Kā tas var būt? Šoferis negaidīti saņem 6 soda punktus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Šoferis Aivars, kurš apsūdzēts par agresīvu braukšanu, zināja par sev noteikto naudas sodu, bet ir pilnīgā neizpratnē par pēkšņi saņemtiem sešiem soda punktiem. TVNET lasītājs sūdzas, ka viņam sniegta nepilnīga informācija, kā rezultātā viņam tagad jāapmeklē braukšanas uzvedības korekcijas kursi. Skaidrojām situāciju gan Ceļu satiksmes drošības direkcijā, gan Valsts policijā.

TVNET lasītājs Aivars rakstīja, ka viņš nesen pārkāpis ceļu satiksmes noteikumus. Viņš uzskata, ka tā nebija agresīva braukšana, bet Ceļu policijas darbinieki sastādīja protokolu par agresīvu braukšanu.

Aivars 5.jūnija notikumus aprakstīja šādi: «Braucot ar auto no centra puses pa Daugavgrīvas ielu, biju iestājies nepareizā joslā, kur bija pagrieziens pa kreisi. Pārējie satiksmes dalībnieki neielaida kreisajā joslā, lai es varētu turpināt ceļu taisni, jo bija nepieciešamība braukt taisni.

Pa šo ielu es braucu pirmo reizi un patiešām nezināju, ka, lai turpinātu kustību taisni, vajag braukt pa kreiso joslu.

Piekrītu, ka pārkāpu CSN un aizbraucu, neievērojot ceļa zīmi, bet, tā kā pirmais auto pie luksofora bija smagais auto, tad mans pārkāpums neradīja lielas problēmas citiem ceļu satiksmes dalībniekiem.

Manas darbības ievēroja CP un apstādināja. CP darbinieku rīcība bija klaji nepieklājīga un sagatavota uz jautājuma maksimāli negatīvu risinājumu. Piekrītu, ka esmu pārkāpis CSN, bet kopumā esmu vidēji pieklājīgs ceļu satiksmes dalībnieks un ievēroju citus ceļu satiksmes dalībniekus.

Ceļu policisti «piesējās», ka braucu ar šādu auto [Mercedes Benz ar īpašu numuru] (kaut arī tas nav īpašs auto) un nevienu necienu. Es apelēju, bet CP darbinieks teica, ka esmu agresīvi braucis, un centās paskaidrot to ar savām minimālām jurisprudences zināšanām. Neiedziļinoties sarunā, saņēmu protokolu.»

20150818_142710_0922.jpg

6.jūlijā tika noteikts naudas sods 90 eiro apjomā.

Par agresīvu braukšanu ir paredzēti papildus 6 soda punkti, bet pa CSDD maksas tālruni Aivars noskaidroja, ka viņam punkti nav noteikti.

Arī policijas lēmumā redzams, ka vadītājam noteikts tikai 90 eiro naudas sods.

20150818_142710_2174.jpg

Balstoties uz CSDD operatora atbildi, ka viņam nav noteikti punkti, vīrietis nolēma nerakstīt sūdzību par policistu nepareizi sastādīto protokolu, jo uzskata, ka laiks maksā dārgāk un 90 eiro nav tik liela summa.

Bet vēlāk viņš saņēma dokumentu no CSDD, ka uzskaitīti 6 punkti un visi termiņi apelācijas iesniegšanai ir beigušies.

Turklāt dokumentā rakstīts, ka viņam obligāti jāapmeklē braukšanas uzvedības korekcijas kursi.

20150818_142710_3413.jpg

«Rodas jautājums par šā tālruņa numura esamību un nepieciešamību, ja CSDD darbinieki var teikt, ko vēlas, bet tas ļoti ietekmē manu reālo situāciju ar punktu skaitu, kā rezultātā nākas iet uz kursiem tikai CP un CSDD darbinieku nolaidības dēļ.»

Ceļu satiksmes drošības direkcijas preses sekretāre Agnese Korbe TVNET skaidroja, ka, pārbaudot sniegto informāciju par zvanu CSDD maksas informācijas tālrunim, konstatēts, ka 6.jūlijā attiecīgā informācija nav pieprasīta – zvans nav veikts. Šāda informācija pieprasīta 7.jūlijā. Informācija sniegta korekti un atbilstoši CSDD Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā esošajai informācijai.

Atbilstoši normatīvajiem aktiem tajā brīdī šim cilvēkam vēl nemaz nebija piešķirti 6 punkti.

Vienlaikus CSDD pārstāve uzsvēra, ka šajā reģistrā informācija tiek ierakstīta atbilstoši normatīvo dokumentu regulējumam un noteiktajai kārtībai, kas nosaka katra iesaistītā kompetenci ierakstu izdarīšanā, kā arī laika ietvaru. Piemēram,

CSDD ir tiesisks pamats ierakstīt reģistrā informāciju par pārkāpumu uzskaites punktiem tikai trīs nedēļas pēc Valsts policijas lēmuma spēkā stāšanās.

CSDD arī apkopoja šā gadījuma notikumu hronoloģiju.

Datums

Notikums

Punktu skaits reģistrā

05.06.2015.

Valsts policija konstatē ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu, noformē protokolu.

5

06.07.2015.

Valsts policija pieņem lēmumu par naudas sodu 90 eiro apmērā. Lēmumu var pārsūdzēt desmit dienu laikā.

5

07.07.2015.

Atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam policija informāciju par pieņemto lēmumu nosūta cilvēkam pa pastu ierakstītā vēstulē. Tāpat atbilstoši normatīvajiem aktiem tiek skaitītas klāt vēl 7 dienas, kad cilvēkam teorētiski jāsaņem policijas lēmums, – tas ir 14.jūlijs.

5

07.07.2015.

CSDD maksas informācijas tālrunis sniedz informāciju par spēkā esošajiem pārkāpumu uzskaites punktiem. Konkrētajā dienā un atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām procedūrām, tajā dienā tie ir 5 punkti.

5

14.07.2015.

Aprit normatīvajos aktos noteiktās 7 dienas, kad cilvēkam jāsaņem lēmums no policijas.

5

05.08.2015.

Atbilstoši normatīvajiem aktiem, aprit 3 nedēļas (no 14.07.2015.), kad CSDD ir tiesisks pamats ierakstīt Reģistrā informāciju par 6 pārkāpumu uzskaites punktiem, kas pienākas par 5.jūnijā veikto pārkāpumu.

11

05.08.2015.

CSDD nosūta cilvēkam informāciju, ka atbilstoši policijas konstatētajam, lemtajam un ievērojot apstrīdēšanas termiņu, 6 pārkāpumu uzskaites punkti par attiecīgo pārkāpumu (agresīva braukšana) ir piemēroti un ir spēkā no 5.augusta.

11

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākais speciālists Dairis Anučins TVNET skaidroja, ka soda punktu piešķiršanu un uzskaiti veic CSDD, bet Valsts policija šādu lēmumu nepieņem un protokolos un lēmumos šādi soda punkti attiecīgi netiek norādīti, jo tie tiek automātiski reģistrēti pēc tam, kad ir beidzies protokola pārsūdzēšanas termiņš.

Kamēr protokola pārsūdzības termiņš nav beidzies, punkti netiek uzskaitīti.

To paredz Ministru kabineta 551. noteikumi par pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas piemērošanu.

Normatīvajos aktos noteikts, ka uzskaites punktus CSDD reģistrē transport­līdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā. Uzskaites punktus reģistrē traktortehnikas un tās vadītāju informatīvajā sistēmā un transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā reģistrētiem transportlīdzekļu vadītājiem, kā arī tiem transportlīdzekļu vadītājiem, kuru dati reģistrēti Iedzīvotāju reģistrā (piešķirts personas kods).

Par uzskaites punktu reģistrāciju amatpersona atsevišķu lēmumu nepieņem.

Uzskaites punktus reģistrē automātiski dienā, kad beidzies lēmuma par administratīvā soda piemērošanu pārsūdzēšanas termiņš. Informāciju par administratīvā soda piespriešanu transportlīdzekļa vadītājam transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistram tiešsaistes datu pārraides režīmā nodod no Sodu reģistra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu