Latvijas politiķi savulaik esot nodevuši latviešus (68)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievu satīriķis un rakstnieks Mihails Zadornovs, kurš ir biežs viesis Latvijā, uzskata, ka treknajos gados pie varas esošie Latvijas politiķi ir nodevuši latviešus, nevis šeit mītošos krievus.

Zadornovs uz jautājumu, kādēļ, viņaprāt, Latvija no krīzes cietusi smagāk nekā citas valstis, atbildēja: "Nevajag ņemt kredītus. Filozofiskās kategorijās? Ir jābūvē pašiem. Lūk, es savu māju ceļu pats, nekad neesmu ņēmis kredītu.. No filozofijas viedokļa raugoties, kredīts ir nepareizas filozofijas sekas. Dzīvot uz citu rēķina var tikai parazīti. Agrāk vai vēlāk tas atbalsosies."

Viņš atzina, ka

krievu tautības cilvēki Latvijā jūtas labi un to, pēc viņa domām, savulaik stimulējuši paši nacionāli orientētie Latvijas politiķi.

"Politiķi vienmēr ir parazīti, ikvienā valstī. Taču Rietumos politiķi ir tā iemanījušies, ka viņi tur parazitē, taču tikai pamazītēm, lai viņus neieliktu cietumā. Savukārt mēs parazitējam tā, kā Rietumi nemāk parazitēt. Un Latvijas politiķi arī bija parazīti. Viņi nodeva savu tautu, nevis krievus. Viņi krieviem sacīja: "Jūs esat otrā šķira." Pateica - un viss. Krievi saprata un sāka paši attīstīties. Tādēļ paldies latviešu politiķiem par to, jo krievi Latvijā ļoti attīstījās. Es dažkārt tiekos ar krieviem, kuri ļoti daudz lasa.

Vispār, kad kādu nāciju, kādu tautu sāk apspiest, tā sāk attīstīties.

Bet, ja visa tauta kļūst par ierēdņiem, tā sāk degradēties tādēļ, ka ierēdnis - tas ir parazīts," pārdomās dalījās satīriķis.

Sajūsmas pilnus vārdus viņš veltīja latviešu darba tikumam un mīlestībai pret savu zemi un darbu.

"Tas, kas latviešiem ir visbrīnišķīgākais, tā, protams, ir zemkopība. Padomju laikos visā milzīgajā Padomju Savienībā nebija labāku zemkopju par latviešiem, 35 centneri kviešu no viena hektāra! Pat Holandē tā nenotika! Bet mans sievastēvs, es runāju par Kalnbērzu, reiz man saka: "Es aizvedīšu tevi parādīt laukus." Viņš lepojās ar Latvijas laukiem. Tas bija vēl padomju laikos, es tad vēl biju puisītis. Tad viņš mani veda un lepojās ar cūkām. Mēs braucām kaut kur uz Ventspils pusi. Un latvieši rādīja, viņi bija tādi apmierināti - viņiem bija priecīgas acis. Nesen es Lielajā padomju enciklopēdijā lasīju, tāpēc, ka meklēju kaut ko internetā, taču to informāciju nevar izmantot, jo tur ir tikai tukšas pļāpas, taču dažreiz ieskanas interesantas domas... Tā nu es ielīdu Lielajā padomju enciklopēdijā, lai kaut ko pārbaudītu, un pēkšņi netīšām atveru Latvijas PSR - tur tik daudz labu vārdu par latviešiem, cik man pēdējos 30 gados nav veltīts. 75 izmeklētas lappuses ar slavinošiem tekstiem par mūziķiem, teātri, kino, mūziku, tautas mūziku," sacīja Zadornovs.

"Protams, mēs visi zinām padomju varas mīnusus, un te es netaisos neko aizstāvēt," rezumēja satīriķis.

Komentāri (68)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu