Neriskē! eID karti nedrīkst uzticēt pat tiesnesim!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

«Tiesā piedzīvoju neviennozīmīgu situāciju! Sekretāre vienkārši paņēma un uz vairākām stundām nozuda ar manu personas apliecību jeb elektroniskās identifikācijas karti (eID), kas satur manus unikālos personas datus - elektronisko parakstu, ko var izmantot dokumentu parakstīšanai gan klātienē, gan attālināti. Zinot, ka dokumentu nedrīkst nodot citai personai, jutos ļoti nepatīkami,» TVNET sašutumu pauda lasītājs Mārtiņš. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) apliecināja, ka sekretāre šajā gadījumā rīkojās neatbilstoši likumam. Savu personu apliecinošo dokumentu nedrīkst izlaist no acīm.

«Ierados tiesā kā liecinieks. Sekretāre pienāca, palūdza manu eID karti, un, neko nesakot, paņēma, lai nozustu zālē. Gaidīju koridorā ilgāk par stundu, bet dokumentu man tā arī neviens neatdeva. Lai gan teorētiski tiesa ir droša vieta, tik un tā prātoju par to, ka šī rīcība nav īsti pareiza,» atklāj Mārtiņš.

Jutos nelāgi, zinot, ka kartes čipā ir tehnoloģiski nolasāms mans elektroniskais paraksts.

PMLP pārstāve Santa Jonāne skaidro, ka tiesai ir tiesības pieprasīt personu apliecinošu dokumentu. Savukārt cilvēkam ir tiesības būt klāt brīdī, kad tiek veiktas darbības ar viņa dokumentu. Atgadījumu viņa raksturo kā sliktu tiesas praksi. «Tiesā būtu jāatrod cits risinājums, iepazīstoties ar personu apliecinošo dokumentu. Šādai situācijai nevajadzētu veidoties.» PMLP pārstāve saka, ka nolasīt personas datus no kartes nav iespējams.

«Mēs ejam laikam pa priekšu – drošība ir augstā līmenī.»

Jaunās pases un ID neesot iespējams viltot. Atdarinājumi esot tikai vecajiem dokumentiem. Arī elektronisko parakstu tik vienkārši nevarot izmantot – jābūt īpašam lasītājam. Tomēr Jonāne iesaka, uzrādot personības dokumentu, neizlaist to no acīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu