Skolā atkal pieprasa maksāt fondu naudu. Vai tā drīkst?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Vai skolai ir tiesības pieprasīt no vecākiem naudu par dažādu ar izglītību saistītu jautājumu risināšanu? Tā jautā portāla TVNET lasītāja Dace, kurai vecāku sapulcēs parasti jāmaksā vairāki desmit eiro. Savukārt Tiesībsarga birojā TVNET skaidroja, ka vecākiem pēc savas iniciatīvas nav aizliegts vākt līdzekļus, bet vecāku dalībai noteikti jābūt brīvprātīgai.

Lasītāja Dace pastāstīja, ka viņas bērna skolas vecāku sapulcē regulāri tiek runāts par naudas summām, kas jāmaksā diviem fondiem: skolas kopējam un klases atsevišķajam.

Katrā fondā iemaksājamā summa ir aptuveni 20-30 eiro pusgadā vai gadā (atkarībā no situācijas).

Lai gan Dace zina, ka maksāt fonda naudu pēc likuma nav obligāti, parasti naudas pieprasījums tiek izteikts tādā formā, ka vecākiem ir neērti atteikties maksāt.

Reiz, kad nevēlējos maksāt skolas fondā, sajutos ļoti neērti un pazemojoši.

«Pārējie vecāki uz mani skatījās kā uz dīvainu skopuli, kurai žēl skolai noziedot pārdesmit eiro.

Bet patiesībā mani nepārliecināja par fonda naudu it kā paredzēto darbu vajadzība. Aktīvākie vecāki bija izdomājuši, ka jāpārkrāso gaiteņa sienas, bet man likās, ka esošais krāsojums ir gana labs.»

Turklāt lasītāja, kura ikdienā strādā finanšu jomā, izteica kādu derīgu padomu

Aicinu visus vecākus, kuri tomēr nolemj maksāt fonda naudu, rūpīgi sekot līdzi naudas izlietojumam!

«No savas pieredzes iesaku pieprasīt no fona naudas apsaimniekotājiem čekus par katru iztērēto eiro,» Dace aicināja.

Vai jāpiedalās naudas vākšanā?

Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere TVNET skaidroja, ka kontinentālās Eiropas tiesību lokā visas tiesības tiek iedalītas publiskajās un privātajās tiesībās. Būtiskākā publisko un privāto tiesību dalījuma atšķirība ir tā, ka katrā no tām darbojas atšķirīgi tiesību principi.

Privātajās tiesībās valda princips - «var darīt visu, kas nav aizliegts ar likumu», bet publiskajās tiesībās - princips «var darīt to, ko likums tieši atļauj».

Pašvaldības dibināta skola vai pirmsskolas izglītības iestāde ir publisko tiesību subjekts, bet vecāki – privāto. Tātad vecāki kā privāto tiesību subjekti drīkst darīt to, ko likums neaizliedz.

Normatīvie akti neaizliedz privātpersonām pēc savas iniciatīvas dibināt skolas atbalsta biedrību,

kas vāc līdzekļus izglītības iestādes atbalstam vai konkrētam mērķim – klases fondam, dāvanām, ekskursijai, saldumu paciņām u.tml.

Brīvprātības princips

Te gan jāņem vērā divi aspekti: vecāku dalībai jābūt brīvprātīgai - daļa vecāku nav tiesīgi uzlikt citiem pienākumu piedalīties naudas vākšanā (ziedot konkrētu vai brīvi izvēlētu summu), kā arī

bērnu nedrīkst sodīt par viņa vecāku darbību, bezdarbību vai paustajiem uzskatiem

– labumi, kas iegūti privātās iniciatīvas rezultātā, jāsaņem visiem bērniem vienlīdzīgi.

Piemēram, ja vecāki nolemj ik mēnesi iemaksāt konkrētu naudas summu klases fondā, labumi, kas iegādāti par šo naudu, jāsaņem visiem vienādi, arī tiem bērniem, kuru vecāki neatbalsta šo iniciatīvu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu