Nakts laikā mežmalā pastrādā sezonai raksturīgu noziegumu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītājs

Pagājušajā nedēļā noziedznieki paviesojās Ķeguma novadā, kur nakts laikā nozāģēja gandrīz 200 speciāli audzētu eglīšu. Jaunaudzes īpašnieks ar portāla TVNET starpniecību lūdza autobraucēju palīdzību zagļu atrašanā. Par notikušo zādzību ir sākts kriminālprocess.

SIA «Paegle Egles» īpašnieks Armands Paegle TVNET rakstīja: «Mūsu valsts ir vienīgā valsts Eiropā, kurā cilvēks var doties uz «Latvijas valsts mežu» (LMV) mežu un nozāģēt sev Ziemassvētku egli, kas kopumā šķiet lieliska iespēja un dažām ģimenēm burvīgs ģimenes piedzīvojums, bet manai ģimenei Ziemassvētku gaidīšanas laikā nācās piedzīvot nepatīkamu notikumu.»

Es un mana ģimene pirms vairākiem gadiem sākām Ziemassvētku egļu audzēšanu uz lauksaimniecības zemes. Mums bija doma aizsākt jaunu tradīciju, ka cilvēki var braukt pie mums uz mājām un paši izvēlēties un nozāģēt savu Ziemassvētku egli. Šogad lielākās egles ir sasniegušas aptuveni 1,5 m garumu, tāpēc nolēmām šogad vēl nesākt egļu tirdzniecību, bet vēl nedaudz pagaidīt, izveidot mājas lapu, reģistrēt uzņēmumu un sakārtot tirdzniecības vidi.

Diemžēl naktī no 4. uz 5. decembri no mūsu piemājas egļu plantācijas tika nozagtas aptuveni 200 egles, kas katru gadu ir formētas, mēslotas ar minerālvielām un koptas.

Savukārt pagājušajā gadā man piederošā mežā, kurā pirms vairākiem gadiem tika atjaunota cirsma, tika nozāģētas aptuveni 20 egles (3,5 m garas), kuras bija audzes valdošie koki.

Foto: TVNET lasītājs
Stāsts ir par to, ka ļoti liels daudzums egļu tirgotāju piedāvā egles, kurām nav zināma izcelsme.

Tās ir egles, kas ir nākušas no egļu jaunaudzēm, kā arī no piemājas audzētavām, kuras tiek apzagtas. Tāpat arī populārākajā sludinājumu portālā ir pieejami interesanti sludinājumi, kuros piedāvā iegādāties jaunaudzes un egles no jaunaudzēm, kas ar likumu ir aizliegts.

Domāju, ka daudzi Latvijas iedzīvotāji nezina, kurš ir LVM mežs, kurš ir Rīgas pilsētas mežs un kurš ir privātais mežs, tāpēc bieži vien uz svētku laiku tiek izzāģētas privāto īpašnieku jaunaudzes.

Rakstu ar cerību, ka mans vēstījums nonāks plašākā sabiedrībā, lai cilvēki vairāk pievērš uzmanību tam, kur tiek zāģētas egles, un ka par šo situāciju aizdomāsies valsts kontrolējošās iestādes, kā arī zagļi sāks nedaudz baidīties."

Foto: TVNET lasītājs

Kad portāls TVNET sazinājās ar Ķeguma novada Tomes pagastā dzīvojošo uzņēmēju, viņš pastāstīja, ka pēc zādzības fiksēšanas izsaucis Valsts policijas Ogres nodaļas pārstāvjus. Par notikušo ir sākts kriminālprocess.

Nozagto egļu vērtība šogad ir aptuveni 1500 eiro, bet nākamgad tā varētu sasniegt jau 2000 eiro.

Paegle arī lūdza autobraucēju palīdzību zagļu atrašanā.

Īpašs lūgums atsaukties tos šoferus, kuri naktī uz 5.decembri brauca pa P85 (Rīgas HES-Jaunjelgava) autoceļu. Varbūt kāds redzēja ceļmalā pie eglīšu jaunaudzes novietotu transportlīdzekli, kurā krauj egles.

Foto: TVNET lasītājs

Savukārt Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Ilze Jurēvica TVNET sacīja, ka par šo gadījumu ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 175.panta 1.daļas par svešas kustamas mantas slepenu vai atklātu nolaupīšanu (zādzību).

Par šo nodarījumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem

vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Arī iedzīvotājiem jāiesaistās sava īpašuma aizsardzībā

Bet Valsts policijas Ogres policijas iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas priekšniece Inga Meikšāne norādīja, ka egļu audzētājam, tāpat kā jebkuram citam Latvijas iedzīvotājam, ir tiesības uz sava īpašuma aizsardzību.

Tā kā Valsts policija nevar nodrošināt nepārtrauktu katras jaunaudzes neaizskaramību, arī mežu īpašniekiem pašiem būtu jāpieliek pūles, lai pasargātu savus kokus no garnadžiem. Šim nolūkam var izmantot dažādus līdzekļus, piemēram, videonovērošanu, regulāru patrulēšanu.

Vienlaikus, dodoties aizsargāt savas eglītes no zagļiem, jāatceras par pašaizsardzību. Piemēram,

nevajadzētu nakts laikā doties uz mežu vienam pašam bez mobilā tālruņa un kabatas lukturīša.

Tāpat jāpatur prātā, ka eglīšu zagļi parasti ir apbruņoti ar zāģi un cirvi. Ja īpašnieks nakts laikā pārsteigs zagļus notikuma vietā, viņi var par to sadusmoties un, mēģinot bēgt, nodarīt īpašniekam miesas bojājumus. Īpašuma sargāšana var pat beigties ar traģēdiju.

Lai tā nenotiktu, īpašniekam uz mežu apgaitā jādodas kopā ar vēl kādu cilvēku, mobilo telefonu un lukturīti. Zagļu aizturēšanā var lūgt arī kaimiņu palīdzību.

Pasargājot savu īpašumu no zagļiem, cilvēki pašaizsardzības nolūkos drīkst izmantot arī gāzes pistoles vai šaujamieročus, kam, protams, ir jābūt likumīgiem.

Meikšāne atzina, ka eglīšu zādzības parasti ir ļoti grūti pierādāmas,

ja vien egles nav bijušas kādas īpašas šķirnes vai tām bijušas kādas noteiktas pazīmes. Ar nelikumīgu egļu un citu koku zāģēšana privātīpašumos Valsts policija saskaras katru ziemu.

Vai arī Tev ir pieredze, kurā velies dalīties ar citiem TVNET lasītājiem?

Raksti komentāros un uz e-pastu lasitaji@tvnet.lv!

Foto: TVNET lasītājs
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu