Ēlerte: Neo publicēja informāciju, ko sabiedrībai ir tiesības zināt (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Nodokļu maksātājiem ir tiesības zināt, kā tiek tērēts katrs lats no viņu samaksātās naudas. Sabiedrībai ir tiesības zināt, kādas algas saņem valsts pārvaldes, valsts aģentūru, valsts un pašvaldību īpašumā esošu uzņēmumu darbinieki, "Meierovica biedrības" valdes vārdā uzsver biedrības pārstāve Sarmīte Ēlerte.

"To, cik nesamērīgi lielas ir šīs algas, mums palīdzēja uzzināt Neo4ATA. Gadiem ilgi žurnālisti ir prasījuši atklāt šo informāciju, mediji ir tiesājušies ar Valsts kanceleju, Rīgas domi, lai to iegūtu. Aizbildinoties ar personas datu neaizskaramību, tā tika slēpta. Neo4ATA to padarīja publisku. Notikušais parādīja arī VID datu bāzes veidotāju, uzturētāju un pārraudzītāju nevīžības mērogu. Mēs neattaisnojam nelikumīgus informācijas iegūšanas veidus, bet gribam uzsvērt, ka Neo4ATA publiskotos faktus sabiedrībai sen jau bija tiesības zināt," skaidro Ēlerte.

Viņa arī uzsver, ka Latvijas likums nosaka žurnālista tiesības un pienākumu saglabāt savu informācijas avotu anonimitāti. Žurnālistu ētika prasa darīt visu, kas žurnālista spēkos, lai sabiedrība saņemtu tai svarīgu informāciju. Ilze Nagla, publiskojot informāciju par valsts pārvaldē, valsts un pašvaldību uzņēmumos maksātajām algām, darīja to, ko no viņas prasa žurnālista pienākums.

"Veicot kratīšanu Ilzes Naglas dzīvoklī, drošības struktūras apdraud žurnālista tiesības un pienākumu darīt savu darbu sabiedrības interesēs, tas apdraud vārda brīvību Latvijā. Mēs prasām iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei paskaidrot drošības struktūru rīcību, mēs prasām, lai netiktu pārkāptas Satversmē garantētās tiesības uz vārda brīvību," biedrības vārdā aicina Ēlerte.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu