Politiķi, aizveriet savas «rijīgās mutes»!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nu tad vienreiz ir sakrājies sakāmais un diemžēl nav nekā laba, ko pateikt.. Turklāt nevis par kaut ko vienu, bet gan par ļoti daudz ko. Godīgi sakot, par visu. Bet nu par visu pēc kārtas.

Jau nez cik ilgu laiku to vien dzirdu no ministriem, deputātiem, ierēdņiem - nav naudas. Tiklīdz ver muti vaļā - tā nav naudas un trūkst līdzekļu. Tad vēl nemitīgi tiek kladzināts, ka mēs, redz, neprotam efektīvi strādāt, un rāda ar saviem treknajiem pirksteļiem uzņēmēju virzienā. Ak jā - patīk arī par ēnu ekonomiku stāstīt gari un plaši, jo tā, redz, pie visa ir vainīga un, ja to apkaros, tad gan būs piena upes ķīseļa krastos.

Aizveriet jel savas rijīgās mutes! Tad, kad prasa naudu ārstiem un medmāsām, - naudas nav. Kad prasa policistiem - arī nav. Kad prasa skolotājiem, tad arī nav. Nav, nav, nav, nekā nav. Tikai pirksteļi paliek arvien taukāki un siksnas gali arvien attālinās viens no otra. Kā nav kauna šitā melot?! Kā var skandināt savu mūžīgo mantru par hronisko naudas trūkumu, ja visādām muļķībām tā vienmēr atrodas. Ja paskatās uz valsts iepirkumiem, tad rodas iespaids, ka līdzekļu ir vairāk nekā pietiekami. Kad jārīko visādi traļi-vaļi - arī viss ir kārtībā. Turklāt visi to redz, bet neko nedz saka, nedz arī dara. Valsts kontrole tik cep augšā vienu atzinumu pēc otra, bet nekas nenotiek. Vēl jau arī finanšu līdzekļi ir pietiekamā apjomā, lai nabaga deputātiem algas palielinātu, jo, redz, grūti nabadziņiem valstij kalpot. Naudas pietiek arī Vējoņa jaunajam limuzīnam. Vienkārši fantastiski! Jebkurš normāls cilvēks situācijā, kad maciņš ir plāns, apcirps izdevumus uz «luksus» lietām un koncentrēsies uz vitāli nepieciešamajām. Šeit ir otrādāk. Jautāsiet - kāpēc? Tāpēc, ka valsts ir padomju atraugu rokās, kuri kapitālismā vada valsti kā PSRS laikos - nauda vienmēr būs, tērējam, biedri, kā un cik sirds vēlas. Pietrūksies - pagrābsim vēl. Nekā nebija, zaķīši, - to visu jums dod nodokļu maksātāji, un tur tai rocībai ir robežas. Problēma tikai tāda, ka jūs to naudiņu izķēzāt, pat aci nepamirkšķinot.

Saku jums jau otro reizi - mutes ciet, liekēži! Uzņēmēji, redz, neprotot efektīvi strādāt un tāpēc naudiņas, redz, neesot un tā konkurētspēja ar nekam nederot. Kā būtu, ja jūs vienreiz tā kārtīgi uz sevi spogulī paskatītos? Bet tā labi kārtīgi. Birokrātiskais aparāts ir vienkārši nejēdzīgi milzīgs. Turklāt, kamēr kaimiņi igauņi jau ir lepni iesoļojuši 21. gadsimtā, tikmēr mēs vēl berzējam kociņus, lai iedegtu uguni. Atkal brēc, ka nav par ko. Nē, draugi mīļie, nevis naudas nav, bet jums patīk tā, kā ir, un neko mainīt negribas. Visas iniciatīvas tiek noraktas jau saknē, lai, Dievs nedod, sile tukšāka nepaliek. Kāpēc igauņiem nav jāpārsūta papīru kalni, bet viss notiek acumirklī, izmantojot šī laikmeta tehnoloģiskās iespējas? Kāpēc viņiem visi uz attīstību vērstie projekti izmaksā n reizes mazāk, turklāt no tiem ir arī jēga? Tāpēc, ka pie mums vēl dzīvo padomijas rēgs un to uztur dzīvu bijušie komjaunieši un kompartijas funkcionāri. Jums nav ne mazākās nojēgas par tām lietām, kas jums būtu jādara, un tāpēc vienīgais, ko spējat izdomāt, ir pilnīgas muļķības, jauni vai lielāki nodokļi etc. Visā atjaunotās brīvvalsts pastāvēšanas laikā jūs neesat izdomājuši neko, kas dotu kaut kādu labumu. Āži par dārzniekiem - nekas vairāk!

Minēšu dažus piemērus. VDEĀK ar apskaužamu regularitāti parādās ziņas par tēmu, ka netiek ar darbiem galā, nav kas strādā etc. Liela, smirdīga buļļa kaka! Nevis nav kas strādā, bet vadība nejēdz izdomāt, kā strādāt efektīvāk. Kaut vai pie dokumentu iesniegšanas - izvērtēt, vai konkrētajai lietai ir nepieciešama padziļināta pārbaude, vai arī ir tikai jāpārbauda personas dati un tehniskas nianses. Tieši precīzi tik vienkārši. Gan sociālais dienests, gan ģimenes ārsti, gan arī tie medicīnas darbinieki, kuri jau konkrēto personu ir izmeklējuši, jau ir konstatējuši, kas par vainu, un atliek vien izdarīt secinājumus, parakstīties un uzlikt zīmogu. Piemēram - cilvēks ir invalīds kopš bērnības ar smagiem garīgās attīstības traucējumiem, nespēj par sevi pats parūpēties, turklāt pēc insulta ir kļuvis arī akls. Ar šādu diagnozi nevajag 3 mēnešus degunu urbināt, tur viss ir skaidrs - 1. grupa un viss. Bet nē - 3 mēnešu garumā čakarē bobi un tad piešķir jau esošo 2. grupu tehniskas kļūmes dēļ. Šis nav izdomāts piemērs - tā diemžēl ir realitāte. Nodokļu maksātāju nauda lietderīgi iztērēta, un var arī pačīkstēt.

Tālāk - veselības aprūpe. Diskutē gari un plaši - tā vai šitā darīt, lai gan ir absolūti skaidrs, kur ir problēma un ko darīt lietas labā. Skaidri zināms (no vairākiem auditiem), ka veselības aprūpes budžets ir kā melnais caurums, kur nauda vienkārši pazūd un nav saprotams, kur tā tiek iztērēta. Lūdzu - tieciet ar to bardaku skaidrībā. Kas to lai zina, cik miljoni ir iztērēti ne tur kur vajag.

Valsts ceļu un transporta nozare - tikpat mistiska kā veselības aprūpe. Nodokļus un nodevas maksājam vairāk nekā kaimiņu zemēs, bet labuma nekāda. Kur tiek izķēzīta tā nauda? Kur tiek izsaimniekots ceļu fonds? Kāpēc uzņēmējiem ir jāmaksā vājprātīga nodeva par sava uzņēmuma automašīnas izmantošanu privātām vajadzībām? Kāpēc pie mums ir jāmaksā nesalīdzināmi vairāk par automašīnas pirmreizējo reģistrāciju? Kaut vienai no šīm lietām ir loģisks pamatojums? Nē! Nav gan! Tas viss tikai tāpēc, ka vienīgais, ko spēj izdomāt, ir totālas muļķības, lai vēl vairāk nokāstu nodokļu maksātājus un varētu sili turēt pilnu.

Izglītības sistēma. Absolūta katastrofa. Pagarināsim mācību gadu, samazināsim brīvlaikus, palielināsim stundu skaitu... Tik tiešām neviens nav dzirdējis par tādu lietu, ka kvalitāte ir daudz labāka par kvantitāti? Vai tiešām neviens nav dzirdējis par tālo un mistisko zemi Somiju, kurā esot pasaulē labākais izglītības modelis? Mēļo, ka tur esot īsākais mācību gads un arī stundu skaits ir vismazākais. Neskatoties uz to visu, viņi šajā jomā ir labākie pasaulē. Varbūt tā vietā, lai dotos pieredzes apmaiņā uz dažādām eksotiskām valstīm ar saulainām pludmalēm, būtu vērts aizbraukt tepat līdz somu kaimiņiem un aprunāties ar viņiem?

Tā varētu turpināt par katru valsts iestādi un jomu, kas ir valsts pārziņā, jo visur situācija ir identiska..

Trīs lietas, labas lietas - tad nu trešo reizi - aizveriet mutes! Ak tad ēnu ekonomika pie visa ir vainīga... kā nu ne - kaut ko jau ir jāvaino savā nekompetencē. Tiek izdomāti visvisādi plāni, stratēģijas un koncepcijas, bet neviens nekad nav aizdomājies - kāpēc tas tā ir? Kāpēc cilvēki nemaksā nodokļus, kāpēc viņi izvēlas riskēt un krāpties. Jā, vienmēr būs kāds, kurš to darīs tāpēc, ka viņam tā patīk un lai kādi būtu apstākļi. Bet lielākā daļa to dara tāpēc, ka šie paši apkarotāji tādus apstākļus ir radījuši. Tas pats VID jau pēc definīcijas uzskata visus par krāpniekiem. Visur pasaulē ir otrādi - nevainīgs, līdz nav pierādīts pretējais. Pie mums - vainīgs, līdz nav pierādīts pretējais. Nodokļu politika - neloģiska līdz riebumam. Kaut vai mikrouzņēmuma nodoklis, kurš tiek rēķināts no apgrozījuma. Nevis no peļņas, kā tas ir citur pasaulē, bet no apgrozījuma. Tiek iekasēta arī nauda par uzņēmuma automašīnām, turklāt ne maza. Atlaide par reinvestēto peļņu netiek piemērota. Arī valsts regulētā «minimālā alga» un karstās debates par tās palielināšanu. Tā ir ņirgāšanās par cilvēkiem - atklāta, brutāla ņirgāšanās. Vai tiešām ir tik grūti saprast, ka svarīgs ir neapliekamais minimums, nevis minimālā alga, kas ir aprēķināta pēc vienīgi Latvijā esoša principa - iztikas minimums. Laikam āžiem-dārzniekiem ir grūti saprast, ka, palielinot neapliekamo minimumu, budžeta ieņēmumi palielināsies, nevis samazināsies. Jā, īstermiņā būs kritums, bet ilgtermiņā būs ievērojams pieaugums. To māca pirmajā kursā ekonomikas studentiem! Tā varētu turpināt par pilnīgi visu... Draugi mīļie - sāciet ar sevi, sakārtojiet lietas un tad varat ar pilnu jaudu ķerties klāt tiem, kuri tiešām ir ļaunprātīgi nodokļu nemaksātāji.

Rakstot šīs rindas, bija grūti sevi piespiest neizmantot necenzētu leksiku, jo, dzīvojot šajā valstī, par kuru mūsu senči ir lējuši asinis, man ir kauns viņu priekšā. Man ir kauns, kad kārtējais āzis-dārznieks piesprauž sarkanbaltsarkano karogu pie krūtīm un stāsta, kā notrauš asaru no vaiga ikreiz, kad iet gar Brīvības pieminekli. Man ir kauns par to, ka tie ideāli, ar kuriem viņi krita kaujas laukā, tiek piesmieti un samīdīti kājām. Man ir kauns, ka viņu brīvības simbols, mūsu skaistais karogs, tiek izmantos kā lupata, ar ko piesegt savu neizdarību un nekompetenci. Es nesaprotu tikai vienu - kā šie cilvēki naktīs var gulēt.

Nobeigumā gribu aicināt žurnālistus - rociet, rociet un vēlreiz rociet! Parādiet tautai tās varoņus! Parādiet, kā tiek tērēta nodokļu maksātāju nauda! Jūs esat 4. vara, tas ir jūsu pienākums attiecībā pret sabiedrību.

Niklāvs Gustavs

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu