Vēlas bērnus ēdināt pilnīgi bez gaļas. Vai tas vispār ir atļauts?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/photos/edgarzunigajr

Vai patlaban bērnudārzos un skolās bērniem drīkst piedāvāt veģetāru uzturu? Vai vecāki var pieprasīt? Tā jautāja kāda TVNET lasītāju ģimene, kurā vecāki ir veģetārieši un meklē iespējas, kā arī saviem bērniem nodrošināt maltītes bez gaļas. Veselības ministrijā skaidroja, ka par šo jautājumu jārunā ar izglītības iestādes vadītāju.

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas preses sekretāre Agnese Gusarova TVNET skaidroja, ka ēdināšanu izglītības un ārstniecības iestādēs, sociālās aprūpes un rehabilitācijas institūcijās šobrīd nodrošina saskaņā ar Ministru kabineta 2012.gada 13.marta noteikumiem Nr. 172, kas nosaka dienas ēdienkartes enerģētisko vērtību, uzturvērtību, uzturā iekļaujamos un izslēdzamos pārtikas produktus.

Saskaņā ar noteikumiem ēdienkartē katru dienu ir jāiekļauj pārtikas produkti, kas ir bagāti ar saliktajiem ogļhidrātiem (piemēram, rupjmaize, vārīti kartupeļi, griķi, rīsi vai citi putraimi u.c.), dārzeņi, augļi vai ogas, piens un piena vai skābpiena produkti, kā arī olbaltumvielām bagāti pārtikas produkti (piemēram, liesa gaļa, putnu gaļa, zivis, olas, biezpiens, pākšaugi).

Tāpat noteikumi nosaka, ka bērnu ēdienkartē katru nedēļu ir jāiekļauj vismaz 300 g liesas gaļas vai zivs,

450 g kartupeļu, 1000 g piena, kefīra, jogurta, 100 g ar piena olbaltumvielām bagātu pārtikas produktu (piemēram, biezpienu, sieru) un vismaz 500 g dārzeņu un augļu.

Noteikumi paredz ēdienkartē iekļaut dzīvnieku un augu izcelsmes olbaltumvielu pārtikas produktus, neaizliedzot atsevišķās dienās pasniegt arī veģetāru ēdienu (piemēram, dārzeņu sacepumu ar sieru, pākšaugu sautējumu ar dārzeņiem, dārzeņu zupu). Gadījumā, ja bērnam ir ārsta apstiprināta diagnoze, piemēram, celiakija, cukura diabēts, pārtikas alerģija vai nepanesība, kuras dēļ ir nepieciešama uztura korekcija, dokumentā ir noteikts, ka iestādei ir jānodrošina atbilstoša ēdināšana saskaņā ar ārstniecības personas rakstiskiem norādījumiem.

Savukārt liesas gaļas vai zivs aizstāšana bērnu ikdienas ēdienkartē ar citām pārtikas produktu grupām un olbaltumvielu avotiem noteikumos nav paredzēta.

Nav paredzēts, ka liesu gaļu vai zivi aizstātu ar, piemēram, riekstiem, sēklām, pākšaugiem vai sojas produktiem.

Veselības ministrijas pārstāve atgādināja, ka noteikumu mērķis ir nodrošināt visiem bērniem pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu, kas nodrošina organismu pietiekamā daudzumā ar olbaltumvielām, taukiem un ogļhidrātiem, kā arī ar vitamīniem un minerālvielām, kas ir īpaši svarīgi bērna attīstībai.

Olbaltumvielas cilvēka organismā veic dažādas dzīvībai nepieciešamas funkcijas, un tās var uzņemt ar dzīvnieku un augu valsts pārtikas produktiem. Ir svarīgi bērna uzturā katru dienu iekļaut olas, pienu un piena produktus, liesu gaļu un zivis, jo tajos esošās olbaltumvielas ir īpaši nozīmīgas augšanas un attīstības procesos. Tāpat liesa gaļa ir labākais dzelzs un B12 vitamīna avots uzturā.

Gadījumā, ja organismā trūkst olbaltumvielu, bērniem var tikt traucēta garīgā un fiziskā attīstība.

Uz jautājumu, vai noteikumos rakstītais, ka liesas gaļas vai zivs aizstāšana ar citām pārtikas produktu grupām un olbaltumvielu avotiem nav paredzēta, nozīmē, ka vecāks/-i nevar pieprasīt saviem bērniem veģetāru uzturu bērnudārzos un skolās, Gusarova atbildēja, ka šādos gadījumos vecāki var vērsties pie konkrētās izglītības iestādes vadītāja konkrētā jautājuma risināšanai.

Pārjautājot, vai tas nozīmē, ka tomēr bērni pēc vecāku lūguma un izglītības iestādes vadītāja piekrišanas var saņemt veģetāru uzturu, ministrijas pārstāve vēlreiz norādīja, ka noteikumi paredz, ka bērnam izglītības iestādē ir jānodrošina sabalansēts un pilnvērtīgs uzturs.

Atsevišķos gadījumos (celiakija, alerģija u.c.), kad ir nepieciešama uztura korekcija, iestādei ir jānodrošina atbilstoša ēdināšana.

Gadījumā, ja bērns vai viņa vecāki vēlas saņemt veģetāru uzturu, vecāki var vērsties pie skolas vadības šā jautājuma risināšanai.

Gusarova vērsa uzmanību, ka pilnvērtīgu veģetāru un vegānu ēdienkarti bērniem var izstrādāt tikai uztura speciālists vai diētas ārsts, sadarbojoties ar iestādes atbildīgo pārstāvi, kas izstrādā un apstiprina ēdienkartes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu