Tētis šokā: dēlam nakts laikā jāuzzīmē desmit putniņi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītājs

Pirms dažām dienām portāls TVNET rakstīja par 1. klases skolēnu, kurš saņēma nesekmīgu vērtējumu, jo sociālajās zinībās neprata nosaukt savu horoskopa zīmi. Citu diskutablu situāciju nesen piedzīvoja 2. klases skolēna vecāki, ieraugot, ka puikam uz nākamo dienu jāuzzīmē 10 zīlīšu veidi. Tētis uzskata: nav normāli, ka uz nākamo dienu uzdod tik daudz pamatīgu mājasdarbu.

Tas ir tikai viens no lielajiem mājasdarbiem

Kāds 2. klases skolēna tētis sarunā ar portālu TVNET pauda sašutumu par kādu dēla mājasdarbu: uzzīmēt 10 zīlīšu sugas putnus.

Turklāt tas ir tikai viens no darba un laika ietilpīgajiem mājasdarbiem, kas puikam tajā dienā bija uzdots. Vēl bija jāpilda matemātikas un angļu valodas uzdevumi.

Tētis norāda, ka bērna skolas gaitas beidzas vēlu - ap pulksten 17, bet pēc tam seko treniņi.

Pēc tā visa apjomīgo mājasdarbu pildīšana izraisa nogurušā bērna raudāšanu.

Visi mājasdarbi ir jāizpilda vakarā (dažkārt ļoti vēlu), jo nākamās dienas rītā, kad bērnam ir brīvs laiks, jo viņš mācās otrajā klasē, vecāki nevar palīdzēt mācībās.

Kā atrast 10 zīlīšu veidus bez datora un telefona?

«Reāli viss ir jāizdara vakarā, jo nākamajā rītā mēs, vecāki, esam darbā un nav kas pieskata vai palīdz,» tētis skaidroja situāciju un piebilda, ka viņu mājās nav datora, lai nebūtu tajā «jāsēž». Arī tas apgrūtina 10 zīlīšu atrašanu.

«Kā varētu mājās atrast 10 zīlīšu sugas, ja nebūtu telefona vai datora? Jo datora man mājā principā nav. Ko darīt tiem, kam pat nav glaudāmais telefons?» tētis retoriski jautā.

Foto: TVNET lasītājs

Kāpēc nevar radošāk?

Vīrietis uzskata, ka skolotāji varētu darboties radošāk, piemēram, ļaut bērniem pa grupām uzzīmēt vienu no zīlīšu sugām, pēc tam klasē pastāstot par tām, iemācot sadalīt pienākumus, lai viens zīmē, otrs meklē informāciju, trešais - prezentē.

Tāpat daudz vieglāk, bet tikpat efektīvi būtu, ja bērniem putni nebūtu jāzīmē, bet vienkārši jānosauc vai jāpastāsta par tiem.

Nav pareizi, ka daļai bērnu mājas darbus pilda nevis viņi paši, bet gan viņu vecāki.

Bet dažkārt vecākiem nav izvēles.

Pamatīgākiem mājasdarbiem varētu dot vairāk laika

Tētis pieļauj, ka ar esošo situāciju ir neapmierināti arī citi vecāki - nav normāli, ka uz nākamo dienu uzdod tik daudzus un pamatīgus mājasdarbus. Tik milzīga slodze var veicināt bērna pārslodzi un radīt dažādus emocionālus traucējumus.

TVNET jau ziņoja par vecāku sūdzībām, ka pirmajās klasēs bērniem ir ļoti daudz mājasdarbu, turklāt daļa no tiem ir ļoti pamatīgi. Tāpat vecāki ne vienmēr ir apmierināti ar skolā mācīto.

Kāda ir Tava pieredze ar bērnu mājasdarbiem?

Ja vēlies dalīties pieredzē, raksti uz e-pasta adresi lasitaji@tvnet.lv!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu