Jāuzņemas atbildība pašam par savu dzīvi (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: sxc.hu/svilen001

Turpinot rakstu sēriju par maksātnespējas jautājumiem, portāls TVNET sadarbībā ar Latvijas Kredītņēmēju apvienību piedāvā psihologa skatu uz šo smago, taču ne bezcerīgo situāciju.

„Cilvēka rīcība, nonākot grūtībās, ir arhetipiska jau no tiem laikiem, kad cilvēki dzīvoja alās," uzskata Latvijas Kredītņēmēju apvienības psiholoģe Inna Babre.

Ja, iznākot no alas, cilvēks satika tīģeri, viņam bija trīs iespējamie rīcības varianti.

"Pirmkārt, iebēgt atpakaļ alā un gaidīt, kamēr tīģeris varbūt aizies, otrkārt, ja cilvēkam bija prāts un ieroči, piemēram, runga, tad šis cilvēks varēja mēģināt tīģeri nogalināt, treškārt, ja cilvēks bija fiziski veikls, tad varēja mēģināt aizbēgt no tīģera un mēģināt uzrāpties kādā kokā.

Arī mūsdienās nekas nav mainījies – vienam maksātnespēja būs risinājums, otram krahs, bet vēl trešajam, ņemot par pamatu paša pieredzi, tā būs iespēja sākt biznesu.”

"Cilvēkiem ir jāsaprot, ka nav vienas receptes, kā rīkoties, jo katram ir sava situācija un rakstura īpašības, tomēr šādā brīdī pats svarīgākais ir reāli novērtēt situāciju un uzņemties atbildību par savu dzīvi un savas rīcības sekām, jo žēlošanās nozīmē būt upura pozīcijā – vai nu cilvēks „rīkojas” ar savu dzīvi, vai dzīve „rīkojas” ar cilvēku.

Jāatzīstas pašam sev

Protams, cilvēkiem ir bailes atzīties, ka viņi ir bankrotējuši, bet tās vēl nav dzīves beigas, tāpēc ir jāsāk ar to, ka pašam sev ir jāatzīst – man ir īslaicīgas grūtības, man ir problēmas un es tās risinu.”

Psiholoģe arī uzsver, ka šādā situācijā ir svarīga cilvēka pašapziņa, jo, „ja cilvēks sev tic, tad viņš ir tikai nedaudz jāiedrošina risināt savas finanšu problēmas, bet, ja cilvēks netic, tad vispirms vajag stiprināt cilvēka pašapziņu un iedrošināt sākt ar mazumiņu, soli pa solim.

Var meklēt palīdzību

Svarīgi ir arī saprast, vai ir kādi cilvēki, uz kuriem var paļauties un kas varētu palīdzēt – bērni, vīrs, sieva, citi radinieki, draugi vai arī šajā situācijā cilvēks var paļauties tikai uz sevi. Jāsaprot arī, kādi ir pieejamie resursi – zināšanas, informācija, ko var atrast internetā, utt.

Ja ir finanšu resursi, tad varbūt cilvēks var atļauties finanšu konsultācijas, juridiskās konsultācijas, psihologa treniņus. Bet vislabākais atbalsts, protams, cilvēkam ir sapratne ģimenē.”

Pats svarīgākais cilvēkam šajā situācijā ir atgūt dvēseles komfortu

un saprast, ka tiešām ikviens var uzņemties atbildību un mainīt savu dzīvi,” uzsver Babre.

Bankrota „plusi”:

  • dzīves pieredze, kurā cilvēks norūdās,
  • atzīstot bankrotu, ir jāsaprot, ka tā ir viena epizode dzīvē (ja ir jāizvēlas neārstējama slimība vai bankrots – ko izvēlētos?),
  • lēmums braukt dzīvot un pelnīt līdzekļus kaut kur citur, tādējādi iegūt jaunu kultūras un sociālo pieredzi,
  • dzīvē viss, par laimi, mainās, arī likumdošana, kas šobrīd ļauj iziet procesu plašākam ļaužu lokam.

Bankrota „mīnusi”:

  • apziņa, ka cilvēks viens cīnās ar savu problēmu,
  • var kristies pašnovērtējums, ja cilvēks netiek galā ar problēmām,
  • ja ir zems pašnovērtējums, tad bankrots būs pierādījums, kas lieku reizi apstiprinās cilvēka pārliecību, ka viņš ir neveiksminieks,
  • kopējā situācija valstī, jo viena lieta ir ciest krahu sociāli nodrošinātā valstī, cita - pie mums, kur valsts garantijas un aizsardzība ir minimālas.

Reāls piemērs no dzīves

Iepriekšējos materiālos (lūdzu, skat. resursos) var iepazīties ar maksātnespējas plusiem un mīnusiem, kā arī izlasīt par reālu gadījumu, kad cilvēks izvēlējies maksātnespēju.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu