Eksperts: pasīvie vēlētāji ir iecietīgi pret korupciju (28)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Svarīgi, lai uz vēlēšanām aiziet cilvēki, kuriem ir noformulēta attieksme par kādu politisko spēku, šādu viedokli pauž sabiedriskās politikas centra "Providus" pētnieks, "Delnas" padomes loceklis un pasniedzējs Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātē Valts Kalniņš.

Vērtējot caur korupcijas eksperta prizmu, viņš norāda, ka aptauju rezultāti rāda, ka pasīvākie cilvēki ir iecietīgāki pret korumpētām partijām.

"Tas nozīmē, ja cilvēki, kuriem nav priekšstata par politikā notiekošo, paliek mājās, korumpētākām partijām tas nāk tikai par sliktu. Es uzskatu, ka cilvēkiem ir jāiet uz vēlēšanām, ja viņiem ir izveidojies priekšstats - par ko un kāpēc balsot. Ja nav izveidojies šāds priekšstats, tad tas ir nejaušs balsojums, no kura nevienam nav labuma," saka Kalniņš.

Eksperts skaidro, ka balsošana ar tukšām vēlēšanu aploksnēm šajās vēlēšanās var kļūt par interesantu protesta formu, kas būs ļoti neprecīzs balsojums. Tas liks savākt lielāku balsu skaitu tiem, kuri vēlas pārvarēt 5% barjeru. Kalniņš atzīst, ka balsošana ar tukšu aploksni katrā ziņā ir vēlētāju gribas izpausmes veids.

Kalniņš uzskata, ka nebūtu pareizi aicināt nebalsot par tām partijām, kurām nav izredžu pārvarēt 5% barjeru.

"Ja cilvēkam ir nopietns iemesls balsot par kādu no mazajām partijām, tad par to ir jābalso, jo pēkšņi var izrādīties, ka tomēr partija pārvar 5% barjeru, turklāt, no otras puses, vēlēšanu rezultātos atspoguļosies vismaz kaut kāds atbalsts mazajai politiskajai partijai, kas to iedvesmos un liks saņemties līdz nākamajām vēlēšanām," stāsta Kalniņš.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu