Jaunais deputāts pārsteigts par Saeimā notiekošo (621)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Parlamentam vajadzētu būt demokrātisku diskusiju vietai, bet mūsu Saeima darbojas kā balsošanas mašīna, tā intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" saka gados jaunais deputāts Jānis Dombrava ("Visu Latvijai"/TB/LNNK).

Lēmumus pieņem aizkulisēs

Viņš atzīst, ka ir ļoti nepatīkami pārsteigts par Saeimā pieredzēto: "Daudzi deputāti pat neseko līdzi darba kārtībai, neiedziļinās apspriesto jautājumu saturā, bet balso, izpildot frakcijas vadītāja komandas, tas ir, ­ skatās, kādas krāsas kartīti tas pacēlis. No Saeimas tribīnes parasti runā iestudētus tekstus, debatēm gatavo "teatralizētus uzvedumus". Patiesās sarunas un lemšana notiek aizkulisēs."

Dzimstība radīšot slogu budžetam

Laikrakstam viņš pastāsta par Saeimas pirmajā sēdē dzirdēto divu "Vienotības" deputātu sarunu par dzimstību Latvijā. "Vārdus nesaukšu, viens no deputātiem tagad ir ministrs. Kāds politiķis sūrojās, ka latvieši izmirst un vajadzētu uzlabot demogrāfiju. Uz to otrs atbildēja: jā, bet ne tuvākajos gados, jo tas tikai radīs lielāku slogu budžetam.

Pēc pieciem gadiem, kad krīze būs beigusies, tad arī veicināsim dzimstību, bet pagaidām to nevajag,"

stāsta Dombrava.

Deputāti nesaprot, par ko balso

Viņu pārsteidz, ka daudzi deputāti pat nesaprotot, par ko balso, kā piemēru minot Imantu Lieģi (V), kurš par samazinātās PVN likmes saglabāšanu latviešu oriģinālliteratūrai nobalsoja tā, kā rādīja frakcijas vadītājs. "Es viņam prasīju: "Kāpēc jūs tā nobalsojāt?" "Par ko īsti bija balsojums?" viņš man vaicāja pretim.

Kā kuriozu šādam balsošanas veidam viņš min balsojumu par Andra Šķēles piedāvājumu saglabāt esošo nosaukumu kādam likumprojektam, turpretim Saeimas Juridiskais birojs piedāvāja garu un sarežģītu nosaukumu. Šķēle ierosināja par to nobalsot. Tā kā tas bijis negaidīts balsojums, kartītes rādītājiem samisējās: vispirms cēla vienu kartīti, tad otru... Beigu beigās "Vienotības" un ZZS deputāti saspaidīja kurš nu kuro pogu un balsojums bija galīgi izgāzies.

Koalīcijas deputāti atjēdzās, ka nobalsojuši "nepareizi". Zālē sākās haoss, deputāti skraida, sabļaustās savā starpā: "Ārprāts, kā tas gadījās?"

Tad koalīcijas partijas iesniedza desmit deputātu pieprasījumu, lai vēlreiz balsotu par šo priekšlikumu, jo zālē it kā neesot bijuši visi deputāti. Protams, zālē bija visi, bet kartīšu cēlāji nebija spējuši parādīt īsto kartīti. Pārbalsojot kartītes tika tā īpaši izteiksmīgi plivinātas gaisā, un nu balsojumā viss bija kārtībā, visa koalīcija bija nobalsojusi vienādi, stāsta jaunais Saeimas deputāts.

Viņš arī atklāj, ka, piemēram, Saeimas Budžeta komisijā lēmumi tiek pieņemti pēc principa opozīcijas priekšlikumus automātiski noraidīt.

Komentāri (621)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu