Jauniete pēkšņi uzzina mistiskas lietas par savu darbu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Kā jūtas studente, kas pēkšņi uzzina, ka viņa it kā strādā firmā, ko nemaz nezina? Šādā situācijā nonākusi kāda portāla TVNET lasītāja. Viņa aicina nestrādājošos studentus pārliecināties, vai kāda firma neizmanto viņu datus nelietīgiem darījumiem.

Lasītāja rakstīja saistībā ar novembra beigās notikušu gadījumu. Tā kā lasītāja ir studente un nestrādā, viņa ir apgādājamā persona vecākiem.

«Vienu rītu saņēmu nepatīkamu zvanu no mammas, kas man uzdeva jautājumu: «Kas ir AAA [uzņēmuma nosaukums ir cits - red.]?» Uz to man nebija atbildes, viņa man vēlreiz uzdeva jautājumu, šoreiz par to, vai es strādāju. Es atbildēju, ka nē, kā arī ir!

Mamma izstāstīja situāciju, ka viņa vēlējusies jaunajā sistēmā VID EDS mani piereģistrēt kā apgādājamo, bet es it ka strādājot SIA AAA. Solīju mammai uzzināt, kas par lietu.

Iegāju savā VID EDS kontā, un, jā, tiešām tur uzrādās tāda informācija, ka es strādāju pieminētajā firmā. Sāku meklēt informāciju par šo firmu, uzzināju, ka tā ir firma, kas sniedz frizieru un skaistumkopšanas pakalpojumus, uzzināju, kur šī firma atrodas.

Secināju, ka pat nezinu, kur tāda vieta Rīgā ir, - firma reģistrēta Rīgā, bet es dzīvoju citā pilsētā.

Uzzinājusi numuru, kas bija ievietots internetā, zvanīju firmai, atbildēja sieviete ar jauku balsi, sāku stāstīt savu problēmu, sāku meklēt iemeslus. Tikai beigās man pateica, ka šī sieviete, ar ko runāju, nemaz nestrādā šajā firmā, kaut gan, kad pacēla klausuli, atbildēja, ka es runāju ar šo firmu. Viņa kādreiz esot tur kā grāmatvede strādājusi. Sieviete laipni man iedeva firmas īpašnieces numuru un piebilda, ka šī firma īstenībā vairs nestrādājot vai tai ir jauns nosaukums, vai notikusi īpašnieku maiņa.

Saņēmusi jauno numuru, zvanīju uz šo iestādi, kur laikam pacēla darbiniece. Taujājot pēc īpašnieces, pie klausules pienāca firmas īpašniece, parunājām, sapratām, ka ir ieviesusies kaut kāda kļūda sistēmā, īpašniece solīja sazināties ar grāmatvedi un dot kādu ziņu.

Nepagāja nemaz ilgs laiks, kad man jau zvanīja firmas grāmatvede un mēģināja iestāstīt, ka es neesmu viņu reģistrā

un pat nekur neparādās mans vārds, kur nu vēl personas kods (pie sevis nodomāju - bet kā tā var būt?).

Apnika skaidroties un domāt, kur viņi ir ieviesuši kļūdu, devos uz tuvāko VID. Nonākdama VID, izstāstīju savu sāpi darbiniecei, kas tāpat kā es nesaprata, kā mans vārds, uzvārds, personas kods varēja nonākt šīs firmas reģistrā, ja es nemaz nezinu ne firmu, ne īpašniekus (VID darbiniece nosauca man šīs firmas īpašniekus).

VID darbiniece sazinājās ar šīs firmas grāmatvedību, to pašu, ar kuru es runāju, un lika steidzami mani izņemt no reģistra, jo izrādās, es tur strādājot jau no 29.05.2014., bet es neesmu saņēmusi ne algu, ne kaut ko citu, vienkārši laikam brīvprātīgā, par kuru nodokļus nemaksā, bet maniem vecākiem mani jāuztur un vēl papildus nodokļi jāmaksā. ABSURDS.

Kad VID darbiniece bija sazinājusies manā klātbūtnē ar grāmatvedību, es pēkšņi esot parādījusies reģistrā un mani varot izdzēst, bet tad, kad es zvanīju, man pateica ka informācijas par mani nav. Galarezultātā esmu palikusi nekur, es kaut kur strādāju, vēl mācos un par to neko nezinu.

Man vislielākais jautājums radās par to, kur šī firma ir dabūjusi manus dokumentus.

Esmu palikusi neziņā, bet vismaz ceru, ka nostrādās firmas godavārds un es tikšu izdzēsta no reģistra. Ja ne, vērsīšos policijas iecirknī, lai rakstītu iesniegumu par nelikumīgu personas datu izmantošanu. Gribētu pateikt visiem, kuri mācās un nestrādā, un ir vecāku apgādājamie: lūdzu, paskatieties, vai kāda firma neizmanto jūsu datus nelietīgiem darījumiem.»

Kur cilvēkam vērsties?

Datu valsts inspekcijā TVNET akcentēja, ka Fizisko personu datu aizsardzības likuma 2.panta 9.punkts nosaka, ka personas datu apstrādes pārzinis ir fiziskā vai juridiskā persona, valsts vai pašvaldības institūcija, kura pati vai kopā ar citiem nosaka personas datu apstrādes mērķus un apstrādes līdzekļus, kā arī atbild par personas datu apstrādi saskaņā ar šo likumu.

Likuma 10.panta 4.punkts nosaka, ka pārzinis ir atbildīgs par personas datu pareizību un to savlaicīgu atjaunošanu, labošanu vai dzēšanu, ja personas dati ir nepilnīgi vai neprecīzi saskaņā ar personas datu apstrādes mērķi.

Šajā gadījumā personai ir jāvēršas pie VID, kas ir personas datu apstrādes pārzinis,

jo dienests ir atbildīgs par personas datu pareizību un personas datu apstrādes atbilstību saskaņā ar likumu.

VID centīsies situāciju atrisināt

Savukārt VID Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa TVNET norādīja, ka atbilstoši likuma «Par nodokļiem un nodevām» 22.pantā noteiktajam dienests nedrīkst sniegt komentāru par konkrēto gadījumu.

Vienlaikus viņa informēja, ka VID ir identificējis iespējamo problēmu datu uzrādīšanā un nekavējoties sazināsies ar nodokļu maksātāju, kurš ir uzrādījis konkrēto personu kā darba ņēmēju, lai šo problēmsituāciju atrisinātu.

Vai Tu esi saskāries ar šādām un līdzīgām situācijām? Raksti komentāros un uz e-pastu lasitaji@tvnet.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu