Maģiskais vārdu salikums: veselīgs uzturs + pareizs sports

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pasaulē viss notiek samocīti, sarežģīti un pārāk nopietni. Cilvēki maļas seklās propagandas peļķēs, bet neskatās uz lietām plašāk. Nesen Dombura raidījumā topošie valsts stūrētāji ar putām uz lūpām solīja, ka zāles būs lētākas, medicīnas aprūpe sakārtotāka utt., mēģinās izraut medicīnai miljonus, lai glābtu šo nozari, un aiziet purvā sīki detalizēti, kādas summas, kur vajag nogriezt, kur pielikt.

Man gribas kliegt: STOP, auni! Lūk jums modelis, kā ieekonomēt daudz naudas veselības nozarei nākotnē. Tātad nekā jauna, sen zināma lieta, kas strādā, – maģiskais vārdu salikums «veselīgs uzturs + pareizs sports»! Kaut vai no iekasētā akcīzes nodokļa cigaretēm un alkoholam – valsts pērk reklāmas rullīšus televīzijā, plakāti uz ielas par veselīgu dzīvesveidu – ar kādiem ēdieniem jāsāk diena, ar kādiem jābeidz – vairāk ogļhidrātu dienas pirmajā daļā un uz olbaltumvielām pāriet dienas otrajā daļā. Sīki detalizēti – no rīta pamosties, uzreiz glāze tīra avota ūdens - apmēram pēc 30 minūtēm brokastis – pilngraudu auzu pārslas ar bez E vielu, bezkonservantu, bez augu tauku jogurtu + kāds auglis – un klāt neko nepiedzeram ēšanas laikā – ēdiens jānorij ar siekalu palīdzību, un pēc ēšanas arī neko neuzdzeram, jo kuņģim ir jāsagremo ēdiens ar savu kuņģa sulu, sākt dzert kaut ko pēc 40 min tikai – liekas, kā var norīt bez uzdzeršanas? Muļķības – vienā dienā var iemācīties ēst, neko neuzdzerot. Nu un šādā vai nedaudz savādākā veidā speciālistiem ar sportistiem vajag reklamēt veselīgu dzīvesveidu mūsu mīļajā Latvijā, no A līdz Z.

Cilvēki, kas ēd veselīgu pārtiku, guļ 8 h naktī, nodarbojas ar sportu, slimo ļoti ļoti reti – sākot ar visparastākajām saslimšanām, beidzot ar vissmagākā rakstura slimībām. Kā arī būtu jauki aizliegt Latvijā ĢMO un visu veidu kaitīgās E vielas, augu taukus, konservantus. Lūk, veselības nozarei akmens no pleciem būs novēlies, ja cilvēki ievēros šīs lietas.

Kāds varbūt teiks – es jūtos labi, ēdu visu pēc kārtas, daru, ko gribu, sports ir lieka laika tērēšana. Kāds tu, mīļais cilvēk, izskatīsies 40 gados? Tas, ka jūties labi, ir tavas jaunības nopelns – salieciet blakus divus piecdesmitgadīgus vīriešus: kas izturas pret savu ķermeni kā pret miskasti un tādu, kas seko līdzi savam uzturam, staigā uz sporta zāli, spēlē kādu sporta spēli, peld, krosiņi mežā/liedagā... Nakts un diena šie abi vīrieši – protams, tas pats arī ar daiļā dzimuma pārstāvēm.

Jums liekas - ai, nekas jau man nebūs? Šāda domāšana ir milzu kļūda – apkārtējā vide ir kā trekteris un jūs tas caurums, kurā trekteris ir iebāzts un viss gāžas iekšā – desmaizes, kola, cigaretes, E vielas, čipsi, alkohols – no visiem stūriem tas viss satek jūsos, un jūsu organisms ar to cīnās; lai attīrītos, tam vajag milzu enerģiju, jūs esat staigājošs filtrs. Un kādā brīdī, kad organismam ir jāuzveic tuvojošās saaukstēšanās, viņam ir jātērē enerģija, lai jūsu iestrēbto kokakolu izfiltrētu laukā, bet enerģijas slimības uzveikšanai nepietiek, jo jācīnās ar kolu; un jūs esat kārtējo reizi saslimis.

Un tāpat tiek ielaistas lielākas slimības: jo organisms vājāks, jo piekāpīgāks slimību priekšā.

Un no mazotnes tiek audzēti nevīžīgiem, nezinošiem vecākiem šādi bērni – it kā viņi bērnu jau mīl, bet ar savu mīlestību ved purvā – lutinot ar nepareizu uzturu. Un tad aug aptaukojušies pelmeņi ar līkām mugurām. Tiek ļauts dzert limonādes ar kālija sorbātiem, nātrija benzoātiem, mākslīgām ķīmiskām krāsvielām - tas viss pa druskai salasās un rodas laika gaitā daudz slimu cilvēku, kuri papildina pacientu rindas pie ārstiem. Un nebeidzamais stāsts turpinās katru gadu. Ticiet man, tā ir milzu laime būt veselam un dzīvot fiziski spēcīgā organismā. Veselība ir pamatu pamats, lai varētu būt laimīga dzīve. Veselā miesā vesels gars. Mūsu fiziskais ķermenis ir veidots tā, lai to kustinātu, nevis sēdētu visu dienu pie datora un tad, atnākot mājās, sēdētu pie TV un visu laiku kola, fast food, pelmeņi, E vielas, desmaizes no rīta. Protams, ir grūti, no visiem stūriem indē – krējuma izstrādājumi, siera izstrādājumi, pat siers ar konservantiem, RIMI mājas virtuvē visparastākajos salātos E vielas.

Bet, ja saņemas, tad tomēr ir iespējams ēst veselīgi, vajag tikai gribēt – veselība allaž noder!!!

Latvijas un visas pasaules gaisma tuneļa galā ir vesels cilvēks.

Bet...

Jūs domājat, ārstiem to vajag? Zāļu ražotājiem to vajag? Valdībai vajag jūs veselus? NĒ – NEVAJAG!!!

Tas ir pats sāpīgākais – jūs esat kā baterijas sistēmai, jūs speciāli indē un tad uz jūsu rēķina pelna naudu aptiekas, ārsti, slimnīcas - diemžēl tā tas ir.

Es vienkārši nesaprotu, kā var būt veselības nozares cilvēki un valdība tādi auni! Elementāra formula: veselīgs uzturs + pareizas fiziskās aktivitātes – VISS!!!

Manuprāt, speciāli kādam ir izdevīgi, lai būtu neveselīga sabiedrība.

Un tas, ka bērnam piebāž skolā pilnu galvu ar tangensiem, kotangensiem, divdabju teicieniem tā, ka galva kūp, un vēl visādiem ūdeņainiem priekšmetiem, kas dzīvē nebūs vajadzīgi, – tā vietā vajadzētu vairāk sporta nodarbību ar vispārējās fiziskās sagatavotības novirzieniem un uztura mācības vairāk, stipri vairāk – kā arī mācību iestādei sekot līdzi bērna veselības stāvoklim. Audzināt no bērna kājas, ka veselība ir pats galvenais. Fiziski veseli cilvēki ir liels solis pretī gaišākai nākotnei.

Vispār tā izglītības sistēma ir viens liels ūdens – uzprasiet jebkuram, ko viņš atceras no skolas? Tangensus kotangensus, Pitagora teorēmu, sinusus, kosinusus? Nē taču! Pat skolēni, kam tas viss padevās, to visu sen ir aizmirsuši. Tad jautājums, priekš kam tādas lietas ir vajadzīgas, ko 100% mēs aizmirsīsim? Kāds bļaus - tā taču ir prāta asināšana. Ziniet, sen jau ir pierādījies, ka prātu var asināt ar daudz interesantākām metodēm – nevis likt šifrēt 6. klases skolniekam Morzes ābeci, kad viņa dvēsele kliedz pēc kaut kā cita. Kaut vai tas pats orientēšanās sports – veselība + ass prāts. Lūdzu!!! Protams, ja kādam riktīgi patīk augstākā matemātika, tad lūdzu - atsevišķi pulciņi un ej attīsti savu talantu. Tāpat kā svarcelšana – jūti, ka ir spēks kaulos? Ej attīsti to tālāk. Uzspiest visiem šitos algebras un ģeometrijas Morzes kodus ir tas pats, kas likt visiem būt par svarcēlājiem. Un vēl var turpināt šos daudzos skolu un augstskolu priekšmetus, kas ir nevajadzīgi tādā daudzumā, kādā tos borē mums. Protams, algebru, ģeometriju nedrīkst izņemt vispār – tai ir jābūt, tikai daudz mazākā koncentrācijā, un ietaupītā laika vietā iemācīt mūsu jaunatnei kaut ko, kas noderēs nākotnē tik tiešām.

Es no skolas atceros tikai nemitīgo skolotāju kaitināšanu, jokus, smieklus, palaidnības, no kurām ir jāsmejas tā, ka pa zemi jāvārtās brīžiem, – es atceros, kā visiem gribējās sporta nodarbības, braukt ekskursijās, kaut ko bioloģijas stundā izaudzēt, ķīmijas/fizikas kabinetā eksperimentēt, bet nu 70% mācību vielas bija vnk trulināšana – bērnu kā nākamo bateriju sagatavošana sistēmas verdzībai. Es, piemēram, gāju uz skolu, lai satiktu draugus, izbaudītu sporta nodarbības, ekskursijas un lai gāztu mega podus – ļoti daudzas stundas bija vienkārša atsēdēšana ar sakostiem zobiem, protams, lai nebūtu garlaicīgi, mēs rīkojām grautiņu. Tas taču arī ir rādītājs, ka bērni garlaikojas, negrib mācīties to, ko viņiem spiež... Un tevi piebaro skolā ar šo ūdeni un tad vēl mājasdarbi obligātie ar to pašu murgu – atkārtošu, ne viss bija murgs, bet liela daļa, un, protams, pabeidzu es skolu ar vidējo atzīmi 7 un augstskolu budžetā.

Protams, visa aritmētika, lasīšana, ģeogrāfija, rakstīšana, procentu aprēķināšana, loģikas uzdevumi ir vajadzīgi – bet nu tiem ir jābūt maksimāli pietuvinātiem dzīvei. Kas ir bankas, kas ir kredīts, visu par un ap viņu, vairāk par kosmosu, dabas izzināšanu, budisms, meditēšana, uzdot jautājumus, kas mēs esam, kāda ir dzīves jēga, kaut kāda labsirdības ieaudzināšana, mīlestība pret dabu un dzīvniekiem, vairāk būt dabā, nebūt gļēviem, iet uz ielas palīdzēt, ja kādam dara pāri, ja kāds guļ nokritis, pieiet klāt paprasīt, kas ir noticis, un, protams, veselīgu dzīvesveidu ieaudzināt – tagad uz bērniem paskaties, skolās tā ciparu galva neturas uz kakla – trausli gļēvi tirliņi, kur nu viņš tev ies kādu aizstāvēt uz ielas. Izglītības sistēma, manuprāt, būtu smagi jāpamaina, bet arī tas nav vajadzīgs valdībai – radošas un gudras galvas nav vajadzīgas – aunus vieglāk kontrolēt, spīdzināt un slaukt – izaudzināt paklausīgu zombiju baru, tāds ir diemžēl mūsu izglītības sistēmas uzdevums.

Latvija ir maza zaļa valstiņa – mums ir jārāda piemērs eko jomā, pērciet no zemniekiem pārtiku, atbalstiet tos, it sevišķi visu produkciju, kas ir augusi ekoloģiskā vidē, – visiem silti ieteiktu pārdomāt to, ko jūs liekat savā rīklē.

Stingri ieteiktu darīt to, kas patiesi dara jūs laimīgus, - tikai neaizmirstot teicienu «nedari otram to, ko negribētu, lai tev pašam izdara».

Atsakieties no TV šoviem, seriāliem - upurējiet arī šķietami nozīmīgas lietas, bet atrodiet laiku sportošanai, trenažieru zālei; sporta spēles, baseins, krosiņi gar jūru vai mežā utt. – visai savai ģimenei aģitējiet šo pašu, sportojiet kopā – pat ja redzat savu bērnu stundu mazāk dienā, tas ir tā vērts – gan bērns, gan jūs paši būsiet ieguvēji, ja būsiet stalti, sportiski un veselīgi vecāki – veselīgi vecāki ir ļoti labs piemērs bērnam - tas ir tā vērts, to novērtēs daudzi. Vienalga, kādā vecumā esat tagad, – veselīga dzīvesveida sākšanai nekad nav par vēlu. Nevis dzīties visu laiku akli pēc naudas, dabūt sirmus matus, resnu kuņģi. Un viss it kā ģimenes vārdā, lai tik viņiem viss būtu. Savam bērnam kā nesportisks fāterīts nebūsiet jauks piemērs, sieva jūs, nabaga darba zirdziņu, vēl piekrāps ar kādu ne tik nodzītu kumeļu. Beigās ar sabojātu veselību būsiet nodzīts darba zirdziņš, nevienam nevajadzīgs – es nesaku, ka tā 100% notiks, bet tā notiek – ne aiz ļauna prāta, bet iegrozās tā, ka ģimenes vīrietis tiek nodzīts – bērni katrs uz savu pusi, sieva pie cita, – un tu kasi savu pliko pļešku, resno vēderu un par sapelnīto naudu ej ārstēt kuņģa čūlu. Tā gadās, reāli piemēri no dzīves.

Uzprasiet jebkuram cilvēkam, kas daudzmaz sporto vai ir sportojis, kādas ir sajūtas pēc treniņa, – tā tiešām ir fantastiska laimes sajūta. Protams, es runāju par tādu sportu, kas nesabeidz veselību... Profesionāļi pelna ar to naudu, un tā ir viņu izvēle.

Lūdzu, mīļie cilvēki, sāciet ēst veselīgi un sāciet pareizi sportot. Lai miers, laime un veselība jūsu mājās un veselā miesā vesels gars!

Zigurds Tērauds

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu