Samilzusi sāpe, kas lasītājam neļauj klusēt

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Pie portāla TVNET vērsās kāds lasītājs, kurš satraucies par Taurenes bērnu un jauniešu centra «Dari Vari» turpmāko likteni. Centrs lūdza Vecpiebalgas novada deputātiem finansiālu atbalstu, taču to nesaņēma. Vēl vairāk - centra pārstāvji saņēma brīdinājumu, ka līdzšinējās telpas «uz karstām pēdām» tiek atņemtas. TVNET noskaidroja arī pašvaldības nostāju šajā jautājumā.

Kāds Taurenes iedzīvotājs TVNET rakstīja: «Bērnu un jauniešu centrs «Dari Vari», kurš Taurenē darbojas jau otro gadu un kurš ir iecienīts ne tikai Taurenes bērnu un jauniešu vidū, aizvadītā gada nogalē lūdza Vecpiebalgas novada deputātiem nelielu finansiālu atbalstu 2015.gada ieceru realizēšanai, tajā skaitā starptautiskā projekta «Erasmus+» realizēšanai.

Esam saņēmuši Vecpiebalgas novada domes lēmumus, kuros uz gandrīz trīs lapām sīkiem burtiem aprakstīts, ka

Taurenes bērniem un jauniešiem nav absolūti nekāda likumīga pamata lūgt un saņemt šādu atbalstu.



Cita starpā tiek norādīts, ka Bērnu un jauniešu centram «Dari Vari» (pārfrāzējot) vispār nav absolūti nekāda sakara ar Vecpiebalgas novadu, kaut gan patiesībā joprojām ir spēkā Vecpiebalgas novada domes un BJC «Dari Vari» 2013.gada 28.decembra sadarbības līgums, kura pamatuzdevums ir «veicināt jauniešu pilnvērtīgu un vispusīgu attīstību, iekļaušanos sabiedrībā un dzīves kvalitātes uzlabošanos».

Kā izriet no domes lēmuma par finansiālā atbalsta kategorisku atteikumu, šis līgums laikam paliek saistošs tikai mums pašiem, tikai ne novada domei un tās deputātiem - novada un pagastu nodokļu maksātāju ievēlētajiem un par nodokļu maksātāju naudu uzturētajiem.

Nevaram nepieminēt arī otru atteikuma iemeslu - proti, pēc mūsu finansiālā atbalsta lūgumu saņemšanas «uz karstām pēdām» ir sekojis Vecpiebalga novada domes 2014.gada 23.decembra lēmums Nr. 8, ar kuru apstiprināts Vecpiebalgas novada pašvaldības Jaunatnes lietu nodaļas nolikums. Šī Jaunatnes lietu nodaļa tagad nodrošināšot Jaunatnes politikas īstenošanu Vecpiebalgas novadā. Pārfrāzējot - bērnu un jauniešu centrs «Dari Vari», ar kuru pirms gada novada dome noslēdza sadarbības līgumu, pēc deputātu domām, absolūti nekā neīstenoja jaunatnes politiku. Paliek retorisks jautājums - ko tad mēs visu šo gadu darījām? Pēc deputātu domām - NEKO, jo,

kamēr vien Taurenē darbojas BJC «Dari Vari», neviens domes deputāts neatrada par iespējamu aplaimot mūsu centru ar savu vizīti.

Savukārt, kad šādu jautājumu bikli uzdevām novada domes Finanšu komitejas deputātiem, saņēmām vienu ļoti argumentētu atbildi - gribējām jau aizbraukt, bet… lija lietus!!!

Taču, kā lasāms minētajā nolikumā, Taurenē darbojas arī pašvaldības bērnu un jauniešu centrs. Mēs izsludinājām konkursu - kurš pirmais atradīs šo pašvaldības bērnu un jauniešu centru? Pirmajam atradējam garantēta veicināšanas balva.

Ar finansiālā atbalsta atteikumu «sāga» nebeidzās. Lai mūs novestu «līdz pilnai laimei», mums izsniedza rakstveida brīdinājumu par to, ka līdzšinējās iedalītās telpas (Sociālajā dienestā), kurās bērni un jaunieši pulcējās un par kurām patiešām bijām pateicīgi un priecīgi, mums «uz karstām pēdām» tiek atņemtas! Jo… tagad šajās telpās saimniekos novada domes jaunatnes lietu speciāliste, kura vēl joprojām pat «nezina ceļu» uz Taureni. Vairāku gadu garumā Taurenē viņu neviens nav redzējis.



Tāda ir mūsu sāpe, kas ar laiku pārsāpēs. Taču ļoti vēlamies, lai Taurenes pagasta (un arī Dzērbenes pagasta, jo pie mums darbojās arī šā pagasta bērni un jaunieši) vēlētāji, nodokļu maksātāji zina, kādus deputātus viņi ir ievēlējuši. Un lai zina, ka bērni un jaunieši Vecpiebalgā ir daudzkārt svarīgāki par bērniem un jauniešiem Taurenē un Dzērbenē. Ir pagājuši tikai daži gadi kopš pašvaldību reformas, taču

novada deputāti jau ir aizmirsuši, ko solīja pievienojamo pagastu iedzīvotājiem,

lai tikai viņi piekristu novada izveidošanai, iekļaujoties no jauna veidotajos novados.

Kopā ar juristiem mēs pašlaik apsveram iespējas tiesiskā ceļā aizstāvēt savas tiesības gan sakarā ar kategoriskajiem finansiālā atbalsta atteikumiem (domes lēmumi saskaņā ar likumu vēl ir pārsūdzami tiesā), gan sakarā ar agrāk piešķirto telpu atņemšanu, jo telpas tika piešķirtas ar domes lēmumu, taču par telpu atņemšanu vienpersonīgi izlēma novada domes izpilddirektors.

Mums ar to jāsaprot, ka Vecpiebalgas novadā likums par pašvaldībām nav saistošs, jo izpilddirektors vienpersoniski var atcelt domes lēmumus.»

Ko atbild pašvaldībā?

Savukārt Vecpiebalgas novada pašvaldības izpilddirektors Hugo Duksis TVNET norādīja - Valsts pārvaldes iekārtas likuma 40. pantā noteikts, ka publiska persona var deleģēt privātpersonai un citai publiskai personai (turpmāk — pilnvarotā persona) pārvaldes uzdevumu, ja pilnvarotā persona attiecīgo uzdevumu var veikt efektīvāk.

Vecpiebalgas novada dome nav lēmusi un noslēgusi deleģēšanas līgumu ar biedrību par darbu ar jaunatni funkcijas deleģēšanu,

bet ir noslēgusi 2013.gada 28.decembrī sadarbības līgumu, ar kuru pašvaldība piešķīrusi telpas biedrības darbībai ar jauniešiem, lai biedrība veiktu pasākumus ar jauniešiem pēc pasākumu plāna, kurš iesniedzams pašvaldībā, kā arī atskaitoties par veiktajiem pasākumiem.

Diemžēl tika konstatēts, ka biedrība «Bērnu un jauniešu centrs «Dari Vari»» nepildīja pienākumus, ko noteica sadarbības līgums:

      • Neiesniedza pasākumu plānus;

      • Neiesniedza pasākumu atskaites;

      • Biedrības valdes priekšsēdētājs, «maigi sakot», neētiski izturējās pret domes deputātiem, sociālā dienesta, saimnieciskā dienesta, finanšu un grāmatvedības nodaļas u.c. Vecpiebalgas novada pašvaldības darbiniekiem;

      • Presē un citos masu informācijas līdzekļos sabiedrībai apzināti sniedza nepatiesu informāciju par Vecpiebalgas novada pašvaldību un tās darbiniekiem;

      • No Valsts policijas tika saņemta informācija, ka biedrības valdes priekšsēdētājs māca jauniešiem pretoties policijai u.c.

        Par pretošanos Valsts policijai, par alkoholisko dzērienu lietošanu viņš jau vairākkārt sodīts;
      • No pagājušā gada 8.novembra biedrības darbība iznomātajās telpās «Rudiņos» no pašvaldības neatkarīgu iemeslu dēļ nenotiek;

      • 24.novembrī Vecpiebalgas novada pašvaldībā saņemts biedrības iesniegums, ar kuru iesniegts budžeta pieteikums, pieteikumā pieprasīts finansējums biedrībai 7500 eiro štata algas nodrošināšanai u.c., ko Vecpiebalgas novada dome pamatoti neapstiprināja.

Ar Vecpiebalgas novada domes 2014.gada 23.decembra lēmumu ir apstiprināts Vecpiebalgas novada pašvaldības Jaunatnes lietu nodaļas nolikums, kas efektīvāk nodrošinās jaunatnes politikas īstenošanu Vecpiebalgas novadā. Jaunatnes lietu nodaļa sāks darbu 1.martā.

Pamatojoties uz Vecpiebalgas novada domes 23.decembra lēmumu,

biedrībai tika nosūtīta vēstule par neapdzīvojamo telpu nomas līguma izbeigšanu, kurā biedrībai tiek piedāvātas citas telpas.

Novada jauniešiem telpas netiek noņemtas. Jauniešu centrs paliek esošajās telpās, un tur var darboties visi novada jaunieši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu