Lembergs: "Zelta vērtiem" darbiniekiem jāmaksā vairāk (294)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

"Zelta vērtiem" cilvēkiem jāmaksā vairāk nekā citiem. Ventspils mērs Aivars Lembergs intervijā portālam TVNET pauda uzskatu: ne visi valsts un pašvaldību struktūrās strādājošie saņem par daudz. Viņš asi kritizēja ierēdņu iebiedēšanu un turēšanu nemitīgā stresā. Vērtējot noplūdušos datus par darbinieku algām, Lembergs salīdzināja, ka Staļins labsajūtā „murrā” un apskauž šodienas iespējas saistībā ar privātās dzīves neaizsargātību un izsekošanu.

"Es neskrienu līdzi tiem, kas kliedz, ka a priori visi valsts pārvaldes un pašvaldību iestādēs strādājošie saņem par daudz. Es tam nepiekrītu, " viņš teica un uzsvēra, ka "cilvēka darba apjoms, kvalitāte un efektivitāte ir jāvērtē ļoti individuāli. Katrs cilvēks ir individuāls". Lembergs teica:

"Nevienu darbinieku nedrīkst vērtēt, mērot kā ar lineālu."

Ventspils pilsētas domes vadītājs viņš atzina, ka pilsētas lielie sasniegumi bijuši iespējami tikai tādēļ, ka pašvaldībā strādājuši daudz izglītotu, gudru, talantīgu, pašaizliedzīgu, kvalifikāciju uzlabojušu un ar izdomu apveltītu cilvēku.

Zelta vērti darbinieki

"Mums ir cilvēki, kuri ir zelta vērti," viņš slavēja savus darbiniekus un atzina, ka viņu vidū ir arī tādi cilvēki, kuru "aizvietošana būtu ārkārtīgi grūta un kaut kādā laika posmā pat nosacīti neiespējama".

"Viņiem mēs varbūt maksājam divas reizes vairāk nekā kādam citam līdzīgā amatā strādājošajam.

Viņi nav vienādi. Turklāt par tādas kvalifikācijas cilvēku viņi jau nekļūst vienā vai divos gados," Ventspils pašvaldības vadītājs lēsa. Viņaprāt, lai kļūtu par profesionālu pašvaldības vai valsts pārvaldes iestādes vai to struktūrvienības vadītāju, vajadzīgi vismaz divi līdz četri gadi.

Viņš skaidroja, ka labi darbinieki vadītājam ir vitāli svarīgi: "Jums var būt ļoti labas idejas, bet tās kādam jāiedod aprēķināt, izvērtēt riskus, sagatavot lēmumu un piedāvāt tā realizācijas variantus." Vadītājs viens pats, pat ar "pieciem gudrajiem", ir nulle: "Tāpēc es gribētu runāt ļoti individuāli."

Izdevīgāk algot uzticamu cilvēku par lielāku algu

Viņš atzina, ka Ventspils pašvaldībā ir darbinieki, kuri strādā "vienkārši izcili", bet vienlaikus ir arī tādi, par kuru darbu nākas bažīties un varbūt viņus vajadzētu aizstāt ar citiem labākiem darbiniekiem.

Lembergs pauda viedokli - ja izdodas atrast kādu labu un profesionālu darbinieku, kurš ir gatavs strādāt, piemēram, par 2500 latiem mēnesī, tad labāk slēgt līgumu ar viņu, nevis tādu, kurš gatavs strādāt par 1000 latiem, taču viņa darbs nebūtu kvalitatīvs.

Darbinieku kvalitāte esot ļoti būtisks jautājums. Piemēram, ja pašvaldības ūdens apgādes kompānijas vadītājs ir gatavs strādāt par minētajiem 1000 latiem, bet viņa darbs ir nekvalitatīvs, tad no tā var ciest visa pilsētas ūdens apgādes un kanalizācijas sistēma. Tāpat iespējamās avārijas bojātu arī pilsētas ielas. Šādā gadījumā postījumu izmaksas ir daudz lielākas nekā iepriekš mēnesī ieekonomētie 1500 lati šīs kompānijas vadītāja algai.

Darbinieki nepārtrauktā stresā

Ventspils domes priekšsēdētājs norādīja, ka patlaban, krīzes brīdī, tiek īstenota apjomīga valsts pārvaldē un pašvaldībās strādājošo demotivācijas kampaņa: "Viņi tiek turēti nepārtrauktā stresā, ka rīt viņus atlaidīs vai arī „mētās” no vienas darba vietas uz otru."

"Ko mēs varam sagaidīt no demotivēta darbinieka? Efektīvu darbu? Domāt, kā labāk izdarīt savu darbu? Parādīt iniciatīvu? Viņš taču ir tā iebiedēts, ka saprot – jebkura iniciatīva viņam var beigties ar cietumu!" Lembergs pauda sašutumu.

"Tad, kad tu izrādi iniciatīvu, tev ir jāriskē ar kaut ko. Neriskē jau tikai tas, kas nepieņem nekādus lēmumus. Tāpēc valsts pārvalde šodien ārkārtīgi buksē, jo negrib pieņemt lēmumus, īpaši pozitīvus lēmumus. Negatīvus lēmumus viegli pieņemt. Pozitīvus – ļoti grūti," viņš turpināja.

Staļins murrātu un apskaustu

Vērtējot pašu datu noplūdi un komentējot jautājumu, kā tas varētu būt iespējams, ka no VID noplūst tik milzīgs datu apjoms, Lembergs teica: "Es neticu informatīvo sistēmu drošībai vispār. Pēc manām domām, jebkura informācija, kas ir pieslēgta interneta tīklam, pie jebkurām drošības sistēmām nav aizsargāta.

Ja jums ir dators ar interneta pieslēgumu, kurā glabājas dati, tad uzskatiet, ka esat izģērbts. Ar to jārēķinās."

"Josifs Staļins, guļot apglabāts pie mauzoleja, šobrīd, tā alegoriski izsakoties, labsajūtā „murrā” un arī vienlaicīgi apskauž, cik totāla cilvēka privātās dzīves izsekošana un privātās dzīves neaizsargātība šobrīd dominē, salīdzinot ar viņa laika izdarībām," Lembergs salīdzināja.

"Viņš var tikai apskaust šo laiku un būt dziļi noskumis, ka viņam nebija tādas iespējas, kādas ir tagad. Viņš pat visdziļākajos murgos nespētu iedomājies, ka cilvēku varētu skanēt un kāds viņu varētu skatīties praktiski pliku," viņš turpināja salīdzinājumu.

Lembergu neuztrauc, kas ir 4ATA

Lembergs uzsvēra, ka viņu absolūti neuztrauc, kas ir "Ceturtās atmodas tautas armija" (4ATA) un Neo, jo ir būtiskākas lietas, par ko satraukties. Kā piemēru viņš minēja ģenerālprokuratūras nopludināto informāciju par viņa veselības stāvokli: "Es uzrakstīju sūdzību ģenerālprokuroram. Viņš pateica, ka viss ir kārtībā. Kas ir slepenāki privātās dzīves dati valsts pārvaldē – slimības vai darba alga? Ko jums gribētos vairāk slēpt – savas veselības problēmas vai savu algu? (..) Ja jau ģenerālprokurors uzskata, ka viss ir normāli, par ko mēs runājam?"

"Uz tā fona, ka tiek izplatīti sensitīvi dati par cilvēka slimībām un ārstēšanos, valsts pārvaldes vai uzņēmumu darbinieku algas izplatīšana ir pilnīgs štrunts! Tāpēc, atklāti runājot, mani tas neuztrauc!" viņš pauda viedokli.

Portāls TVNET jau vēstīja, ka 4ATA šodien atklāja septiņu Latvijas lielāko pašvaldības darbinieku ienākumus. Jau pirms tam 4ATA regulāri publiskoja no Valsts ieņēmumu dienesta noplūdušo informāciju par valsts un pašvaldību pārvalžu, iestāžu un uzņēmumu darbinieku ienākumiem.

Ventspilī ar naudu nešķiežas

4ATA publiskotie dati liecina, ka par bagātāko pašvaldību uzskatītā Ventspils ar pārāk dāsnu atalgojumu darbiniekiem nav šķiedusies. Divas personas Ventspils pašvaldībā saņēmušas virs Ls 3000 mēnesī (Ls 3796.77 un Ls 3365.05). Arī virs Ls 2000 vidēji mēnesī saņēmušas tikai divas  pašvaldības amatpersonas. Savukārt vairāk nekā Ls 1000 lielu atalgojumu šajā pašvaldībā mēnesī vidēji pelnījuši 26 darbinieki.

Atalgojums Ventspils pilsētas domē publiskots par laika posmu no 2008.gada februāra līdz 2009.gada decembrim. Šajā laikā pašvaldībā atalgojumu kopumā saņēmuši 443 cilvēki.

Komentāri (294)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu