Reformas veselības sfērā - solis uz maksas medicīnu (281)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Kad vēlā rudenī TVNET vērsās pie jaunā ministra Bārzdiņa ar aicinājumu izklāstīt veselības nozarē plānotās reformas un redzējumu - vai ir sagaidāma pāreja uz maksas medicīnu vai tikai daļēji un kādu tieši - atbildes vietā saņēmām tradicionālās atrunas vispārīgu izsacījumu veidā. Reformu nepieciešamība veselības sfērā ir akūti nepieciešama, tomēr pamatotus pārmetumus pelna nozares ministrs, acīmredzot slēpjot "reformu" plānus un nekomunicējot ar sabiedrību – it kā tas neattiecas uz visiem valsts iedzīvotājiem.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Pievienots Zatlera viedoklis 4. - 7. rindkopa

Zatlers: solis uz maksas medicīnu

Valdības veiktās reformas veselības sfērā, tai skaitā traumatoloģijā, ir solis tuvāk maksas medicīnai, šādu viedokli pauda Valsts prezidents, bijušais Traumatoloģijas slimnīcas vadītājs Valdis Zatlers. Pēc tikšanās ar premjeru Valdi Dombrovski, prezidents atzina, ka, runājot par šiem jautājumiem, nevar būt objektīvs, jo visu mūžu pavadījis, strādājot medicīnas jomā.

Jāņem vērā, ka traumas bieži piemeklē jaunus cilvēkus, kas atstās ietekmi uz šo cilvēku dzīvi un valsti, sacīja Zatlers, piebilstot, ka traumatologs nav santehniķis, kurš ar savu instrumentu somu var aiziet uz citu dzīvokli un tur veikt nepieciešamās darbības.

Prezidents norādīja, ka pašlaik plānotās reformas bija nepieciešams apspriest ar profesionāļiem, kuru neuzklausīšana jau ir izraisījusi problēmas.

Pusgada laikā plānotās reformas būtu jāveic vismaz divos gados, uzskata prezidents.

Runājot par mērķi no nākamā gada jūlija Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā vairs nenodrošināt neatliekamo palīdzību, Zatlers emocionāli sacīja, ka izmaiņas traumatoloģijas palīdzības sniegšanā ir plānotas jau desmit gadu, taču nākamā pusgada laikā iecerētās reformas būtu ieviešamas, minimums, divu gadu laikā.

"Tas jau nav nekas jauns. Reformu domas varbūt ir labas, bet izpildījums, jāsaka, atkal ir kāpšana uz grābekļa," norādīja Zatlers, uzsverot, ka reformu plānošanas gaitā ir jāņem vērā profesionāļu viedoklis, taču viņi par šiem plāniem uzzinājuši no preses.

Līdz ar to ideja, kas pēc savas būtības varbūt būtu guvusi atbalstu profesionāļu vidū, nu ir kļuvusi par lielu problēmu, viņš teica un piebilda, ka tas līdzinās jau iepriekš pieredzētajai situācijai saistībā ar Rīgas 1.slimnīcas reorganizāciju.

"Šajā lietā nav profesionalitātes un redzējuma uz visu veselības aprūpes sistēmu un šajā gadījumā traumu slimnieku aprūpes sistēmu valsts līmenī," piebilda Zatlers, norādot, ka plānotās reformas ir liels solis pretī dārgai maksas medicīniskajai aprūpei.

Veselības ministrs Juris Bārzdiņš
Veselības ministrs Juris Bārzdiņš Foto: LETA

Medicīnas iestāžu biedrība iepriekš pauda bažas, ka no nākamā gada 3.janvāra, saņemot neatliekamo medicīnisko palīdzību darba dienās no plkst.8 līdz plkst.18, lauku reģionu pacientiem gandrīz visā Latvijas teritorijā tas būs maksas pakalpojums.

Kā pastāstīja Medicīnas iestāžu biedrības priekšsēdētāja Alīda Vāne - Veselības ministrijas (VM) iecere dienās neatliekamās palīdzības sniegšanu traumpunktu vietā nodrošināt dienas stacionāriem un ģimenes ārstiem bijusi negaidīta un neiztur nekādu kritiku. Proti, dienas stacionāros ārsti plāno savu laiku un pacientus pieņem pēc konkrēta grafika, bet pārējā laikā uz vietas neatrodas.

"Kāpēc man būtu jāsubsidē valsts?" retoriski vaicāja Vāne, paužot neizpratni, kā var likt ārstiem speciālistiem visu laiku dežurēt stacionārā, ja viņiem par to nemaksā.

"Visi domā, ka laukos ir tāpat kā Rīgā, kur ķirurgs poliklīnikā ir visu dienu," sacīja Vāne, kura pati vada Aizkraukles slimnīcu. Viņa kritizēja VM vadību par izpratnes trūkumu, kā pacientu ārstēšana tiek organizēta ārpus Rīgas.

Samazinātais finansējums vai reformas veselības nozarē?

Jau vēstījām, nākamgad būtiski mainīs traumpunktu finansēšanas kārtību, piešķirot ievērojami mazāk līdzekļu traumpunktiem, kas gada laikā apkalpo mazāk nekā 3500 pacientus, kā arī mainīs to darba laiku, to paredz valdības šodien pieņemtie grozījumi veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā.

Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca no nākamā gada 1.jūlija vairs nesniegs neatliekamo medicīnisko palīdzību, paredz valdības pieņemtie grozījumi veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā.

Komentāri (281)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu