Līdz kurai klasei būs bezmaksas mācības? (108)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Jau pavisam drīz – 2.oktobrī – visā Latvijā notiks 10.Saeimas vēlēšanas. Lai īsumā iepazīstinātu ar katra politiskā spēka nostāju par konkrētām problēmām, turpmākās nedēļas pirms vēlēšanām portāls TVNET uzdos populārāko partiju pārstāvjiem jautājumus, uz kuriem lūgsim atbildēt ĪSI un KONKRĒTI – piecos teikumos. Šoreiz piedāvājam iepazīties ar partiju viedokli par izglītību. Lasiet un vērtējiet paši!

Jautājums: Līdz kurai klasei izglītībai jābūt bez maksas? Kurai izglītībai jābūt par maksu?

Politiskā apvienība "Par Labu Latviju!"

Pamata, vidējai un vidējai profesionālajai izglītībai jābūt patiesi bezmaksas, izslēdzot vecāku līdzmaksājumus vai sponsorēšanu. Apvienība rosinās ieviest bezmaksas izglītību reģionālajās augstskolās.

Politisko partiju apvienība “Vienotība”

Latvijā jāatjauno obligātā vispārējās vidējās vai profesionālās vidējās izglītības apguve, panākot, lai līdz 2014. gadam vidējās izglītības ieguvēju īpatsvars starp jauniešiem vecumā no 20 līdz 24 gadiem būtu pieaudzis līdz 90%. Vidējai izglītībai valstī jābūt pieejamai bez maksas. Savukārt augstākajā izglītībā no valsts budžeta apmaksāto studiju vietu skaitu līdz 2014.gadam pakāpeniski jāpalielina līdz trim ceturtdaļām.

Sociāldemokrātiskā politisko partiju apvienība “Atbildība”

Šis jautājums nav apspriežams – jāpilda Latvijas Satversmes 112. pants: “Ikvienam ir tiesības uz izglītību. Valsts nodrošina iespēju bez maksas iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību. Pamatizglītība ir obligāta.”

Nacionālā apvienība „Visu Latvijai” – „Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK

Pamata un vidējai izglītībai ir jābūt bez maksas. Vienlaikus visai pamata un vidējās izglītības sistēmai ir jāpāriet uz mācībām tikai valsts valodā, likvidējot dalījumu t.s. latviešu un krievvalodīgo skolās. Tas ne tikai veicinātu sabiedrības integrāciju, bet arī ļautu koncentrēt resursus.

Politisko partiju apvienība “Zaļo un zemnieku savienība”

Pašreiz gan pamatizglītība, gan vidējā izglītība ir bez maksas (tas noteikts LR Satversmē), un tas ir pareizi. Ideāli būtu, ja arī augstākā izglītība būtu par minimālu maksu. Par maksu vajadzētu būt pieaugušo izglītībai.

Saskaņas centrs”

Pats par sevi saprotams, ka ne tikai pamatizglītībai, bet arī vidējai izglītībai ir jābūt bez maksas. Mēs arī uzskatām, ka bezmaksas vidējai izglītībai ir jābūt obligātai. Tas, ka valsts 90. gados atteicās no obligātās vidējās izglītības un faktiski sagrāva profesionālās skolas, kurās varēja iegūt vidējo speciālo izglītību, bija milzīga kļūda! Tagad šī sistēma ir jāatjauno.

Partija “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā”

Bezmaksas un obligātā izglītība jānodrošina visai vidusskolai. Privātskolas, tai skaitā arī specializētās, jādotē vienādā līmenī ar pašvaldību skolām, kā arī ārpusklases izglītība un interešu izglītība.

Komentāri (108)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu