Zatlers: Īstie premjera kandidāti parādīsies pēc vēlēšanām (61)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Prezidents Valdis Zatlers uzskata, ka īstie premjera amata kandidāti parādīsies pēc vēlēšanām. Viņš aicina cilvēkus nevērtēt partijas tikai pēc to piedāvātajiem premjera amata kandidātiem. Turklāt Zatlers savu premjera amata kandidāta izvēli nebalstīs vien tajā, kurai partijai būs visvairāk balsu.

Valdis Zatlers šorīt intervijā LNT uzsver, ka tā šeit ir viņa pēdējā politiskā intervija līdz vēlēšanām. Prezidents norāda, ka priekšvēlēšanu gaisotne patlaban vērojama visā - gan politiskajos, gan sabiedriskajos procesos. "Man ir būtiski vērot procesus, uzkrāt informāciju, lai labāk rīkotos pēc vēlēšanām," uzsver Zatlers. Tāpat prezidentam esot svarīgi saglabāt neitralitāti.

Par savu mērķi priekšvēlēšanu laikā Zatlers izvirzījis panākt, lai vēlēšanās piedalītos pēc iespējas vairāk cilvēku.

Aicina balsot par programmu, ne premjera amata kandidātiem

Vērojot partiju kampaņas, kļūst skaidrs, ka šogad uzsvars tiek likts uz partiju premjeru kandidātiem. Prezidents ar šādu situāciju ir nemierā. Viņš aicina atcerēties, ka premjerministrs ir tikai cilvēks, kas vada valdību, svarīgi arī ministriju vadītāji un galu galā arī deputāti, kuri ikdienā ar likumiem, normām nosaka visas sabiedrība dzīvi.

Zatlers cilvēkus aicina partijas vērtēt nevis pēc galvenajiem kandidātiem, bet gan partiju programmām un rīcības plāna. Pirmkārt, rīcības plāna skaidrošana esot partijas uzdevums. Tomēr prezidents uzsver, ka parastie cilvēki fiziski nespēj izlasīt visas partiju programmas, visus plānus, tāpēc ļoti liela loma priekšvēlēšanu gaisotnē būs masu medijiem.

"Vēlētājs ir citādāks nekā iepriekšējās vēlēšanās"

Prezidents uzskata, ka vidējais vēlētājs šoreiz ir citādāks nekā citās vēlēšanās. Cilvēki izgājuši cauri grūtībām, sajutuši tās ģimenē, saskārušies ar bezdarbu, kopējo situāciju valstī - tas viss cilvēkus padarījis apdomīgākus vēlēšanās, lēš Zatlers.

Savukārt medijiem ir liela atbildība cilvēkiem sniegt pilnīgu un salīdzinošu informāciju par dažādu partiju plāniem pēc vēlēšanām, saka prezidents.

Īstie premjera amata kandidāti parādīsies pēc vēlēšanām

Zatlers uzsver: īsti premjera amata kandidāti parādīsies pēc vēlēšanām. "Tagad ir tikai potenciālie, kuru šarmu grib izmantot priekšvēlēšanu kampaņās," saka Zatlers. Viņš arī atsakās komentēt kādu konkrētu pašreizējo kandidātu spēju uzņemties valdības vadību. "Par esošajiem kandidātiem patlaban runāt nav aktuāli," viņš norāda, piebilstot, ka pēc vēlēšanām iespējamas visdažādākās partiju koalīciju kombinācijas, kas noteiks arī premjera amata kandidātu izvirzīšanas procesu.

Būšot stingri premjera nosaukšanas kritēriji

Jautāts, kādi būs viņa kritēriji, nosaucot iespējamā valdības vadītāja vārdu, Zatlers uzsver, ka tas nebūs balstīts tikai tajā, cik balsu bijis vienai vai otrai partijai, cik liela ir iespējamā koalīcija. Visvairāk tas būs atkarīgs no tā, kādu ekonomisko programmu, ārpolitikas, drošības politiku un citu būtisku jautājumu plānu kandidāts spēs piedāvāt. "Nevarēs kā kampaņā vienkārši pateikt: es vienkārši esmu labākais," teica Zatlers.

Parlamentā krīzes neesot

Komentējot parlamenta darba efektivitāti priekšvēlēšanu laikā, Zatlers aicina atcerēties, ka šis ir priekšvēlēšanu laiks, kurš, protams, sevi demonstrē arī Saeimā. Viņš uzskata, ka pagaidām nevarētu runāt par kāda veida parlamenta krīzi. Tiesa, ja nevēlēšanās skatīt dažādus jautājumus, regulāri kvoruma trūkumi un citas šādas izpausmes parādītos laikā starp vēlēšanām, tas būtu indikators, ka jāievēl jauna Saeima. Un šādās situācijas izpaustos līdz šim deputātu "nepadarītais darbs" - raita ārkārtas vēlēšanu sarīkošanas procesa ieviešana. Optimāli būtu, ja pie jaunas Saeimas Latvija varētu tikt 6-8 nedēļu laikā, taču, ja tas iestiepjas termiņā ap pusgadu, tad valstī visdrīzāk jau būtu iestājies haoss, izsakās Zatlers. "Mums tas var kādreiz atspēlēties," saka Zatlers par Saeimas ārkārtas vēlēšanu rīkošanas sistēmas nesakārtošanu.

Komentāri (61)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu