Bērniņš paliek bez pabalsta tikai tāpēc vien, ka mamma nomainīja dzīvesvietu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītāja

Kurai pašvaldībai jāmaksā bērna piedzimšanas pabalsts? Šādu jautājumu ar portāla TVNET starpniecību uzdod kāda lasītāja, paužot neizpratni, kāpēc viņas meitiņai pabalstu nepiešķir nedz Rīgas, nedz Ilūkstes novada pašvaldība. Domju pārstāvji pabalsta atteikumu pamatoja ar deklarētās dzīvesvietas maiņu.

Kāda TVNET lasītāja vērsās pie portāla pēc palīdzības, lai noskaidrotu, kurai pašvaldībai jāmaksā bērna piedzimšanas pabalsts.

Bērns piedzima 14.septembrī Stradiņa slimnīcā.

Rīgas dzimtsarakstu nodaļā viņiem uzreiz pateikts, ka galvaspilsētas pašvaldība ģimenei pabalstu nemaksās, jo mamma Rīgā deklarējusies tikai mēnesi.

Arī Ilūkstes novada dome atsūtīja atteikumu, jo patlaban mamma vairs nav deklarēta šai novadā.

Mamma norāda, ka iepriekšējos 18 gadus bija deklarējusi dzīvesvietu Ilūkstes novadā, kur arī maksāja nodokļus. «Kāda nozīme, kur es esmu deklarēta, ja nodokļi tiek maksāti Latvijā?» lasītāja jautāja.

Bērns piedzimis Latvijā, bet naudu maksāt man atsakās!

«Kāpēc tāda netaisnība? Kāpēc būtu jācieš manam bērnam?» vaicā jaundzimušās meitenītes mamma.

Jābūt deklarētam Rīgā

Rīgas domes Labklājības departamenta Iedzīvotāju informēšanas nodaļas vadītāja Lita Brice TVNET skaidroja, ka Rīgas pilsētas pašvaldības vienreizējs pabalsts ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu ir viens no pašvaldības brīvās iniciatīvas pabalstiem, kuru Rīgas pilsētā piešķir, lai papildus valsts sniegtajai palīdzībai atbalstītu pašvaldības pastāvīgos iedzīvotājus.

Saskaņā ar Rīgas domes saistošo noteikumu Nr. 147 nosacījumiem tiesības saņemt vienreizēju pabalstu ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu ir Latvijas Republikas pilsoņiem, nepilsoņiem un ārzemniekiem, kuriem piešķirts personas kods un

deklarētā pamata dzīvesvieta ne mazāk kā pēdējos 12 mēnešus pirms bērna piedzimšanas ir Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā.

Savukārt valstī noteikto pabalstu sakarā ar bērna piedzimšanu ir tiesības saņemt pastāvīgi dzīvojošiem Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem, ārvalstniekiem un bezvalstniekiem, kuriem piešķirts personas kods.

Līdz ar no nav pamata apgalvojumam, ka jaundzimušā bērna ģimene nesaņems valstī noteikto atbalstu.

Jābūt deklarētam Ilūkstes novadā

Savukārt Ilūkstes novada Sociālajā dienestā TVNET nekomentēja šo konkrēto gadījumu, bet tikai informēja, saskaņā ar kādiem noteikumiem tiek izmaksāts pašvaldības vienreizējais pabalsts ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu.

Noteikumos rakstīts, ka pabalstu piešķir dažādos gadījumos, tostarp ja jaundzimušā bērna dzīvesvieta ir deklarēta Ilūkstes novada administratīvajā teritorijā;

ja abi bērna vecāki ir deklarējuši dzīvesvietu Ilūkstes novada administratīvajā teritorijā ne mazāk par 12 mēnešiem pirms bērna piedzimšanas.
Šādu dokumentu sievietei atsūtīja Ilūkstes novada Sociālā dienesta pārstāvji
Šādu dokumentu sievietei atsūtīja Ilūkstes novada Sociālā dienesta pārstāvji Foto: TVNET lasītāja
Foto: TVNET lasītāja
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu