Kaimiņa trokšņošanas dēļ Ieva meklē palīdzību

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ko darīt iedzīvotājam, kura kaimiņa dzīvoklī notiek ļoti skaļi remontdarbi? Veselības inspekcijā vispirms iesaka meklēt kompromisu ar kaimiņu. Ja tas neizdodas, jāvēršas pašvaldības policijā.

TVNET lasītāja Ieva rakstīja: "Man ir otrās grupas invaliditāte, ko piešķīra epilepsijas dēļ. Galā tieku, taču kaimiņš ir sācis remontu, tai skaitā stundām ilgi lietojot urbjus un citus mehānismus, kas rada skaļu troksni un vibrāciju.

Kaut kad tas viss, protams, beigsies un iet man tik un tā nav kur, taču gribētos zināt darba drošības ekspertu viedokli par šāda veida trokšņa ietekmi uz veselību, jo,

lai gan starp mani un skaļi rūcošajām ierīcēm atrodas siena, troksnis ir tāds, ka televizors ir jāuzgriež līdz galam, lai to skaidri sadzirdētu."

Jāmeklē kompromiss ar kaimiņu

Savukārt Veselības inspekcijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Agnese Gusarova TVNET skaidroja, ka inspekcija, pamatojoties uz attiecīgu iesniegumu, kontrolē saimnieciskas darbības (izņemot ar mūzikas atskaņošanu saistītas darbības) vai iekārtu (ieskaitot ventilācijas, saldēšanas iekārtas, kompresorus un liftus), vai satiksmes radītā trokšņa robežlielumu ievērošanu. Ar mūzikas atskaņošanu un citu ar sabiedrisko kārtību saistīto trokšņa (piemēram, remontdarbu) kontroli nodrošina attiecīgā pašvaldība.

Ministru kabineta noteikumos par trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtību skaidrots, ka noteikumi neattiecas uz remontdarbiem, kas tiek veikti dienas un vakara laikā (no plkst. 7.00 līdz 21.00), un būvdarbiem, kuri saskaņoti ar vietējo pašvaldību.

Līdz ar to, lai atrisinātu radušos situāciju, pirmais solis, kas būtu jāsper iedzīvotājam, kas cieš no trokšņa,

ir kompromisa meklēšana ar attiecīgo kaimiņu, kurš veic remontdarbus.

Ja tas ir iespējams, būtu jāvienojas par noteiktu laiku, kad drīkst veikt remontdarbus (piemēram, ka remontdarbus nedrīkst veikt vēlu vakarā, brīvdienās u.tml.). Ja neizdodas rast risinājumu sarunā ar kaimiņu, cietušajai ir tiesības vērsties pašvaldības policijā.

Ikdienā pieļaujamais trokšņa robežlielums dzīvojamās telpās ir 35 dB (laikā no 23:00 līdz 7:00 – 30 dB). Remontdarbu laikā trokšņa līmenis noteikti ir augstāks.

Ilgtermiņā saskaroties ar pastiprinātu troksni (virs 80 dB), tiek negatīvi ietekmēta veselība

– tas rada diskomfortu, var pasliktināt dzīves kvalitāti, radīt aizkaitinājumu, izraisīt dažādas psihosomatiskas slimības (galvassāpes u.c.) u.tml. Īslaicīgi traucējumi neatstāj paliekošas sekas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu