Pircējs ar slēpto kameru pieķēris aizdomīgu poļu zemeņu tirgotāju

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vasarā Latvijas tirgotāji mēdz tirgot no kaimiņvalstīm ievestu preci (ogas, augļus, dārzeņus), maldinoši uzdodot to par pašu izaudzētu. Tāpat ievesto dārzeņu un augļu tirgotāji mēdz nereģistrēt saimniecisko darbību, neuzrādot ieņēmumus un nemaksājot nodokļus. Tā portālam TVNET norādīja Valsts ieņēmumu dienestā (VID), komentējot lasītāja Andra iesūtīto informāciju par poļu zemenēm, kas tiekot tirgotas, neizmantojot kases aparātu.

TVNET lasītājs Andis rakstīja: «Tirdzniecības centrā «A7», izbraucot Bauskas virzienā, tiek tirgotas poļu zemenes.

Vairākas reizes iepērkoties šajā stendā, man nepaveicās, jo

kases aparāts it kā ir, tomēr katru reizi pārdevēja dažādu iemeslu dēļ to neizmanto,

piemēram, aizbildinoties, ka grasījās doties uz «vienu vietu».

Citā reizē kases aparāts novietots prom no tirdzniecības letes un aizkrauts ar dažādām mantām - acīmredzot tas netiek izmantots.

Vienā no reizēm, kad jautāju, vai kases aparātu arī izmanto, izdevās iegūt arī čeku un tādā veidā vismaz noskaidrot, kas tirgo ogas.

Reizē, kad čeku tomēr izdevās izprasīt, tajā atspoguļotais mazliet pārsteidza, proti, čekā rakstīts: «augļi 4,22», «bez nodokļiem 4,22» un «kopsumma 4,22», kas nozīmē, ka

ievestās poļu zemenes tiek tirgotas, nepiemērojot PVN.

Turklāt čeks datēts ar «18.11.14.» plkst. 13.54, lai gan faktiskais laiks bija 20.06.2015. ap plkst. 18.30.

Šim līdzīgi stendi ar poļu zemenēm un citām kaimiņvalstu importa ogām un dārzeņiem ir gandrīz katrā tirdzniecības centrā Rīgā.

Foto: TVNET lasītāja foto



Nepieļaujami, ka dažs labs izvairās valstij nomaksāt nodokļus, īpaši situācijā, kad Latvijai nepieciešams palielināt izdevumus valsts aizsardzībai nedrošās ģeopolitiskās situācijas dēļ, nepieciešami līdzekļi medicīnā, izglītībā u.c.»

VID pateicas par sniegto informāciju

VID pateicās par TVNET lasītāja sniegto informāciju: «Iedzīvotāju sniegtā informācija tiek izvērtēta kopsakarā ar VID rīcībā jau esošo informāciju, un tiek lemts par situācijai atbilstošāko nodokļu uzraudzības un kontroles pasākumu veikšanu.

VID arī šogad, tāpat kā citus gadus, ogu, augļu un dārzeņu tirdzniecības sezonā pievērsīs pastiprinātu uzmanību situācijai Latvijas tirgos, nakts tirdzniecības vietās un citās tirdzniecības vietās, jo diemžēl arī VID nodokļu uzraudzības un kontroles pasākumi ir pierādījuši, ka

vasaras periodā arī Latvijas tirgotāji mēdz tirgot no kaimiņvalstīm ievestu preci (ogas, augļus, dārzeņus), maldīgi uzdodot to par pašu izaudzētu,

tādējādi radot nevienlīdzīgu konkurenci pašmāju zemniekiem un lauksaimniecības produkcijas tirgotājiem, kuri realizē pašu izaudzēto lauksaimniecības produkciju. Citi VID konstatētie pārkāpumi šajā jomā liecina arī par to, ka ievesto dārzeņu un augļu tirgotāji mēdz veikt arī nereģistrētu saimniecisko darbību, neuzrāda ieņēmumus un nemaksā nodokļus.»

Jātirgojas likumīgi

VID atkārtoti vērš uzmanību, ka, pārdodot iepirktas lauksaimniecības preces, ir obligāti jāreģistrējas VID kā saimnieciskās darbības veicējam un jāizmanto elektroniskais kases aparāts. Savukārt citu valstu tirgotājiem, sākot pārdot Latvijas tirgos vai nakts tirdzniecības vietās ievestu lauksaimniecības produkciju, ir jāreģistrējas VID kā pievienotās vērtības nodokļa maksātājam.

VID līdz šā gada 29.jūnijam tirgos un ielu tirdzniecības vietās ir veicis 116 pārbaudes, pārkāpumus konstatējot 83% gadījumos.

Šajās pārbaudēs visbiežāk tika konstatēta kases aparātu ekspluatācijas noteikumu neievērošana, naudas summa kases aparāta naudas kastē nesakrīt ar kontroles izdrukā norādīto, kases aparātu čeka vai darījuma apliecinoša dokumenta neizsniegšana, ieņēmumu nereģistrēšana, preču uzskaites un attaisnojuma dokumentu reģistrācijas kārtības neievērošana.

Par konstatētajiem pārkāpumiem saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu piespriesti naudas sodi kopumā 11 400 eiro apmērā.

Kam VID pievērš uzmanību?

Pārbaužu laikā Latvijas tirgos VID inspektori pārbauda:

  • vai tiek izsniegts elektroniskā kases aparāta čeks, vai tirdzniecības vietā atrodas preču izcelsmes dokumenti un dokumentu reģistrs gadījumos, ja tiek tirgota iepirkta lauksaimniecības produkcija. Minētie nosacījumi attiecas arī uz gadījumiem, ja tirgotājs tirgo paša iegūtu vai ražotu produkciju un ir reģistrēts VID pievienotās vērtības nodokļu maksātāju reģistrā;
  • vai tirgotājs pēc pieprasījuma var izsniegt stingrās uzskaites kvītis, ja tiek tirgota paša iegūta vai ražota produkcija un tirgotājs nav reģistrēts VID pievienotās vērtības nodokļu maksātāju reģistrā.
Pārbaužu laikā īpaša uzmanība tiek pievērsta arī lauksaimniecības produkcijas tirgotājiem no citām valstīm.

Šajos gadījumos iespēju robežās tiek identificētas citu valstu personas un fiksēti citu valstu transportlīdzekļu reģistrācijas numuri, no kuriem tiek veikta tirdzniecība, pārbaudīti preču izcelsmes dokumenti, bet iegūtā informācija nosūtīta izvērtēšanai attiecīgās valsts nodokļu administrācijai.

Aicina ziņot par novērotajiem pārkāpumiem

Ņemot vērā līdzšinējo veiksmīgo sadarbību, VID aicina arī Rīgas pašvaldības policiju pievērst uzmanību, vai tirgos un citās iecienītās tirdzniecības vietās lauksaimniecības produkciju netirgo personas no citām valstīm, un par konstatētajiem gadījumiem informēt VID.

VID aicina arī Latvijas iedzīvotājus ziņot par iespējamiem tirdzniecības pārkāpumiem Latvijas tirgos un citās tirdzniecības vietās, zvanot uz VID anonīmo diennakts bezmaksas uzticības tālruni 80009070 vai rakstot uz e-pasta adresi parkapumi@vid.gov.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu