Graube liks politiķiem izvēlēties, ko NBS nedarīs (62)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube mainīs līdzšinējo taktiku un izmantos Rietumeiropas pieredzi, liekot politiķiem, nevis armijai izvēlēties, no kādu uzdevumu izpildes NBS finanšu līdzekļu trūkuma dēļ būs jāatsakās.

Graube tikšanās laikā ar žurnālistiem sacīja - lai gan nākamā gada budžeta cipari vēl nav zināmi, tomēr pie sliktākā scenārija NBS ies pie politiķiem ar uzdevumu sarakstu, lai viņi paši izvēlētos, kurus no tiem NBS vairs nepildīs.

Reformu gaitā NBS patlaban esot 90.gadu vidū, naudas NBS attīstībai nav. Patlaban NBS tikai mēģinot uzturēt sistēmu, lai veiktu valsts aizsardzības pamatuzdevumus.

Nākamo gadu Graube patlaban plāno, ņemot vērā šogad piešķirtās naudas daudzumu. Viņš pieļauj, ka nākamgad "būs jāpieņem nepopulāri un pat sistēmai ļoti sāpīgi lēmumi, daudzās jomās esam zem kritiskās robežas". Kā piemēru Graube minēja glābšanas un meklēšanas pasākumu veikšanu jūrā. NBS jau patlaban ir samazinājis kuģu skaitu, līdz ar to pagarinās glābšanas laiks. Cilvēki palīdzību sagaidīs pēc divreiz ilgāka laika nekā tas bija iepriekš "Šie ir tie kritiskie piemēri," minēja Graube.

Graube: Tas būs mans komunikācijas veids

"Militārā plānošana balstās uz labāko un sliktāko gadījumu, esam gatavi teikt valdībai, kuras lietas mēs nedarīsim - nolikšu neveicamo darbu sarakstu, un politiķi izvēlēsies, ko mēs nedarīsim," teica Graube. Viņaprāt, jābūt dialogam starp NBS un politiķiem, un viņiem jāpieņem lēmums. "Tas būs mans komunikācijas veids," brīdina NBS komandieris.

Pēc iepazīšanās ar sistēmu Graube vēl nav formulējis savu nostāju par lieliem uzdevumiem un pieņēmis lielus lēmumus. "To es darīšu pārdomāti, izprotot sistēmu, lai šie uzdevumi būtu pamatoti," sacīja Graube.

Runājot par NBS pamatuzdevumu - valsts aizsardzību, Graube atzina, ka "pretrunu nav - mēs esam aliansē. Mana pārliecība un pieredze ir tā, ka, rūpējoties par savas valsts aizsardzību, mēs stiprinām NATO". Īstenoto reformu gaitā esot pieļautas kļūdas attiecībā pret Zemessardzi. Pēc Graubes teiktā, tieši "Zemessasrdze ir vienīgais reālais spēks, kas spēj nodrošināt valsts pašaizsardzību, tās minimālo nepieciešamību. Tā ir realitāte. Sliktāka scenārija gadījumā profesionālo karavīru skaits būtu nepietiekams, un zemessargu kā valsts pilsoņu iesaistīšana valsts aizsardzībā ir kritiski nepieciešama".

Komentāri (62)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu