Aizbraucēja Agate: Tevi Latvijā neviens negaida!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Kad esi bijis prom no Latvijas vairākus gadus, tevi Latvijā neviens negaida, tā uzskata kāda TVNET lasītāja, kura ārvalstīs pavadījusi vairākus gadus. Viņa norāda, ka pieredze ārzemēs un Latvijā ir atkarīga tikai un vienīgi no aizbraucēja, nevis valsts, kurā viņš atrodas.

TVNET lasītāja Agate rakstīja: «Nesen izlasīju rakstu «Ticiet man, mīļie latvieši, Vācijā mūs neviens negaida!», un man jāsaka, ka, protams, tajā rakstā viss ir pareizi: ārzemēs neviens tevi ar atplestām rokām negaidīs, bet tāpat arī Latvijā -

neviens tev neko nedos par velti tikai tāpēc, ka esi latvietis.

Pašai ir pieredze ārzemēs - aizbraucu pirms sešiem gadiem studijās un esmu bijusi atpakaļ pāris reizes pastrādāt vasarās. Un teikšu tā: tad, kad esi bijis prom vairākus gadus, tevi Latvijā arī neviens negaida. Kad tu tikko aizbrauc prom no Latvijas, ir ļoti svarīgi integrēties sabiedrībā - meklēt vietējos, meklēt citus imigrantus.

Muļķīgi ir meklēt latviešus - turoties tikai latviešu sabiedrībā, nekad nebūs iespējams integrēties citā sabiedrībā, turklāt tas veicinās ilgošanos pēc mājām. Tā tomēr ir ilūzija, jo latvieši ārvalstīs nav tādi paši kā latvieši Latvijā -

esot prom no tās negativitātes, kas valda Latvijā, ir viegli būt patriotam,

ir viegli teikt, cik tur viss ir labi, cik labi bija mājās! Tikai aizbraucot atpakaļ, tu saproti, ka vietējie latvieši drīzāk tev paliks kāju priekšā nekā palīdzēs, ja tas būs izdevīgāk otrai personai.

Galu galā - nav pasaulē nevienas tādas vietas, kur tevi gaida. Mēs esam 7 miljardi uz planētas, par savu vietu ir jācīnās. Vienalga, kurā valstī tu esi. Vienīgais faktors, kas ietekmē izvēli, ir tava pieķeršanās pakāpe Latvijai. Man tādas nav, tāpēc nevienā brīdī man nav bijusi sajūta, ka jābrauc atpakaļ, jo tur viss ir tik labi un «mājas, mīļās mājas». Mana ģimene (mamma) joprojām ir tur, un tas ir vienīgais iemesls, kāpēc tur atgriežos citreiz uz nedēļu, citreiz ilgāk.

Tie, kam ir ciešas ģimenes saites Latvijā, izjūt ilgas vairāk, līdz ar to, visticamāk, atgriezīsies.

Tie, kuri spēs iedzīvoties jaunajā sabiedrībā un strādās pie tā, lai integrētos (tas nenotiek pats no sevis), visticamāk, būs priecīgi, lai kur arī būtu.

Katrs aizbraucējs ir savādāks, jo pieredze ārzemēs un Latvijā ir atkarīga tikai un vienīgi no aizbraucēja. Man nav neviena slikta vārda, ko teikt par manu pieredzi, jo es neuzgrūžu atbildību valstij, kurā esmu. Tā nav Dānijas, Vācijas, UK vai Latvijas vaina, ka aizbraucu. Tas ir mans lēmums un tikai mans, tātad

tā ir mana atbildība darīt visu, kas manos spēkos, lai tā pieredze būtu laba.

Protams, mani neviens nekur negaida, darba devēji meklē labākos no labākajiem, tātad, lai atrastu darbu, man jādara viss, lai būtu to vidū. Un atkal, tas nav tikai ārzemēs, tas ir visur (arī Latvijā).

Galu galā katram sava pieredze, katram savs stāsts. Iesaku visiem gan kaut kur aizbraukt un padzīvot - tā ir lieliska pieredze un, iespējams, palīdzēs katram pašam atrast savu pareizo vietu zem saules.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu