Briesmīgajā tunelī briest pārmaiņas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nesen uz Jelgavas šosejas pie Medemciema notika vairākas smagas avārijas. Iedzīvotāji norāda, ka ikdienā daudzi iet pāri četru joslu šosejai, jo tunelis ir bīstams, neapgaismots un nokrišņu gadījumos - neizbrienams. Savukārt VAS «Latvijas Valsts ceļi» sola, ka drīzumā šajā vietā gaidāmas pozitīvas pārmaiņas.

Lasītāja Dace izteica viedokli par to, kāpēc nesen notika traģēdija uz Jelgavas šosejas pie Medemciema.

«Esmu no Medemciema. Ik dienas man nākas no autobusa iet pāri četru joslu šosejai. Iemesls ir vienkāršs:

vakaros tunelī bieži vien atrodas vietējie jaunieši, kuri gan aplaupa cilvēkus, gan arī apmētā gājējus ar tukšām stikla alus pudelēm,

izmantojot to apstākli, ka tur ir neapgaismots. Kad ir lietus vai sniegs, neviens tuneli netīra, līdz ar to tunelī sakrājas ūdens ap 20 cm un tiešām cilvēkiem nav iespējams pa to tuneli iet.

Ja tunelī būtu uzstādīts apgaismojums un ja vēl būtu videonovērošana, tad mēs, vietējie iedzīvotāji, tunelī justos droši un mums nebūtu jāriskē ar savu dzīvību, skrienot pāri ātrgaitas šosejai.

Bērniem, arī manam dēlam, tiešām ir bail no dzērājiem, kas vakaros atrodas tunelī. Mums ir arī bail no tumsas. Tāpat tunelī veciem cilvēkiem tumsā tiek izrautas somas.»

Savukārt Olaines novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Nataļja Tropkina TVNET norādīja: «Ņemot vērā to, ka iedzīvotājas Daces minētie jautājumi (t.sk. tunelis) ir LVC un Valsts policijas kompetencē, aicinām pēc komentāriem vērsties atbildīgajās iestādēs.

Olaines novada pašvaldība, aizstāvot iedzīvotāju intereses, vairākkārt vērsusies VAS «Latvijas Valsts ceļi» ar lūgumiem rast risinājumus drošas satiksmes veicināšanai uz/pie autoceļa A8 Medemciemā, sakārtot VAS «Latvijas Valsts ceļi» piederošu īpašumu, t.sk. tuneli un gājēju celiņus, kuri ved no pieturām uz tuneli, kā arī izveidot atbilstošu autobusa pieturu virzienā Rīga-Jelgava un atbilstoši prasībām visu šo infrastruktūru apsaimniekot.

Iedzīvotāju sūdzības par viņu drošības apdraudējumiem Olaines novada pašvaldības policijā nav saņemtas.

Iespējams, ka iedzīvotāji nav pašvaldības policijā vērsušies, zinot, ka šie jautājumi ir Valsts policijas kompetencē.

Aicinām iedzīvotājus būt aktīviem un savlaicīgi ziņot atbildīgajām iestādēm par novērotām problēmām, lai tās novērstu (pilnībā vai iespēju robežās) un nepieļautu situācijas pasliktināšanos.»

Bet LVC speciālisti norādīja, ka gājēju tunelis Medemciema krustojumā ir LVC īpašums, kurš tiek uzturēts un apsaimniekots uz līguma pamata.

Tunelis regulāri tiek tīrīts, tai skaitā no sniega, lapām, citiem netīrumiem.

2015.gada pavasarī plānots veikt tuneļa ūdens atvades sistēmas skalošanu. Šonedēļ LVC arī atjaunos apgaismojumu tunelī, kuru savulaik uzstādīja pašvaldība. Tiks uzstādītas LED lampas visa tuneļa garumā un apgaismojums tiks pieslēgts LVC elektrības uzskaitei, tādējādi LVC pārņemot šo aprīkojumu savā īpašumā un apsaimniekošanā.

Savukārt pašvaldības amatpersonas ir apliecinājušas gatavību nodrošināt pastiprinātu pašvaldības policijas kontroli tuneļa apgaismojuma aprīkojuma demolēšanas novēršanai.

2012./2013. gadā LVC realizēja projektu, kura ietvaros tika veikts Medemciema gājēju tuneļa remonts (betona virsmu, salaidumu, korodējušā stiegrojuma remonts, nosēdaku remonts, kā arī sienu krāsošana). Tajā pašā laikā vietējā pašvaldība izbūvēja tunelī apgaismojumu.

Diemžēl tuneļa apgaismojums tiek regulāri demolēts,

līdz tuneļa nodošanai ekspluatācijā jau bija saplēsti vairāki apgaismes ķermeņi, vēlāk tie tika izdemolēti pilnībā.

Lai uzlabotu satiksmes drošību uz šosejas A8 pie Medemciema, vēl 2008.gadā LVC noslēdza līgumu ar SIA «Projekts 3» par Medemciema krustojuma pārbūvi. Projektā bija paredzēts likvidēt krustojuma kreiso pagriezienu, to slēdzot. Piekļuvi abpus A8 esošajām teritorijām bija paredzēts nodrošināt, izbūvējot jaunu apgriešanās vietu Rīgas virzienā un izmantojot esošo satiksmes mezglu ar Rīgas apvedceļu.

Plānots, ka pagrieziena krustojuma pārbūve notiks 2016.gadā, bet šogad notiks projektēšana.

Vairākas smagas avārijas

TVNET jau ziņoja, ka uz Jelgavas šosejas pie Medemciema 12.janvāra rītā tika sabraukta sieviete un bērns, kuri šoseju šķērsojuši neatļautā vietā. Nākamajā dienā pie Medemciema notika ceļu satiksmes negadījums, kurā bija iesaistītas septiņas automašīnas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu