Puķīte: ECT spriedums par kompensāciju izvarotājam jāpārsūdz (82)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks Visvaldis Puķīte sarunā ar TVNET pauž viedokli, ka Latvijai jāpārsūdz Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedums notiesātā izvarotāja Igora Bazjaka lietā, kurš, sūdzoties par necilvēcīgiem apstākļiem Daugavpils cietumā, no valsts saņems kompensāciju 11 700 eiro apmērā.

TVNET jau vēstīja, ka 1963.gadā dzimušais Bazjaks 1999.gada janvārī notiesāts par tobrīd 15 gadus vecas meitenes izvarošanu, piespriežot viņam desmit gadu cietumsodu. ECT palātas spriedumā vērtēti Bazjaka ieslodzījuma apstākļi. Palātas tiesneši vienbalsīgi nolēma, ka Bazjaka gadījumā Latvija pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 3.punktu, kas aizliedz necilvēcīgu un pazemojošu apiešanos, un 13.punktu par tiesībām uz atbilstošu medicīnisko palīdzību.

"Uzskatu, ka viņš nav pelnījis kompensāciju," sarunu ar TVNET iesāk Puķīte, uzskaitot visas sanitārās un cilvēciskās prasības, kādām atbilst Latvijas cietumi, – ieslodzītie tiek nodrošināti ar iknedēļas veļas maiņu, ikrīta tualetes apmeklējumu, dušu un siltu ēdināšanu trīsreiz dienā.

"Šajā laikā ieslodzītie dzīvo daudz labāk nekā daži labi cilvēki, kuri atrodas brīvībā,"

- savu viedokli pauž Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks norādot uz to, ka daudzējādā ziņā ieslodzījuma vietu darbinieki esot sliktākos apstākļos nekā viņu apsargātie ieslodzītie.

"Tiesa ir pieņēmusi vienpusēju risinājumu šai lietai, un būtu pareizi, ja Latvijas valsts tiesas spriedumu pārsūdzētu," uzskata Puķīte. Par minēto gadījumu viņam bijusi saruna ar Valsts sekretāru. Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks izsaka cerību, ka Latvijas pārstāvji iesniegs sūdzību un valstij izdosies pierādīt, ka apstākļi visās pašmāju ieslodzījuma vietās ir vienādi un nav vērsti uz cilvēktiesību pārkāpumiem. Pretējā gadījumā līdzīgas tiesas tikšot zaudētas arī turpmāk.

Viņš norāda, ka ik dienas ieslodzījuma vietu administrācijai nākas izskatīt simtiem sūdzību un šai sarakstei ar ieslodzītajiem esot jātērē valsts finanšu līdzekļi. Sūdzību rakstīšanu par sliktajiem apstākļiem Puķīte nodēvē par sava veida izklaides formu:

"Latvijas ieslodzītie sūdzības raksta sistemātiski – tā viņiem ir sava veida izklaide un iespēja ieriebt administrācijai."

Jautāts par cietuma darbinieku attieksmi, viņš norāda, ka pret ieslodzīto Bazjaku tā bijusi tāda pati kā pret citiem ieslodzītajiem Latvijas cietumos. "Pārkāpumi no darbinieku vai citu ieslodzīto puses tiktu fiksēti, un vainīgo sauktu pie atbildības," - tā Puķīte.

Komentāri (82)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu