Pagraba īpašnieka dēļ visi mājas iedzīvotāji mokās bez siltuma

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kā var būt tāda situācija, ka piecstāvu ēka ar desmitiem dzīvokļu ir atkarīga no kaut kādas privātpersonas vai uzņēmuma, kuram pieder viens no pagrabiem? Tā jautā TVNET lasītāja Anna, kuras dzīvojamā mājā kavējās siltuma pieslēgšana, jo iekārtas apkures pieslēgšanai atrodas kāda iedzīvotāja pagrabā, kurā viņš nelaida iekšā. Arī apsaimniekotāja pārstāve atzina, ka patlaban nav iespējams operatīvi pārvaldīt īpašumu. Dzīvokļu īpašniekiem būtu jāvienojas, vai telpas izpirkt, nomāt vai nodibināt servitūtu.

TVNET lasītāja Anna rakstīja: «Šomēnes sākusies apkures sezona, un jaunajā īres dzīvoklī esam saskārušies ar ļoti nepatīkamu un absurdu situāciju. Dzīvojamo ēku Cēsu ielā apsaimnieko kompānija «Hausmaster». Oktobra sākumā saņēmām e-pastu, kurā tikām informēti, ka apkure tiks sākta laicīgi: konkrēti mūsu mājā tas notikšot 5. oktobrī, otrdienā.

Otrdien siltuma pieslēgšanu tā arī nesagaidījām. Dzīvoklī auksts, drēgns un mitrs.

Tāpēc piektdien nolēmām painteresēties, kāpēc informatīvajā e-pastā tik jauki solītais tā arī joprojām nav izpildīts. «Hausmaster» klientu apkalpošanas centrā atbildēja, ka mūsu mājā esot daži privatizēti pagrabi. Vienā no tiem atrodas iekārtas apkures pieslēgšanai, bet pagraba īpašnieks dienām «Hausmaster» darbiniekus neesot laidis iekšā, lai to izdarītu.

Bet viss esot labi, piektdien līdz vakaram apkure būšot, jo beidzot esot saņemts solījums atbraukt un «Hausmaster» darbiniekus pagrabā ielaist. Protams, apkure piektdien tā arī joprojām pieslēgta netiek.

Sestdien mūsu dzīvoklī sajūta kā bēdīgi slavenajā pagrabā: burtiski jātinas segās, lai sasildītos.

Zvanām atkal. Atbilde vēl kuriozāka:

pagraba īpašnieks gan esot solījis, bet piektdien tā arī neesot atbraucis un tagad telefona klausuli neceļot vispār.

Jautāju, kā kas tāds iespējams? Un kas būs gadījumā, ja šis cilvēks neatsauksies un neatbrauks ielaist pagrabā visu ziemu? Atbilde bija - «cerēsim, ka tā nebūs», bet privātā īpašumā viņi ielauzties nevarot.

Pienāca pirmdiena, atkal no «Hausmaster» tā pati atbilde par pagrabu, kurā nevar tikt iekšā. No kompānijas darbinieces izvilinām, ka laikam runa esot nevis par privātpersonu, bet kādu uzņēmumu. Jāsaka, ka pēc ilgas salšanas otrdien, 11. oktobrī, problēma beidzot atrisinājās: detaļas nezinām, bet apkure pieslēgta.

Bet neizpratne ir palikusi:

kā var būt tāda situācija, ka piecstāvu ēka ar desmitiem dzīvokļu ir atkarīga no kaut kādas privātpersonas vai uzņēmuma, kuram piederot viens no pagrabiem?

Mājā mīt ģimenes ar maziem bērniem. Viena no kaimiņienēm kādu vakaru stāstīja, ka viņas bērni naktīs tiek saguldīti vienā istabā, kuru cenšas apsildīt ar elektriskajiem radiatoriem.

Kas notiktu, ja šajā privātajā pagrabā notiktu avārija? Arī neviens iekšā netiktu un ūdens plūstu nedēļām?

Un ja tiešām šī persona vai uzņēmums atsakās savā īpašumā ielaist mēnešiem vai visu ziemu?

Vai tiešām likumi nekādi šādu jautājumus neregulē?»

Pagrabi ir atsevišķi īpašumi

Savukārt AS «Hausmaster» juriste Inese Briķena TVNET skaidroja - pamatojoties uz publiskos reģistros fiksēto informāciju, proti, ierakstiem zemesgrāmatā, ir konstatējams, ka dzīvojamā mājā esoši dzīvokļi ir sadalīti īpašumos denacionalizācijas rezultātā, kur sākotnējie kopīpašnieki ir noteikuši, kurās no telpām ir dzīvokļa īpašumi, kuras ir neapdzīvojamās telpas, kā arī kuras ir koplietošanas telpas.

2004.gadā dzīvokļu īpašumus šajā dzīvojamā mājā Cēsu iela iegādājās SIA «Tallinas 30/2» kā vienīgais īpašnieks. No ierakstiem zemesgrāmatā ir konstatējams, ka 2005.gadā tieši SIA «Tallinas 30/2» dzīvojamo māju Cēsu ielā sadalīja dzīvokļu īpašumos.

Divas neapdzīvojamās telpas zemesgrāmatā un dzīvojamās mājas kadastrālās uzmērīšanas lietā ir norādītas kā atsevišķi īpašumi.

SIA «Tallinas 30/2» maksātnespējas procesa rezultātā dzīvojamā mājā Cēsu ielā īpašums tika izpārdots.

Telpu, kurā atrodas siltummezglus, iegādājās juridiska persona, ar kuriem pirmā sarakste notika jau 2013.gada jūnijā, kad telpas īpašnieks piedāvāja slēgt nomas līgumu par neapdzīvojamo telpu.

Šī telpa tika vairākkārtīgi pārpārdota un patlaban atrodas fiziskas personas īpašumā.

Īpašuma tiesības par otru neapdzīvojamo telpu zemesgrāmatā kopš 2012.gada oktobra ir reģistrētas uz fiziskas personas vārda, īpašuma tiesības nav mainījušās. Telpā atrodas stāvvadi, noslēgventiļi un tranzītcaurules uz ielas māju, pie kuriem ir jāpiekļūst un nepieciešamības gadījumā jāatgaiso vai nepieciešamības gadījumā jāiztukšo sistēma.

Piedāvā izpirkt telpas

Dzīvokļu īpašnieku kopība vairākkārtīgi no abu telpu īpašniekiem ir saņēmuši piedāvājumus izpirkt telpas, bet, gan sasaucot kopsapulces, gan rakstveidā organizējot balsojumu, kopība atteicās slēgt darījumus. Kā arī ir nav varējusi sniegt pilnvarojumu juristiem sākt tiesvedības procesus par servitūta nodibināšanu, kam nepieciešams saņemt 2/3 balsojuma.

«Šos jautājumus ar kopību risinājām, gan sākot 2014.gada apkures sezonu, gan sākot 2015.gada apkures sezonu, bet

visās reizēs kopība nobalsoja pret izpirkuma vai nomas tiesību nodibināšanu,

līdz ar ko, kamēr telpas atrodas trešo personu īpašumā un ar tām netiks noslēgts vai nu nomas tiesības, vai izpirkums, garantēt, ka operatīvi tiks risināti jautājumi saistībā ar siltumenerģijas padevi, AS «Hausmaster» nevar,» Briķena skaidroja.

Katru reizi jāzvana un jāsūta vēstules

Viņa arī norādīja, ka AS «Hausmaster» pieeja abām telpām tiek nodrošināta pēc pieprasījuma. Par katru nepieciešamību iekļūt neapdzīvojamās telpās to īpašnieki tiek sazvanīti; ja nav iespējams kontaktēties, tad tiek nosūtītas ierakstītas vēstules, jo šie īpašnieki nedzīvo dzīvojamā mājā.

Līdz ar to nav iespējama operatīva pārvaldīšanas uzdevuma veikšana.

Konkrētajā gadījumā apsaimniekotājs nevarēja iekļūt vienā telpā, kas bija nepieciešams, lai atjaunotu sistēmā ūdens padevi, un bez attiecīga dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma par to, vai telpas tiks izpirktas, vai nodibinātas nomas attiecības, vai nodibināts servitūts, AS «Hausmaster» nevarēšot garantēt operatīvu pārvaldīšanas jautājumu risināšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu