Pabriks: "WikiLeaks" darbība apdraud arī Latvijas intereses (81)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks, komentējot „WikiLeaks” sākto diplomātisko dokumentu publiskošanu, uzsver, ka šāda informācijas noplūde apdraud amatpersonu, diplomātu un dažādu valstu vēstniecību darbinieku drošību, kā arī var radīt neprognozējamas sekas valstu attiecībās.

„Ne visas diplomātiskās vienošanās var tikt publiskotas un ne visas sarunas par valstu aizsardzību un drošību notiek atklātībā. Šādas informācijas ieguve ir notikusi, izmantojot nelikumīgus līdzekļus, un tā apdraud diplomātisko attiecību darbu kopumā,” norāda  Pabriks.

Tāpat ministrs uzskata, ka informācija pārkāpj daudzu personu privātumu, kas nav pamatojams ar kopēju labumu. Šādas zināšanas nedod nekādu pievienoto vērtību, bet drīzāk var kaitēt indivīdu un organizāciju darbībai starptautiskās drošības stiprināšanā.

„Vēstniecību darba dokumentu neatļauta publiskošana nopietni aizskar arī Latvijas nacionālās intereses, jo mūsu nelabvēļi, analizējot iegūto informāciju, noteikti meklēs iespējas vērsties pret mūsu un mūsu sabiedroto drošību,” uzskata ministrs.

Pabriks uzsver, ka Latvija pēc iestāšanās NATO ir nopietni strādājusi savas informācijas drošības aizsardzībai, un šiem pasākumiem arī turpmāk būs liela nozīme mūsu valsts drošībā.

Portāls TVNET jau vēstīja, ka starp ASV diplomātiskās sarakstes dokumentiem, kuru publiskošanu svētdien sākusi tīmekļa vietne "WikiLeaks", ir arī 632 telegrammas no Rīgas, taču to saturs pagaidām vēl nav pieejams.

Lielākā daļa jeb 258 dokumenti klasificēti kā vispārpieejami, bet 56 ir paredzēti tikai dienesta lietošanai.

Vēl 242 telegrammas ir konfidenciālas, bet 53 - īpaši konfidenciālas ("Confidential Noforn" - dokumentu klasifikācija, kas liedz pieeju citu valstu valdībām un cilvēkiem, kas nav ASV pilsoņi).

No Rīgas vēstniecības saņemtas arī deviņas slepenas un 14 īpaši slepenas telegrammas.

Kā jau ziņots, "WikiLeaks" svētdien sāka atklātībai nodot vairāk nekā 250 000 ASV Valsts departamenta dokumentu.

Komentāri (81)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu