Stendzenieks neatzīst kļūdas, vaino sabiedrību (220)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Apvienības "Par labu Latviju" (PLL) vēlēšanu kampaņā nav pieļautas kādas kļūdas, un vēlēšanu rezultāti vairāk skaidrojami ar Latvijas sabiedrības miegainību reaģēt uz kādu apdraudējumu. To, lūgts dalīties pārdomās par 10.Saeimas vēlēšanu rezultātiem un partiju kampaņām, atzina reklāmists Ēriks Stendzenieks, kurš veidoja arī PLL vēlēšanu kampaņu.

"Īsos vārdos jāsecina, ka sabiedrība acīmredzot ir vadījusies pēc "Status Quo" principa - situācija, kāda tā ir, cerībā, ka viņa lēnām uzlabosies... man ir sajūta, ka uzreiz pēc budžeta pieņemšanas daudziem būs vilšanās," teica Stendzenieks, piemetinot, ka pulksteņa pendele, kas liecina par sabiedrības noskaņojumu, svārstās ar sešu līdz astoņu mēnešu intervālu.

Uz jautājumu, vai PLL kampaņā tomēr bijuši kādi trūkumi un vai tās veidošanā kļūdaini noteikts sabiedrības noskaņojums, reklāmists atbildēja noraidoši.

"Nē, es to neuzskatu par kļūdu - tā bija vienīgā iespēja nostāties opozīcijā [premjera Valda] Dombrovska valdībai," sacīja Stendzenieks, atsaucoties uz bažām par saistībām ar starptautiskajiem aizdevējiem.

"Man liekas tas arī parāda vēlreiz to sabiedrības miegainību,

varētu teikt," piebilda reklāmists, salīdzinoši atsaucoties arī uz vēsturiskiem notikumiem.

"Kad Latvijā ienāca padomju karaspēks, daudzi domāja - "vai tad nu tā kaut kas notiks, vai tad mums atņems mājas"... un arī tagad - patlaban gan nav tādas dramatiskas situācijas, bet tomēr".

Negribot apskaust tos, kas strādās pozīcijā

Stendzeniekam svētdien arī ir bijusi īsa telefonsaruna ar PLL premjera amata kandidātu Aināru Šleseru. Sarunā gan abi tikai secinājuši, ka "patlaban negribētu apskaust tos, kas strādās pozīcijā". Ar Tautas partijas līderi Andri Šķēli gan telefoniski nav sanācis sazināties.

Taču tuvākajās dienās Stendzenieka komanda arī iecerējusi izvērtēt gan savas, gan konkurentu kampaņas rezultātus.

Ījabs: PLL jāpriecājas, ka tika Saeimā vispār

Apvienībai "Par labu Latviju" (PLL) bija štruntīga un apnicīga kampaņa, un, ņemot vērā, ka tā pie varas bija pēdējos desmit gadus, politiskajam spēkam jābūt priecīgam, ka vispār ticis parlamentā. Šādu viedokli pauda politologs Ivars Ījabs.

Viņaprāt, PLL varētu nosacīti uzskatīt par vēlēšanu zaudētāju, jo ir apsveicami, ka tā vispār ir tikusi parlamentā.

"Ja cerēja uz ko vairāk [par aptuveni 10 vietām], tas bija muļķīgi. Vienīgais - viņi iegāza lielu naudu kampaņā, un

ir pamats domāt, ka kampaņa bija štruntīga,

jo nevar visu laiku vienu un to pašu darīt - Šlesers ar cieto seju un buldozeru; tas vienkārši apnīk. Nauda, izskatās, ir izgāzta bezjēdzīgi," kritizēja Ījabs.

PLL bijis arī uzkrītošs kadru trūkums, pat eksprezidents Guntis Ulmanis tika "izrakts no kapa".

Tomēr, pēc politologa domām, PLL nav iemesla "stāvus mesties Daugavā". Vienlaikus viņš uzsvēra, ka jāsagaida, kuri no PLL pārstāvjiem būs tikuši Saeimā.

Lielākā teikšana būšot ZZS

Viņš uzskata, ka vislielākā teikšana jaunās valdības izveidē būs Zaļo un zemnieku savienībai, jo tā ir gatava veidot koalīciju "ar jebko un jebkā". Tomēr, visticamāk, strādāt turpinās esošā koalīcija - ZZS un "Vienotība" veidos tās kodolu, bet jautājums, vai valdībā tiks ņemts "Saskaņas centrs" vai Nacionālā apvienība ""Visu - Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK".

Savukārt koalīcijas modelis - ZZS, SC un PLL - nav iespējams. "Vai tad [Valsts prezidents Valdis] Zatlers galvu ir saspiedis? Šleseru par premjeru virzīs?" retoriski vaicāja Ījabs.

Politologs arī uzsvēra, ka jebkurš politiskais spēks mēģinās šķelt "Vienotību", jo neviens nav ieinteresēts tik lielā konsolidētā spēkā parlamentā, kam ir vairāk nekā 30 vietu.

Komentāri (220)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu