja, ka minētajai mājai katras kāpņu telpas kanalizācijas vadi savulaik to būves laikā ir ievadīti taisni kanalizācijas akās mājas priekšā. Papildus RNP veiks ārpuskārtas deratizāciju mājas pagraba koplietošanas telpās, lai novērstu iespēju grauzējiem iemitināties pagraba telpās.

Visi materiāli, kas tiek izmantoti deratizācijas darbiem, ir sertificēti un atbilst Eiropas Savienības drošības standartiem. Materiāli gan nav bīstami mājdzīvniekiem, jo ir speciāli izstrādāti grauzēju iznīcināšanai, savukārt mājdzīvnieki tos gluži vienkārši neēd.

«Pēc situācijas apraksta ir saprotams, ka notikušais ir ļoti nepatīkama pieredze, kas dzīvokļa iedzīvotājiem radīja lielu emocionālu stresu. Ņemot vērā situācijas aprakstu, nekavējoties veiksim arī saņemto zvanu pārbaudi - visi saņemtie zvani uz 8900 kvalitātes kontroles dēļ tiek ierakstīti. Jānorāda, ka iespējamie cēloņi un risinājumi ir pārrunāti arī ar dzīvokļa īpašnieku,» RNP pārstāve rezumēja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu