Sieviete nevar izšķirties no despota, kurš sit, apsaukā, dauza un aplaupa

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Latvijā man kā sievietei nav nekādu tiesību, pat izšķirties nevaru no vīra despota, kurš mani var apsaukāt, sist, dauzīt, aplaupīt, un man nav tiesību izšķirties, jo viņš neierodas uz tiesu,» raksta kāda portāla TVNET lasītāja. Savukārt Tieslietu ministrijā noskaidrojām, ka viens no būtiskajiem principiem ir laulības šķiršanas lietas izskatīšana, piedaloties abām pusēm. Tomēr var būt arī situācijas, kad laulību šķir, atbildētājam klāt neesot.

TVNET lasītāja Anita rakstīja: «Mani neapmierina Latvijas tiesu sistēma. Latvijas tiesa ir domāta, nevis lai palīdzētu cilvēkiem, bet gan lai vairāk no tiem izspiestu naudu.

Latvijā man kā sievietei nav nekādu tiesību, pat izšķirties nevaru no vīra despota, kurš mani var apsaukāt sist, dauzīt, aplaupīt, un man nav tiesību izšķirties, jo viņš neierodas uz tiesu.

Pat krievu laikā bija humānāka tiesa - ja cilvēks neieradās ar trešo reizi, izšķīra. Tātad man ka sievietei nav nekādu tiesību. Jau piecas tiesas notika, bet mani aizvien neizšķir, jo vīrs neierodas uz tiesu. Latvijā sievietes ir neaizsargātas pat no tiesu sistēmas puses. Likumus tak pieņem deputāti, kas ir vīrieši.»

Savukārt Tieslietu ministrijas Administratīvā departamenta Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas vadītāja Laura Majevska TVNET skaidroja - ņemot vērā to, ka laulība ir personiska tiesība, Civilprocesa likuma 29.nodaļā ir noteikta īpaša kārtība, kādā tiesa izskata laulības šķiršanas lietas.

Viens no būtiskajiem principiem ir laulības šķiršanas lietas izskatīšana, piedaloties abām pusēm.

Tomēr nereti rodas gadījumi, kad atbildētājs uz lietas izskatīšanu neierodas vai nevēlas ierasties, līdz ar to, ja atbildētājs bez attaisnojoša iemesla neierodas pēc tiesas uzaicinājuma, viņu saskaņā ar Civilprocesa likuma 236. panta otro daļu var atvest uz tiesu piespiedu kārtā, tādā veidā nodrošinot laulības šķiršanas lietas izskatīšanu, piedaloties abām pusēm.

Par atbildētāja piespiedu atvešanu tiesa pieņem lēmumu saskaņā ar Civilprocesa likuma 69. pantu, kuru izpilda tiesas norādītā policijas iestāde, kā arī tiesa par neattaisnotu neierašanos uz tiesas sēdi var piespriest naudas sodu Civilprocesa likuma 68. panta kārtībā.

Bez tam Civilprocesa likuma 236. pants noteic arī gadījumus, kad

laulības šķiršanas lietu var izskatīt bez atbildētāja piedalīšanās, tas ir, ja atbildētāja dzīvesvieta nav zināma vai tā neatrodas Latvijā,

lietu var izskatīt bez atbildētāja piedalīšanās, ja viņš likumā noteiktajā kārtībā ir aicināts uz tiesu.

Savukārt, ja viena no pusēm dzīvo tālu vai cita iemesla dēļ nevar ierasties pēc tiesas uzaicinājuma, tiesa var atzīt par pietiekamu lietas izskatīšanai šīs puses rakstveida paskaidrojumu vai tās pārstāvja piedalīšanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu