Sieviete vairs nespēj samierināties ar pazemojumu, kas ilga 4 gadus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/LETA

Kāda mamma ir sašutusi par skolēnu ekskursijām, par kurām jāmaksā bērnu vecākiem. Mamma uzskata, ka tiem bērniem, kuri nebrauc ekskursijās, nebūtu jāiet uz skolu. Savukārt Izglītības kvalitātes valsts dienestā TVNET skaidroja: ja ekskursijas organizētas mācību laikā, to izmaksas būtu jāsedz skolai. Vienlaikus par tām var maksāt arī vecāki, ja viņi ir par to brīvprātīgi vienojušies.

TVNET lasītāja vēstīja: «Rakstu jums, jo jau ilgi (jau 4 gadus) domāju un nesaprotu. Skolotājas vāc naudu ekskursijām, tie, kas nemaksā, tie mācās. Tā nedrīkst šķirot un pazemot bērnus. Gadu no gada viens un tas pats.

Ja nevaru to naudiņu samaksāt (ir jau citas vajadzības arī), bērns nebrauc, uz skolu arī neiet (nav divkārši jāpazemo bērnu). Bet ir viena lieta - izglītība mūsu valstī ir bezmaksas. Tātad kas pārkāpj likumu? Skolotājas!

Var taču braukt ekskursijās izklaidēties sestdienās un svētdienās, bet arī tad, ja brauc ar klasi, tad jābrauc visai klasei.

Skolotājas var braukt izklaidēties brīvdienās (ar sev mīļiem bērniem), bet arī tas nav korekti. Vispār nav korekti organizēt to ekskursiju, zinot ka būs atkal skolēni, kuri nebrauks (kuri jau agrāk nebrauca).

Tātad: mācību ekskursija jāsamaksā skolai, bet izklaides - tādas kā akvaparks, spoku trase un spoku nakts - jāmaksā pašiem un jābrauc sestdienās un svētdienās.

Tomēr nav skaidrs, kāpēc skolotājas tā cenšas kaut kur braukt un vākt naudu (pārkāpjot likumu). Kas viņas mudina pārkāpt likumus? Nesaprotami arī, ka direktors atļauj braukt nepilnai klasei (arī pārkāpjot Izglītības likumu).

Zinu arī, ka ir skolas ekskursijas, kuras atmaksā skola. Tātad skolai nauda ir.

Te tiešām jāziņo tiesībsargam. Kas notiek?

P.S. Savu vārdu lūdzu nekur nepieminēt, jo ir grūti tomēr pateikt: mans bērns nevar doties ekskursijā (nespēju to nomaksāt), neko nesaku arī skolā (tas nav viegli).»

Mācību ekskursijas jāfinansē skolai

Savukārt Izglītības kvalitātes valsts dienestā TVNET skaidroja: ja ekskursijas tiek organizētas izglītības programmas īstenošanas laikā, t.i., mācību laikā, tās ir uzskatāmas par mācību un audzināšanas procesa sastāvdaļu un

ar ekskursijām saistītās izmaksas būtu jāsedz no skolai piešķirtajiem finanšu līdzekļiem.

Tas nozīmē, ka skola nav tiesīga lūgt bērnu vecākiem maksāt par ekskursijām, ja vien viņi paši brīvprātīgi nav vienojušies tās līdzfinansēt.

Tomēr arī tad, ja vairākums vecāku brīvprātīgi vienojas, ka ir gatavi maksāt par izklaides ekskursijām, bet citi nevar to atļauties, skolai ir jānodrošina, ka vecāku nevienlīdzīgu materiālo apstākļu dēļ necietīs bērni.

Dienestā akcentēja, ka par norisēm skolā atbild direktors un pedagogi. Tas nozīmē, ka viņi ir pilnībā atbildīgi par to, lai bērni netiktu diskriminēti materiālā stāvokļa dēļ. Tātad – ja ekskursija notiek mācību laikā un būtībā ir mācību un audzināšanas sastāvdaļa (jo mācību laikā notiek tikai pasākumi, kas ir mācību un audzināšanas sastāvdaļa), tad

skolai ir jānodrošina, ka ekskursijā var doties visi bērni, neatkarīgi no viņu ģimenes maksāšanas spējām.

Ja to nav iespējams nodrošināt, tad tāda ekskursija nevar notikt mācību laikā un izglītības un audzināšanas procesa ietvaros.

Attiecībā uz vecāku ziedojumiem un dāvinājumiem kvalitātes dienestā uzsvēra, ka arī skola no skolēnu vecākiem var saņemt Izglītības likumā noteiktos papildu finanšu līdzekļus ziedojumu un dāvinājumu veidā. Tomēr skolai ir jāievēro Izglītības likumā noteiktais regulējums par papildu finanšu līdzekļu izlietojumu, t.i., tos var izlietot skolas attīstībai, aprīkojuma un mācību līdzekļu iegādei, pedagogu materiālai stimulēšanai.

Brīvprātības princips

Īpaši dienestā uzsvēra, ka ziedojumu un dāvinājumu vākšanas procesā jānodrošina brīvprātības princips, kas, piemēram, nozīmē, ka skola nedrīkst noteikt ziedojumu apjomu, iemaksu regularitāti vai iemaksu termiņu. Ja par ziedojumu vai dāvinājumu veidu un apjomu savstarpēji ir vienojušies vecāki, tad viņiem pašiem ir jāorganizē un jāpiedalās to vākšanā.

Gan attiecībā uz ekskursijām, gan ziedojumiem un dāvinājumiem jāatceras, ka

pedagogi nedrīkst iesaistīties papildu finanšu līdzekļu vākšanā, jo tas pārsniedz viņu Izglītības likumā noteiktās tiesības.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu