Sieviete dusmojas par dēliņa slimības laikā piedzīvoto

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Portāla TVNET lasītāja Inta rakstīja par visai absurdu situāciju, kādā nonākusi bērna slimības reizē. Problēmas bijušas gan ar laboratoriskajiem izmeklējumiem, gan nepieciešamajiem medikamentiem. Arī Veselības ministrijā atzina, ka šajā gadījumā ir vairākas lietas, kas rada neizpratni un jautājumus par sniegtās veselības aprūpes kvalitāti.

TVNET lasītāja Inta rakstīja: «Izlasīju rakstu par maksas analīzēm, un nesen arī sanāca praksē ar to saskarties (dzīvesvieta - Salaspils).

Manam bērnam (1,3 gadi) trīs naktis pēc kārtas bija ļoti augsta temperatūra (pēdējā naktī 39,4 grādi) un pa dienu liels nogurums. Ģimenes ārsts teica, ka tā varētu būt gripa.

Lai to noteiktu precīzi, jāveic laboratoriskie izmeklējumi, tad arī var sākt lietot tieši gripas ārstēšanai paredzētās zāles. Vietējā aptiekā vēl viens iepakojums gripas zāļu, kas piemērotas bērnam, esot palicis (cena 23 EUR), bet tā to (gripas zāļu bērniem) trūkstot.

Salaspilī ir divas laboratorijas: vienā - gripas testiem beidzies termiņš pirms mēneša, otrā - viens tests (pēdējais) atradās.

Laboratorijā informēja, ka no šā gada par gripas testu jāmaksā 7 EUR (arī bērnam).

Pie reizes informēja arī par to, ka, ja sanāk saslimt janvārī un jātaisa analīzes, tad vairāk tajā gadā nepienākas un pats vainīgs, ka esi saslimis vēl kādu reizi...

Par gripas testu samaksāju, jo svarīgi zināt, kas ir ar bērnu. Kopumā, ņemot vērā savu pieredzi un citu pieredzi, sanāk, ka:

1) gripas vakcīnu trūkst;

2) ja arī ir aizdomas par gripu, tev, ņemot vērā, ka ir epidēmija, var būt problēmas atrast laboratoriju, kur veikt gripas testu;

3) kad atradīsi laboratoriju, kurā ir gripas testi, jāsamaksā par analīzēm, lai tiešām gripa apstiprinātos (nebrīnīšos, ka tagad LV ar gripu sāks slimot mazāk, jo cilvēki nemaksās, lai laboratoriski apstiprinātu šo slimību, - tad Veselības ministrija varēs pateikt - tas nekas, ka vakcīnu trūka, tāpat to saslimšanu nav tik daudz);

4) ja izrādīsies, ka tavam bērnam ir gripa, nav teikts, ka izdosies viegli atrast medikamentu, kas būtu piemērots tieši gripai; ja atradīsi, par to vēl nāksies krietni samaksāt. Man šī analīžu nodošana bija pasākums, ar kuru neplānoti nācās saskarties; nestādos priekšā, kā ir tiem, kuriem diagnožu dēļ regulāri tagad būs jānodod analīzes par maksu.

Tā vien šķiet, ka Veselības ministrija visu vēlas panākt ar aizliegumiem.

Vai tad tiešām tur trūkst intelektuālā potenciāla, lai varētu problēmas risināt citādi? Tagad atkal groza MK noteikumus par skolu kafejnīcām - tad sanāk, ka varētu grozīt arī šos noteikumus par analīzēm, ja vien būtu pietiekams lobijs, bet šaubos, vai Ģimenes ārstu asociācijai būtu tik liela ietekme kā Pārtikas federācijai... Skumji, bet fakts...»

Neizpratne un jautājumi

Savukārt Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas preses sekretāre Agnese Gusarova TVNET norādīja, ka no aprakstā minētā ir vairākas lietas, kas rada neizpratni un jautājumus par sniegtās veselības aprūpes kvalitāti konkrētajā gadījumā.

Piemēram, minētais - «...ja sanāk saslimt janvārī un jātaisa analīzes, tad vairāk tajā gadā nepienākas (laboratoriskie izmeklējumi)...» - neatbilst patiesībai.

Valsts apmaksātajos veselības aprūpes pakalpojumos laboratoriskie izmeklējumi medicīniski pamatotos gadījumos ir pacientiem pieejami atbilstoši nepieciešamībai

neatkarīgi no tā, vai gada ietvaros vienreiz analīzes jau veiktas (piemēram, personām akūtu vai hronisku saslimšanu gadījumā).

Tāpat pēc rakstā minētā nav skaidrs, kāpēc ģimenes ārsts bērnam nav izrakstījis recepti nepieciešamajam medikamentam ar valsts noteikto kompensāciju 50% apmērā. Kopš 2012.gada bērniem līdz 2 gadu vecumam visi recepšu medikamenti tiek kompensēti 50% apmērā, ja nav noteikts cits kompensācijas apmērs attiecīgajam medikamentam atbilstoši diagnozei (75% vai 100%).

Ministrijas rīcībā arī nav informācijas, ka šobrīd trūktu medikamentu, kuri jālieto gripas saslimšanas gadījumā.

Tāpēc, lai varētu pamatoti atbildēt uz jautājumu par TVNET lasītājas stāstā minēto pieredzi ar veselības aprūpes pakalpojumu nodrošinājumu viņas bērnam, gadījums padziļināti būtu jāizvērtē Veselības inspekcijai. Ministrija aicināja lasītāju ar iesniegumu vērsties Veselības inspekcijā (Rīgā, Klijānu ielā 7, LV-1012).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu