Staķe: Mērsragam jāļauj atdalīties no Rojas novada (34)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministre Dagnija Staķe (ZZS) uzskata, ka būtu tomēr jāļauj Mērsragam atdalīties no Rojas novada.

Šādu pārliecību ministre pauda Saeimas deputātiem, viesojoties Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību lietu komisijā.

Viņa arī izteica apņēmību jau tuvākajā laikā virzīt valdībā jautājumu par īpaša atzinuma sniegšanu novadu sadalīšanai.

Saskaņā ar Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) sagatavoto vērtējumu valdība gan vēl spriedīs, kādu atzinumu sniegt, taču Staķe solīja strādāt, lai pēc iespējas ātrāk šis jautājums tiktu risināts. Sarunā ar parlamentāriešiem izskanēja pieļāvumi, ka RAPLM varētu paspēt sagatavoties uz 15.jūnija vai pat 8.jūnija valdības sēdi.

Līdz ar to arī Saeimas komisija solīja saskaņā ar RAPLM darba sekmēm ap šo laiku sanākt, lai spriestu par rīcību likumā noteiktajā kārtībā - saskaņā ar to Saeimas komisija izskata RAPLM vēstuli, kurai atbildes rakstu jeb atzinumu parlamentārieši savukārt var pieprasīt no Ministru kabineta.

Diskutējot ar tautas kalpiem, Staķe arī atkārtoti pauda pārliecību, ka Rojas un Mērsraga gadījums nekļūs par precedentu masveida praksei novados.

"Taču Rojas gadījumā, manuprāt, tas viss ir aizgājis pa tālu," teica ministre, atsaucoties arī uz tikšanos ar iedzīvotājiem, kad viņa viesojās Rojas novadā. Viņa pastāstīja, ka diskusijās par šo jautājumu piedalījās daudz cilvēku un tie bijuši "ne tikai pensionāri, kas ir raksturīgi šādiem pasākumiem". Ministre arī neslēpa sašutumu, ka šajā novadā bijusi vērojama pretēja rīcība, viņasprāt, sekmīgas novada pārvaldības pamatprincipam - īpaši rūpēties par tālākajām teritorijām.

"Ir tiešām šādi piemēri, kur centri cīnās par savām nomalēm, par līdzekļu piesaisti tām," piemetināja Staķe.

Ministre arī pastāstīja, ka Mērsraga iedzīvotāji pievienošanos Rojas novadam izvēlējušies tikai kā mazāko no ļaunumiem. "Mērsradzniekiem nebija nekādas vēlēšanās pievienoties Talsu novadam," atstāstīja politiķe, norādot uz daudzām nesaskaņām, kas tomēr izvērtušās pēc apvienošanās ar Roju un to noslēgumā - arī nupat notikušo domes vadības maiņu. Līdzšinējā mēra Jāņa Žoluda (Zaļo un zemnieku savienība) vietā otrdien tika ievēlēta Rojas vidusskolas direktore Eva Kārkliņa ("Demokrāti.lv").

Staķe arī dalījās pārdomās, ka aptaujā, kuru Rojas novada dome mazāk nekā 30% iedzīvotāju dalības dēļ nolēma uzskatīt par nenotikušu, tomēr, pēc viņas uzskata, ir piedalījušies pietiekami daudz cilvēku, lai to ņemtu vērā.

"Mums šis precedents šajā gadījumā jāatbalsta," vēlreiz uzsvēra politiķe, paužot pārliecību, ka "tas neradīs nekādu ļaunumu valstij".

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu