Pujats: jauniešiem līdz laulībām jāievēro seksuāla atturība (1140)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Intervijā portālam TVNET kardināls Jānis Pujats apliecina, ka skolās nevajadzētu rādīt izglītojošo filmu par seksuālo veselību. Viņaprāt, šādu materiālu demonstrēšana būtu pieļaujama tikai tad, ja tā būtu vērsta uz to, ka jauniešiem līdz laulībām jāievēro seksuāla atturība.

“Jauniem cilvēkiem uz dzīvi būtu jāraugās ar svaigu skatu, un viņi nedrīkst uzķerties uz tādiem āķiem kā narkotikas. Viņš sabeigs savu dzīvi, un izlabot padarīto būs tikpat kā neiespējami. Jauniešiem ir svarīgi paturēt iekšējo brīvību. Ja vienam netikumam, smēķēšanai, pievienosies citi (alkohols, narkotikas, nešķīstības), viņš kļūs par vergu un nevarēs justies brīvi. Dieva mācība ir par to, lai cilvēks saglabātu brīvu garu un nebūtu saistīts ar netikumiem,” savu viedokli pauž Pujats.

Kardināls norāda, ka vērsies Izglītības ministrijā ar ierosinājumu pagarināt kristīgās mācības priekšmeta apguves laiku no ceturtās līdz sestajai klasei. Viņaprāt arī vidusskolēniem šad un tad vajadzētu lasīt lekcijas par garīgām vērtībām.

“Ja viņi [jaunieši] necentīsies, nekas arī nemainīsies. Skolas vadībā un ministrijās nav nemaz tik dievbijīgi cilvēki. Viņi tur strādā jau no padomju laika un neviens nav ieinteresēts, lai skolās ieviestu reliģijas mācību vai ticības mācību,” secina Pujats. “Dod man vairāk un ātrāk – tāda ir šī brīža jauniešu vērtība. Bet cik tālu ar to ies? Reliģiskām vērtībām nekad nebūs devalvācijas. Jautājums ir par to, cik daudz cilvēki tās saskata.”

Izglītojošā filma sagatavota nepareizajā virzienā

Runājot par pagājušā gada beigās nosūtīto vēstuli Latvijas prezidentam Valdim Zatleram un valdībai, kurā Pujats vērsās ar lūgumu aizliegt skolās izplatīt filmu par seksuālo veselību, kardināls apliecina, ka, viņaprāt, šādas filmas demonstrēt nevajadzētu.

“Kas tur izglītojošs? Es pats redzēju – filma ir sagatavota profesionāli, bet ne tajā virzienā. Būtu pareizi, ja tā tiktu vērsta uz to, ka jauniem cilvēkiem līdz laulībai vajag ieturēt seksuālo atturību. Taču tur nebija neviena vārda par atturību – ka tikai tas būtu drošs sekss. Jauniem cilvēkiem jau divreiz nav jāsaka. Drošs vai nedrošs – dodiet tikai viņiem seksu.

Sekss ir skaista lieta, taču tas ir rezervēts tikai laulātajiem, ne tiem līdz 18 gadiem un tiem, kuri nedomā laulāties, dzīvojot pa publiskajiem namiem. Ārpus laulības sekss ir izvirtība. Jaunieši ir seksa zagļi, jo zog to, kas viņiem nepienākas. Un pie tam spēlējas ar cilvēku dzīvībām un nezina, ko iesākt ar jaunu dzīvību.”

Pujats uzsver, ka nav normāli, ja aborti tiek veikti skolas gados. Viņš uzskata, ka tikai reliģija spētu mainīt jauniešu uzskatus: “Ja esam nonākuši tiktāl, tad bērniem un jauniešiem tomēr ir jādod kaut kādas vērtības. Vienīgi reliģija varētu radīt šīs vērtības, taču no tās kratās nost kā no kaut kādas sērgas.”

Komentāri (1140)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu