Kaža: Latvijā atkal tiek "piegrieztas skrūves" (17)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Kratīšana žurnālistes Ilze Naglas mājās un Neo jeb informācijas tehnoloģiju (IT) speciālista Ilmāra Poikāna aizturēšana liecina, ka Latvijā atkal tiek "piegrieztas skrūves", savā blogā biznesa informācijas portālā "Nozare.lv" raksta žurnālists Juris Kaža.

"Ienaidnieks ir šīs valsts varas iestādes un tā sauktie tiesībsargi. Vēršoties pret žurnālisti un personu, kuru uzskata par Neo, faktiski tiek aizstāvēta melu sistēma, kuru Neo atmaskoja, publicējot informāciju, kas liecināja, ka ne visās valsts iestādēs tiek samazinātas lielās algas un ieviests taupības režīms. Bija arī gadījumi, kur Neo dati apstiprināja pretējo, proti, ka iestāde vairāk vai mazāk rīkojās ar nodokļu maksātāju naudu tā, kā vajadzēja," norāda Kaža.

Kā atgādina žurnālists, pat no valsts iestādēm tuvu stāvošām aprindām dzirdēts, ka Neo faktiski nav izdarījis noziegumu, jo liela daļa publicētās informācijas ir iegūstama no atvērtiem avotiem, tikai ar daudz vairāk pūlēm. Nenotika arī nekāda ielaušanās, jo Valsts ieņēmumu dienests dievojās, ka nebija jāzvana Datoru drošības incidentu reaģēšanas vienībai un notikušais nebija klasificējams kā kiberuzbrukums.

"Par ko tad ir lieta? Par ko vandās žurnālistes mājās un prasa, lai viens no valsts samērā gaišajiem IT speciālistiem tiek turēts cietumā? Iemesls varētu būt - lai iebiedētu, lai novilku sarkano līniju ap vietām, kur labāk nerakt ne žurnālistiem, ne apzinīgiem pilsoņiem - trauksmes cēlējiem. Vienalga, kā tas viss beigsies, Poikāns, arī ja viņu izlaidīs pēc pāris dienām, būs atradies aiz restēm ilgāk nekā jebkurš, kurš uz nebēdu maksāja lielas prēmijas un trekno gadu pārbarotās publiskā sektora algas pēc tam, kad bija nolemts tās apcirpt," akcentē Kaža.

Ņemot vērā notikušo ar Naglu un Poikānu, ir laiks izpētīt, kā, izmantojot modernas tehnoloģijas un "virtuālu elektronisku trimdu", var aizsargāties un turpināt pretestību valsts nebūšanām un represijām, norāda žurnālists.

Žurnālistiem, kas darbojas ar "pelēkās zonas lietām", viņš iesaka savus datus turēt kādā mākoņdatošanas (cloud computing) resursā ārpus Latvijas, piemēram, "Google Docs". Tāpat risinājums ir kriptēt informāciju, jo pagaidām vēl nevienu fiziski nespīdzina, tātad piespiest atdot kriptēšanas paroli diez vai izdosies. Vēl viens paņēmiens ir regulāri veidot sava datora "spoguļattēlu".

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu