Skolnieces tētis ceļ gaisā iespējamus nesmukumus kādā Rīgas skolā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītāja foto
References: API SITE

Neapmierināts ar esošo situāciju kādā Rīgas skolā, otrās klases skolnieces tētis meklēja palīdzību pie portāla TVNET. Vīrietis ir sašutis, ka atkal ir spiests pirkt mācību darba burtnīcas «obligāti brīvprātīgā kārtā». Arī Tiesībsarga birojā skaidroja, ka skolas padome nav tiesīga noteikt vecākiem pienākumu pirkt to, kas jāpērk valstij un pašvaldībai. Savukārt skolā apgalvoja, ka tā neesot pieprasījusi darba burtnīcu iegādi - tā esot bijusi vecāku iniciatīva.

Kāds TVNET lasītājs rakstīja par «bezmaksas» darba burtnīcām Rīgas Kultūru vidusskolā (RKV).

«Ik pa laikam sekoju līdzi Tiesībsarga komentāriem attiecībā uz darba burtnīcu iegādi. Arī šogad nesen redzēju informāciju, ka neviens nav sūdzējies un viss visus apmierina attiecībā uz mācību materiāliem - darba burtnīcām.

Esam jau otrajā klasē un atkal esam spiesti pirkt mācību darba burtnīcas «obligāti brīvprātīgā kārtā».

RKV realizē mācību programmu un izmanto darba burtnīcas. BET, ja citās skolās nauda seko skolēnam un darba burtnīcu iegādi finansē skola, tad RKV šo skolēnam sekojošo naudu izmanto kaut kā citādi - varbūt pērk dārgas reliģiskas grāmatas, varbūt ziedo baznīcai, lai reizi gadā bērnus vestu uz dievkalpojumu, varbūt izmanto balta, jauna Audi Q tipa džipa iegādei, kas atved direktori uz RKV, šķērsojot ķieģeļa zīmi pie iebraukšanas skolas teritorijā. Es nezinu.

Šīs ir darba burtnīcas, kas vecākiem jāpērk 2.klasē
Šīs ir darba burtnīcas, kas vecākiem jāpērk 2.klasē Foto: TVNET lasītāja foto

Tik konstatēju faktu, ka nauda seko skolēnam - līdz skolēnu darba mācību burtnīcām RKV tā īsti nenonāk. Kur paliek šī nauda, ko citas skolas iegulda burtnīcu iegādē, - nezinu. Varbūt vecāki ir pārāk turīgi un iniciatīvas bagāti. Nezinu. Bet kaut kas nav kārtībā.

Vēl 2014.gadā centāmies šo jautājumu pacelt, bet tikām izsaukti uz skolu un faktiski skolas vadības un citu vecāku klātbūtnē publiski direktores kabinetā pazemoti.

Mācību darba burtnīcas saskaņā ar RKV direktores S.L. Remeses uzskatiem ir individuālās lietošanas priekšmeti, kurus vecāki «brīvprātīgi» vienojas un pērk, bet kas nepiekrīt - tie var «uzdoties par viltus nabagiem un tad tiem citi nopirks» vai labāk - «lai atstāj skolu». [Klausīties lasītāja atsūtīto audioierakstu.]

Par nepareizo jautājumu uzdošanu RKV, kā arī vecāku tiesību izmantošanu mūs «maigi» aicināja atstāt skolu. Tad īsti nebija iespējas kur iet. Palikām. BET ar to viss nebeidzās. Attiecīgās klases bērni netika laisti starpbrīdī. Tualetes apmeklēšana daļēji vai pilnīgi tika liegta.

Manam bērnam, pat prasot tikt uz tualeti, tās apmeklējums tika liegts.

Bija tas nejaušs gadījums, apstākļu sakritība vai apzināta darbība - man ir savas domas. Bet ir tik vienkārši ļaut bērnam saslapināt biksītes un tad izvest pagarinātajā grupā ārā - aukstā laikā. Un re, bērns slims - un vecākiem būs par ko padomāt.

Zivs pūst no galvas, bet RKV ir arī saprātīgs un labs personāls. Ir cerība. Tāpēc, kaut arī S.L. Remese iebilda pret bērna pārcelšanu uz citu klasi, jo tā ir pilna, klases pilnums gan nav bijis šķērslis šajā klasē pārcelt citu bērnu. Laikam direktores kā astroloģes pakalpojumi palīdzēja - uzrakstīt iesniegumu un palūgt pārcelšanu dienā, kad zvaigznes bija pareizi novietotas. BET, pateicoties zemāk stāvošā, bet cilvēcību un veselo saprātu saglabājušā personāla cilvēciskam atbalstam, izdevās bērnu pārcelt citā klasē.

Skolotāja ir laba, bet toni un viedokli diktē skolas direktore.

Ja skolēnu nevar «izmest» tik viegli, tad ikvienu skolotāju var atlaist.

Šīs darba burtnīcas vecākiem bija jāpērk 1.klasē
Šīs darba burtnīcas vecākiem bija jāpērk 1.klasē Foto: TVNET lasītājs

Nu lūk. Ir otrā klase.

Un atkal «brīvprātīgā mācību darba burtnīcu iegāde».

Iespējams, likuma nepilnības. Ilgā darba pieredze nozarē. Pensijas vecums un nodrošinātība jebkurā gadījumā - dod vaļu visatļautībai. Nezinu. Bet izvēle mums ir vienkārša - pērc brīvprātīgi VAI esi «lūzeris/atkritējs» (mēs tev nopirksim), VAI ej mācies kur citur. Principi. Ideāli. Un beigu beigās kur tad paliek nauda, kas seko skolēnam, ja jau darba burtnīcām nav pieticis, kad citur tās pieticis, - tie ir jautājumi - tabu. Tā nu laipni lūgti realitātē - RKV.»

Kurš ierosināja darba burtnīcu iegādi?

Uz TVNET jautājumu par to, kura puse rosināja darba burtnīcu iegādi, tētis pastāstīja, ka vispirms skolas direktore informē skolotājas par konkrētajām darba burtnīcām, kas būs jāizmanto mācībās. Tad skolotājas piedāvā tās vecākiem, kas parasti piekrīt.

Pagājušajā gadā e-pastu par darba burtnīcu nepieciešamību rakstīja klases audzinātājs, bet šogad - viena no mammām informēja par sapulcē nolemto.

Kā tēta apgalvojumus komentē skolā?

Savukārt skolas direktora vietniece izglītības jomā pamatskolā Nadežda Ērcīte TVNET sacīja, ka saistībā ar darba burtnīcām lēmumu vispirms pieņem vecāku skolas dome. Pēc tam tās pārstāvji par šo lēmumu informē savas klases vecākus, kuri lemj tālāk.

Vecāki lemj visu. Skola par to nelemj un nepieprasa.

Skola apgādājot bērnus ar visu nepieciešamo, izņemot tām lietām, kas jāiegādājas vecākiem, piemēram, sporta tērpiem. Ja vecāki vēlas kādas papildu lietas, viņi tās var iegādāties. Iniciatīva iegādāties TVNET lasītāja minētās burtnīcas nākusi no skolēnu vecākiem.

Arī skolas direktore Solveiga Linda Remese TVNET skaidroja, ka skola nodrošina darba burtnīcas tajos mācību priekšmetos, kuros nav grāmatas, kā paredzēts normatīvajos aktos. Šajā gadījumā tā ir angļu valoda, ētika un sociālās zinības.

Pārējos priekšmetos darba burtnīcu iegāde esot vecāku ziņā.

Ja vecāki vēlas iegādāties darba burtnīcas, viņi tā var darīt, bet ja ne - tad nedarīt.

«Nevienam neko pirkt neliekam.»

Pēc viņas teiktā, šo darba burtnīcu iegādes iniciatori bijuši vecāki.

Direktore arī norādīja, ka nav sakrājusi naudu Audi, nebrauc zem ceļa zīmes un neziedo skolai paredzēto naudu baznīcai.

Šis ir fragments no elektroniskās sarakstes par 2.klasē pērkamajām darba burtnīcām
Šis ir fragments no elektroniskās sarakstes par 2.klasē pērkamajām darba burtnīcām Foto: TVNET lasītāja foto

Skolas padomei nav tādu tiesību

Tiesībsarga Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere par darba burtnīcām TVNET skaidroja, ka skolas padome ir tiesīga lemt par to, kādus individuālos mācību piederumus nodrošina izglītojamo vecāki (personas, kas realizē aizgādību). To nosaka Izglītības likuma 31. panta trešās daļas 5. punkts.

Individuālie mācību piederumi ir definēti Izglītības likuma 1. panta 124 punkta «k» apakšpunktā: «individuālie mācību piederumi [izglītojamo personiskās lietošanas priekšmeti un materiāli, kuri tiek izmantoti kā mācību līdzekļi vai saistībā ar mācību iespēju nodrošināšanu: kancelejas piederumi, apģērbs un apavi, atsevišķu mācību priekšmetu (sports, mājturība un tehnoloģijas u.c.) obligātā satura apguvei nepieciešamais specifiskais apģērbs, apavi un higiēnas piederumi, materiāli, kurus izmantojot mācību procesā, skolēns rada priekšmetu vai produktu savām vajadzībām]».

Darba burtnīcas nav individuālie mācību piederumi, līdz ar to padome nav tiesīga lemt par darba burtnīcām.

Padome nav tiesīga sašaurināt vecāku tiesības un pārlikt valsts un pašvaldības pienākumu nodrošināt mācību līdzekļus uz privātpersonām.

Padome, lemjot par to, kādus individuālos mācību piederumus nodrošina izglītojamo vecāki, var lemt, piemēram, ka svētku apģērbs ir balta blūze/krekls un tumši svārki/bikses, ka sporta krekliņi ir konkrētā krāsā, ka sporta apavi sākumskolā ir ādas čībiņas, ka klades ir ar 48 lapām un zīmulis ar trim šķautnēm u.tml.

Padome nav tiesīga uzlikt ar savu lēmumu vecākiem pienākumu pirkt to, kas jāpērk valstij un pašvaldībai.

Tikai vecāku brīva griba

Speciāliste skaidroja, ka spēkā esošie normatīvie akti neaizliedz vecākiem brīvprātīgi iegādāties darba burtnīcas un arī kādus citus mācību līdzekļus dažādos mācību priekšmetos. Taču tā var būt tikai un vienīgi vecāku kā privātpersonu brīva izvēle, nevis ar padomes lēmumu uzlikts pienākums.

Šis ir fragments no sarakstes par 1.klasē pērkamajām darba burtnīcām
Šis ir fragments no sarakstes par 1.klasē pērkamajām darba burtnīcām Foto: TVNET lasītāja foto

Ja darba burtnīcas jāpērk tāpēc, ka padome tā nolēmusi, tā vairs nav vecāku brīva izvēle, bet gan saistošs lēmums. Šajā gadījumā vecāki pamatoti var teikt, ka skola liek pirkt darba burtnīcas.

Vecākiem ir pienākums pirkt individuālos mācību piederumus, bet vienlaikus vecākiem ir tiesības pirkt visu, ko vecāki vēlas un uzskata par vajadzīgu, taču

neviens – ne skola, ne klases vai skolas padome - nav tiesīgs likt vecākiem to pirkt.

Jāpērk visiem bērniem

Ja klases vecāki pēc savas iniciatīvas nolēmuši pirkt darba burtnīcas, tad tiem vecākiem, kuri atbalsta šo iniciatīvu, burtnīcas jānopērk visiem bērniem – arī tiem bērniem, kuru vecāki neatbalsta šo iniciatīvu.

Skola nevar pieļaut tādu situāciju, ka daļai bērnu ir darba burtnīcas, bet daļai nav.

Skolotājs var lietot darba burtnīcas, ja tās ir visai klasei, vai nelietot un izmantot citus mācību līdzekļus, ja darba burtnīcu nav. Savukārt daļa vecāku, kuri grib pirkt darba burtnīcas, nevar uzlikt pienākumu tās iegādāties arī pārējiem.

Ja arī tu pamani iespējamas nelikumības kādā skolā, filmē, fotografē un raksti uz e-pasta adresi lasitaji@tvnet.lv!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu