Viena nakts vilcienā Rīga-Sanktpēterburga (163)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Krievu filmās noskatītos krāšņos skatus ar bagātīgi rotātiem restorānvagoniem, grezniem guļamvagoniem un kūsājošu kopīgu nakts uzdzīvi nakts vilcienā Rīga-Sanktpēterburga neizdevās piedzīvot. Toties neierastas sajūtas un pārsteigumi viens pēc otra vilcienā garantēti.

Rīgas stacijā piestājušā vilciena āriene šķiet nobružāta un nolietota. Pieņemu, ka arī iekšā - līdzīgi. Iekāpjot iekšā, mans pieņēmums apstiprinās. Taču viss tīrs, apkalpojošais personāls - smaidīgs, laipns un izpalīdzīgs.

Sajūta kā kojās - apkārtne ne pirmā svaiguma, bet gaisotne - draudzīga.

"Aplaužamies" restorānvagonā

Nolikuši lielākās mantas, aizpildījuši formalitātes, kas nepieciešamas nokļūšanai Krievijā, dodamies, kā teica ceļabiedrs, "piepildīt kuņģīšus". Sadomājušos par glaunu restorānu, mūs gaida vilšanās, jo izrādās, ka vilcienā restorāna nav! Ir tikai bārs... Turklāt mazs un šaurs.

Vilciena bārs
Vilciena bārs Foto: TVNET

Mūsu ceļotāju kompānijai vareņiki gāja pie dūšas neparasti labi, vilciena bārā nebija rēķinājušies ar tādu pieprasījumu pēc tiem. Izēdām visus krājumus, un tādēļ atpakaļceļā daļai biedru nācās kāroto vareņiku vietā  ēst pelmeņus. Izdzērām arī visus tējas krājumus...

Foto: TVNET

Toties guļamvagonos cilvēki nekaunējās celt galdā ne mājās ceptus un līdzi sasaiņotus vistu spārniņus, ne biešu salātus vai rasolu. Nereti atvērtajos vagonos uz galda pavīdēja arī pa atvērtai šprotu bundžai, gurķu burkai. Protams, netrūka arī alkohola un cigarešu.

Leišiem ir restorāns!

Kad uz ilgāku laiku jāpiestāj Rēzeknē, lai sagaidītu lietuviešu vagonus, ko piekabina klāt mūsu vilcienam, dzirdama kurnēšana par tik ilgu gaidīšanu. Turklāt Rēzeknē mūs sagaida ne tikai leiši, bet arī šogad īpaši aktīvie un izbadējušies odu mākoņi, kas bariem vien metas iekšā pa atvērtajiem vagonu logiem.

Taču apkārt dzirdamo kurnēšanu pēc brīža aizstāj prieks, kad uzzinām, ka leišu galā ir arī restorānvagons.

Guļamvagonā
Guļamvagonā Foto: TVNET

Lai arī viņiem ir restorāns, gulēšanas apstākļi mums labāki. Latviešu galā guļam četrvietīgos, labākajā gadījumā - divvietīgos numuriņos. Leišiem redzami kopējie guļamvagoni.

Vairāki desmiti pusapģērbtu cilvēku, ietinušies baltos palagos, vienaldzīgi skatās uz cauri gājējiem.

Cits aizmidzis, cits pusaizmidzis, cits pavisam nomodā - katrā ziņā cauri iet nav patīkami. Atgādina skatus no kara filmām, kur ievainoti cilvēki lazaretēs gulēja. Arī aromāts šķiet līdzīgs - tajā sajaucas slimnīcas un guļamistabas smakas. Ceļa biedrene, saraukusi degunu, saka: "Ko var gribēt, vilcienā jau nomazgāties nevar!"

Gaidīšana uz robežas

Gaidot rindā pie bāra...
Gaidot rindā pie bāra... Foto: TVNET

Tiem, kas vēl dzīro bārā vai restorānā, līdz ar robežas tuvošanos arī nākas mainīt dislokācijas vietu - pārbaužu laikā jābūt savā guļamvagonā. Pat uz tualeti nedrīkst iet.

Taču, gulējuši vai izklaidējušies, kopumā šajā jomā esam vienisprātis - robežšķērsošanā mums vēl augt un augt. Pārbaudes uz Latvijas robežas. Nepilnu stundiņu pabraucam. Pārbaudes uz Krievijas robežas. Amatpersonas viena pēc otras nāk guļamvagonā un katra savas kompetences ietvaros kaut ko prasa vai pārbauda.

Vilciena vagoniem cauri iziet arī drošībnieku suns.

Sanktpēterburga ir klāt!

No rīta mūs modina kupejas pavadone ar čefīra izskata tējām. Tās katram pasažierim iekļautas biļetes cenā. Ja brokastīs vēlas kafiju, tā jāpērk par atsevišķu maksu - Ls 1,60 par krūzīti.

Sanktpēterburgā
Sanktpēterburgā Foto: TVNET

P.S. Šādu ceļošanas veidu noteikti iesaku jauniem, uz piedzīvojumiem gataviem cilvēkiem. Ceļojums nav komfortabls, bet ir ļoti interesants! Paldies par to arī jautrajiem ceļabiedriem!

Komentāri (163)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu