Palīgā! Kā lai pirmklasnieks atrisina šo uzdevumu?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītājs

Dažkārt skolēniem uzdotie mājasdarbi ir tik sarežģīti, ka tos ir grūti atrisināt ne tikai bērniem, bet arī vecākiem. Kāda pirmklasnieka vecāki pauda neizpratni par bērna matemātikas uzdevumu, jo bija grūti saprast, kas tajā jādara. Savukārt Valsts izglītības satura centrā TVNET skaidroja, ka skolas var izmantot arī centra neapstiprinātas grāmatas, bet tad tā ir pašas skolas un skolotāja atbildība.

Kāda pirmklasnieka mamma vērsās pie saviem draugiem saistībā ar bērna matemātikas uzdevumu.

Vecāki sarunā ar portālu TVNET pauda uzskatu, ka uzdotajiem uzdevumiem jābūt jēgpilniem, lai bērns, tos risinādams, iegūtu jaunas zināšanas un nostiprinātu esošās.

Uzdevumiem ir jābūt skaidri formulētiem, lai skolēniem nav jāmulst, kas viņiem uzdevumā jādara.

Vecāku ieskatā bērnus mulsina arī dažādās ikonas pie uzdevuma nosacījumiem, piemēram, zīmulis, otiņa. Daudz saprotamāk un jēgpilnāk būtu tad, ja uzdevuma nosacījumi būtu formulēti ar vārdiem, nevis ikonām.

Tādā veidā bērns ne tikai apgūtu matemātiku, bet arī trenētu lasītprasmi un attīstītu izpratni par izlasīto.

Pirmklasnieka vecāki arī uzskata, ka šādiem uzdevumiem nevajadzētu būt pārbaudes darbos, jo ar to palīdzību skolotājs nevar objektīvi novērtēt bērna zināšanas un prasmes, jo bērns var vienkārši nesaprast, kas uzdevumā jādara.

Kopumā vecāki atbalsta mājasdarbus, it sevišķi, ja tie tiek uzdoti saprātīgā daudzumā.

Vecāki priecājas, ka konkrētajā skolā pirmklasniekiem mājasdarbi nav jāpilda brīvdienās, jo tad viņi var labāk atpūsties.
Foto: TVNET lasītājs

Savukārt Valsts izglītības satura centra (VISC) sabiedrisko attiecību speciāliste Diāna Āboltiņa TVNET skaidroja, ka VISC kompetencē ir komentēt un atbildēt par to mācību grāmatu saturu, kas ir centra speciālistu pārbaudītas, apstiprinātas un grifētas ar Izglītības un zinātnes ministrijas zīmogu.

Vairāk informācijas

Skolas var izmantot arī VISC neapstiprinātās (centra speciālistu nepārbaudītās) mācību grāmatas.

Nav aizliegts izmantot dažādu izdevēju izdevumus, taču tad tā ir pašas skolas/skolotāja atbildība. Tāpat Āboltiņa arī atgādināja, ka uzdevumi ir domāti skolēniem, nevis viņu vecākiem.

Ja ir bijis kāds neskaidrs uzdevums, tad skolēnam ir jāvaicā pašam skolotājam.

Skolotājam parasti ir mācību grāmatas komplekts (grāmata, no kuras mācās skolēni, un skolotāja grāmata ar uzdevumu atrisinājumiem).

Bet ko darīt to skolēnu vecākiem, kuru atvases nevar atrisināt šādus mājasdarbus, jo nesaprot to nosacījumus?

Āboltiņa norādīja - ja grāmata, no kuras ņemts uzdevums, nav VISC apstiprināto grāmatu datu bāzē, vecāki var vērsties pie grāmatas izdevēja vai autora saistībā ar tur ievietoto uzdevumu.

Ja vecāki uzskata, ka mājasdarbi neatbilst skolēnu attīstībai un spējām, tad

ieteicams vērsties pie klases audzinātāja vai direktora vietnieka izglītības jomā, lai kopā vienotos par problēmas risinājumu.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu