Domburs: Pašlaik notiek sabiedriskās televīzijas nozagšana (93)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

"Pašlaik notiek sabiedriskās televīzijas nozagšana. To nevis kāds mēģina sagrābt privātās rokās, bet nozog kā kvalitatīvu mediju," intervijā nedēļas žurnālam "Ir" saka žurnālists Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma "Kas notiek Latvijā?" vadītājs Jānis Domburs, komentējot kvalitatīvu un mērķtiecīgu priekšvēlēšanu debašu trūkumu sabiedriskajā televīzijā.

Domburs uzskata, ka Latvijas Televīzijas (LTV) un Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) vadītājiem trūkst skaidra priekšstata, kādam jābūt sabiedriskajam medijam.

Viņš esot vīlies par Valsts prezidenta otrreizējai caurlūkošanai Saeimai nosūtīto elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumprojektu, kurā "sabiedriskais medijs... izgrūsts cauri šķībi, greizi, nepareizi". Žurnālists piekrīt viedoklim, ka sabiedriskā televīzija būtībā būtu jāizveido no jauna - pilnīgi visi jāatlaiž un jāpieņem darbā no jauna, un jēga to darīt ir tad, ja izveido jaunu "pārraudzības un vadības konstrukciju".

Šādu debašu trūkums saistīts vai nu ar "nelietīgu mazdarbību", vai ar "kroplu greizsirdību".

"Ir zināma korporatīva vide, un šajā vidē daudzas lietas var notikt uz tādas vienotas stila un attieksmes bāzes - nu, ka mēs neuzskatām par savu pienākumu, vajadzību vai funkciju taisīt jaunu raidījumu ciklu. Motīvi var būt dažādi. Motīvs varētu būt ar kādu par kaut ko vienoties, kādam kaut ko pasolīt. Motīvs var būt arī vienkārši stulbums, lai man piedod," saka Domburs.

"Kroplas greizsirdības versiju" Domburs izvirza, jo kuluāros dzirdējis runājam - "nedosim Domburam tās debates".

Pērn Domburs ar LTV noslēdzis līgumu, kas paredz, ka 10.Saeimas priekšvēlēšanu laikā Domburs vadīs premjerministra kandidātu vai partiju līderu debates. Ja LTV rīkos atsevišķas priekšvēlēšanu diskusijas, viņam piedāvās vadīt vismaz pusi no šiem raidījumiem.

Žurnālists pieļauj iespēju, ka kāds šo līgumu ir redzējis un lasījis, "droši vien ne tā padomājis un izdomājis", kā nepildīt solīto, kā rezultātā ir plāns neveidot atsevišķu priekšvēlēšanu ciklu. Domburs norāda, ka ir debašu koncepcijā ir ierakstījis, ka atsakās no tiesībām vadīt šīs debates, demonstrējot, ka neprasa sev darbu. "Mana lieta bija padzindzināt zvaniņu: veči, man liekas, ka mēs jūkam prātā," piebilst žurnālists.

Domburs esot atvērts jautājumam par iespēju pamest žurnālista arodu, kā alternatīvu pieņemot jebko, kas nav politika. "Cigarešu kontrabandu no Krievijas - to ne," viņš piebilst.

Žurnālistiku, visticamāk, viņš nestudēšot, taču kaut ko citu viņš varētu mācīties - kad būšot ticis skaidrībā, ko darīs.

Vasarā Domburs plānojis darboties Podnieka studijā, taisot dokumentālo filmu par Latvijas 20 neatkarības gadu "mežonīgo kapitālismu". Filmu iecerēts pabeigt līdz vēlēšanām, pēc tam arī uzrakstīt grāmatu.

Jau ziņots, ka LTV raidījuma "Kas notiek Latvijā?" vadītājs Jānis Domburs apsvērs iespēju piedalīties konkursā par priekšvēlēšanu debašu organizēšanu, ja konkurss par priekšvēlēšanu debašu raidījuma koncepciju un vadītāju būs pēc saprotamiem kritērijiem un ar objektivitātes pazīmēm.

NRTP rīkotajā diskusijā secināts, ka LTV jābūt atsevišķam priekšvēlēšanu debašu raidījumam un būtu vēlams rīkot konkursu, lai izvēlētos labāko koncepciju un piemērotāko raidījuma vadītāju.

Domburs norādīja, lai atbildētu uz jautājumu, vai viņa plānos ir piedalīšanās iespējamajā LTV konkursā par priekšvēlēšanu debašu raidījuma vadītāju, jāsaprot, par ko īsti konkurss paredzēts.

"Patlaban ne tuvu nav skaidrības, par ko tiks sludināts konkurss, kādi būs kritēriji, kas būs vērtētāji. Tas, ko LTV bija sacerējusi līdz tam, bija ļoti zemā līmenī. Ja konkurss būs "farss vai kretīnisms", es apšaubu, ka gribēšu tajā piedalīties. Ja tas būs pēc saprotamiem kritērijiem un spēles noteikumiem un ar objektivitātes pazīmēm, es varu to apspriest," sacīja žurnālists.

Domburs arī norādīja, ka svarīgs ir politisko debašu mērķis un precīzs formāts.

"Svarīgi, lai debašu formāts paredzētu, ka visas lielākās politiskās partijas un to apvienības būtu vienkopus, visām būtu vienāds formāts un tāds raidlaiks, kas ļauj aptvert jautājumus par konkrētajiem tematiem. LTV "sacerējums" tam visam neatbilst - bija iecerēts veidot 26 minūšu debates. Tādā gadījumā ir aicinājums vai nu rakstīt pieteikumu Ginesa rekordu grāmatai, vai pa taisno uz Tvaika ielu," atzina Domburs.

Žurnālists arī atzina, ka pēc tam, kad 2006.gadā viņš esot "kārtējo reizi atšūts no priekšvēlēšanu debašu organizēšanas" un diskusiju formāts esot bijis tālu no tā, kādu to bijis iespējams uztaisīt, viņš 2009.gadā, slēdzot līgumu ar LTV uz vairākiem gadiem, esot atrunājis līgumā arī priekšvēlēšanu debašu lietas.

"Mana un LTV 2009.gadā noslēgtā un patlaban spēkā esoša vienošanās paredz, ka, veidojot atsevišķas priekšvēlēšanu diskusijas, vismaz pusi no to veidošanas LTV uz līdzvērtīgiem noteikumiem piedāvā man, taču rodas iespaids, ka viens no LTV motīviem varētu būt noslēgtās vienošanās apiešana, kam nav skaidra objektīva pamatojuma," norādīja Domburs.

"20 gadu garumā esmu žurnālista darbā ievērojis politisko neitralitāti, un man šobrīd nav nekāda motīva to neturpināt. Bet esmu ievērojis arī principu prasīt atbildību par katra un visu partiju politiķu darīto un nedarīto. Un varu argumentēt par katru "Kas notiek Latvijā?" sekundi - kāpēc, kam un kad esmu izteicis tādus vai citādus jautājumus, replikas un tamlīdzīgi," sacīja Domburs.

Žurnālists pieļāva iespēju, ka kādam šāda pieeja rada diskomfortu un bažas, ko mēģina maskēt zem it kā profesionālām vai ētiskām pretenzijām.

Attiecībā uz LTV ģenerāldirektora Edgara Kota izteikumiem, ka "viņa ideāls būtu raidījuma vadītājs, kas līdz šim nav sevi pozicionējis mediju telpā un par kura politiskajām simpātijām skatītājiem nav priekšstatu un aizspriedumu", Domburs ir skeptisks.

"Ja es tagad pateiktu, ka Kotam ir konkrētas politiskās simpātijas, pēc šīs loģikas viņam rīt būtu jāiet prom no darba. Jābūt argumentācijai, ja runājam par kāda cilvēka politiskajām simpātijām. Ja kāds pasaka, ka es esmu kamielis un man jāiet uz Zooloģisko dārzu, man nav nekādu problēmu pateikt, ka kāds cits ir zivs un viņam jālec Daugavā," ironizē Domburs.

Iepriekš Latvijas Televīzija paziņoja par iespējamību neveidot tradicionālās priekšvēlēšanu debates jeb "Milžu cīņas" ierobežoto finanšu resursu dēļ. Tā vietā LTV būtu gatava priekšvēlēšanu tematiku iekļaut pašreizējos informatīvi dokumentālajos raidījumos nedēļas garumā.

Komentāri (93)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu