Sieviete netiek vaļā no 12 vecām cigarešu paciņām

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kāda sieviete, kura atmetusi smēķēšanu, meklēja veidus, kā pareizāk atbrīvoties no vecajām cigarešu paciņām. Viņa vēlējās noskaidrot, vai tās var iznīcināt katlumājā. Savukārt Valsts vides dienestā skaidroja, ka ar vecām cigaretēm jārīkojas tāpat kā ar citiem sadzīves atkritumiem.

Ko iesākt ar vecām cigarešu paciņām?

TVNET lasītāja Alla pavēstīja, ka vērsusies Valsts vides dienestā, jo atradusi mājās 12 vecas cigarešu paciņas.

Viņa uzrakstījusi VVD šādu e-pasta vēstuli: «Griežos pēc palīdzības, vai šīs cigaretes ar visu iepakojumu var iznīcināt jebkurā katlumājā un varu tās aiznest uz tuvāko katlumāju.

Vai arī šīs cigaretes klasificējas saskaņā ar MK noteikumu Nr. 302 2. pielikumu ar atkritumu klasi 020304 - patērēšanai vai apstrādei nederīgi materiāli. Skatījos raidījumu un redzēju ka Valsts ieņēmumu dienests šīs cigaretes met parastā šķeldas krāsnī, likās gaužām nepareizi, bet varbūt kļūdos, neesmu tomēr ļoti izglītota šajā sfērā.

Nevaru saprast, kāda būtu pareizākā rīcība, jo materiāls tomēr nav koksnes un ir dažādi produkti

(nedaudz polimēri, dažādas krāsvielas, aromatizētāji u.c., kas degot rada specifisku smaržu, kā arī virkni kaitīgu savienojumu, ja process norit neatbilstošā temperatūras režīmā).

Nevēlas, lai arī bezpajumtnieki bojā veselību

Varbūt varat ieteikt, ko tieši darīt. Zinu - ja iemetīšu sadzīves atkritumu tvertnē, vietējie bomži tās izvilks ārā un nopīpēs, bet šādu situāciju nevēlos, jo negribu, ka cilvēki tīši bojā veselību. Papildus, cigaretes vecas un droši vien jau vairs nav derīgas arī smēķēšanai.

Kāds būtu pareizākais risinājums? Vai būtu pareizi tās iemest blakus esošajā šķeldas katlumājā kurtuvē, kā to dara Valsts ieņēmumu dienests un citas organizācijas, kas iznīcina cigaretes?

Dienestā neesot sniegta konkrēta atbilde

Atbildi labāk sūtiet elektroniski, lai netērētu dabas resursus (papīrs) un nepiesārņotu vidi ar CO2, NOx (rodas stipri vairāk no transportlīdzekļiem, kas darbināmi ar biodegvielu, kas saistīts ar šīs degvielas zemo oksidēšanās pakāpi, kā rezultātā degšanas procesā tiek piesaistīts stipri vairāk gaisa un veidojas daudz vairāk termisko slāpekļa savienojumu, SOx emisijas arī būs paaugstinātas, lietojot biodegvielu), veicot piegādi, un krāsvielām, kas nokļūs uz lapas, kas radīsies, piegādājot man šo vēstuli.»

Sieviete ir sašutusi, ka VVD pārstāve viņai nav atbildējusi, vai drīkst vecās cigaretes mest katlumājā,

kā to redzējusi darām dienestus. «Esmu atmetusi smēķēšanu un negribu izmest tās miskastē, lai citi bojā veselību! Gribējās iznīcināt, principā aiznest uz vietu, kur to var oficiāli darīt, piemēram, sadedzināt, bet atbildi nesaņēmu!»

Ar cigaretēm tāpat kā ar citiem atkritumiem

Allas atsūtītajā VVD atbildē teikts, ka atbilstoši Atkritumu apsaimniekošanas likumā noteiktajam lasītājas aprakstītajā situācijā cigaretes, ja viņa nolēmusi no tām atbrīvoties, ir uzskatāmas par atkritumiem.

Ar cigaretēm šajā gadījumā jārīkojas tāpat, kā lasītāja rīkojas ar saviem sadzīves atkritumiem

- saskaņā ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu. Piemēram, saistošajos noteikumos Rīgas pilsētai ir noteikti sadzīves atkritumu valdītāja pienākumi, t.sk. aizliegtās rīcības.

VVD arī TVNET paskaidroja, ka sadzīvē radušies atkritumi, tostarp lasītājas valdījumā esošās cigaretes, no kurām viņa vēlas atbrīvoties, ir sadzīves atkritumi. Tādējādi, atbilstoši Latvijā pastāvošajām atkritumu apsaimniekošanas normatīvo aktu prasībām, viņai būtu tās jāapsaimnieko tāpat kā citi sadzīvē radušies atkritumi. Un, proti,

jāizmet savā atkritumu urnā un jānogādā tos līdz sadzīves atkritumu konteineram,

kur tos savāks atbilstošs transports tālākai aizvešanai uz atkritumu poligonu.

Pēc VVD rīcībā esošās informācijas, Nodrošinājuma valsts aģentūra kontrabandas cigarešu iznīcināšanu veic šādi – ar šķeldotāja, kas patiesībā ir paredzēts zariem, palīdzību cigaretes tiek samaltas, savukārt samaltais materiāls tiek izpūsts «Getliņu» atkritumu poligonā. Līdz ar to nevajadzīgo cigarešu sasmalcināšana būtu veids, kā no tām atbrīvoties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu