Kampars: Lembergs izvirza pretvalstiskas prasības (42)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vienotības pārstāvis ekonomikas ministrs Artis Kampars raidījumam Nekā Personīga atzinis, ka Zaļo zemnieku neformālais līderis Aivars Lembergs viņam izvirza pretvalstiskas un neizpildāmas prasības vēja enerģijas ražošanas kvotu sadalē un amatpersonu iecelšanā. Bet Lembergs tikmēr gatavo oficiālu sūdzību par Kampara slikto darbu.

Lembergs līdz šim ir bijis skaļākais ekonomikas ministra kritiķis un visvairāk pārmetumu Kamparam veltījis par nespēju sniega radītajā krīzē laikus palīdzēt bez elektrības palikušajiem iedzīvotājiem. Un par to, ka nesenajā Maskavas vizītē mūsu interešu aizstāvībā vairāk esot paveicis nevis mūsu ministrs, bet Krievijas premjers.

Lembergs: Kampara nepiemērotību amatam laiks izvērtēt viņa paša Vienotības biedriem

Aivars Lembergs, Ventspils mērs (ZZS): "No visiem ministriem Kampars ir vienīgais, kas nevar nodrošināt Dombrovska kunga noliktajos termiņos uzlikto pienākumu realizāciju. To, ko var izdarīt 1-2 nedēļās, viņš dara 3-5 mēnešus un 10 reizes viņam ir jāatgādina. Viņš vienkārši ir ļoti, ļoti vājš. Viņš pat nav vadītājs. Viņš ir ļoti, ļoti vājš ministrs, kas ieņem krēslu."

No Lemberga iznīcinošās kritikas pats Kampars, un viņa Vienotības biedri ir gatavi pieņemt tikai mazu daļu un atzīst, ka reakcija uz elektrības krīzi tiešām varējusi būt savlaicīgāka.

Solvita Āboltiņa, Vienotības līdzpriekšsēdētāja: "..Arī Kampara kungam ir jāuzlabo kaut kādas lietas, ko viņš dara, lietas, ar kurām viņš komunicē. Bet pamatā tā, protams, ir tāda vēlme pārdalīt ietekmes sfēras."

Vēl daudz konkrētāk runā pats Kampars

Lemberga publiskie uzbrukumi ministram notiekot tāpēc, ka Kampars atteicies izpildīt Lemberga prasības.

Artis Kampars: "Lemberga kungam vienmēr ir bijušas galvenokārt tiešām ekonomiskas intereses un, protams, ka lielākoties šie jautājumi saistīti ar dažādām struktūrfondu naudām, līdzekļu pārdali par labu vai nu Ventspils pilsētai vai par labu tām pilsētām, kas strādā par labu ZZS partijai un, protams, ir atsevišķi projekti enerģētikā.

Konkrēti Lembergs gribot, lai Kampars pārdala vēja enerģijas ražošanas kvotas. Lemberga dusmas viņš esot izpelnījies nevis tāpēc, ka būtu slikts ministrs, bet tādēļ, ka nav izpildījis Lemberga savtīgās prasības.

Artis Kampars: "No Ventspils mēra puses principā bez izpratnes kā vispār šādas kvotas tiek piešķirtas nu.. ir vēlme šajā biznesā iegūt jūtamu ietekmi."

Jautājums: "Kā tieši tas izpaužas?"

Artis Kampars: "Tas izpaužas ar pastāvīgiem jautājumiem, ar pastāvīgiem aicinājumiem, ar lūgumiem, draudiem. To mēs sajūtam ikdienā."

Jautājums: "Kādi tieši draudi ir izteikti?"

Artis Kampars: "Nu, draudi pārsvarā ir publiski, jo, tieši runājot ar mani, tā attieksme ir pilnīgi savādāka."

Lembergs noliedz

Lembergs nenoliedz, ka tiešām interesējas par vēja kvotām, bet tikai tāpēc, ka tās sadalītas netaisnīgi un Lembergs gatavojot sūdzību par to. Tikai vēl neesot izlēmis, kam tieši lai sūdzas, jo visur esot pārāk liela Vienotības ietekme.

Aivars Lembergs: "Ekonomikas policija ir zem Jaunā laika, Finanšu policija – zem Pilsoniskās savienības. Tā kā ne uz kādu tādu dziļu analīzi nav ko cerēt. Tāpēc paliek vienīgais faktiski – Sudrabas kundze."

Sūdzības pamatā esot fakts, ka Kampars dalījis kvotas sev izdevīgiem cilvēkiem. Piemēram, firma TCK saņēmusi valsts garantētu iepirkuma cenu un divkārt labākus noteikumus, nekā firma Enercom plus. Sanāk, ka ieguvējs ir viens no TCK īpašniekiem Lemberga politiskais oponents Olafs Berķis. Lembergs uzskata Berķi par Kamparam pietuvinātu personu, jo laikā, kad bija jālemj par kvotu dalīšanu, Kamparam bijusi tikšanās ar Berķi. Zaudētājos nonākušo firmu Enercom plus Lembergs aizstāvot tāpēc, ka tā meklējusi palīdzību viņa vadītajā Tranzīta biznesa asociācijā un Lembergam te nekādu savtīgu interešu neesot.

Šaubas par to gan arī var izteikt, saliekot kopā ziņas no Lursoft datu bāzes un Lemberga krimināllietas, kur noprotams, ka SIA Enercom un Lembergam tomēr ir kopīgi biznesa partneri. Vienotības biedru vidū vairāki atzīst, ka Lembergam esot virkne prasību arī par dažādu personu iecelšanu amatos Lattelekom vadībā, sabiedrisko pakalpojumu regulatorā, Konkurences padomē, Privatizācijas aģentūrā, ko gan pats Lembergs noliedz. Dažuprāt, ir pienācis brīdis, kad premjeram Dombrovskim publiski jāizskaidro, kas patiesībā notiek, cerībā, ka Zaļo zemnieku deputāti pratīs atšķirt Lemberga intereses no valstiskajām.

Solvita Āboltiņa: "Un es arī runāšu ar premjeru. Viņam atgriežoties no Londonas arī ir jādodas tieši pie Zaļajiem zemniekiem un jāstāsta, kāda ir reālā situācija, kāpēc ir viens vai otrs lēmums. Tas vienkāši prasa lielāku darbu, pārliecināšanas, runāšanas, sagatavošanas darbu. Un es, protams, nedomāju, ka ZZS frakcijas deputāti ir gatavi vienkārši paklausīgi kaut ko izpildīt tāpēc, ka tas patīk vienai vai otrai pilsētai."

Rudenī Ministru Kabinetā premjera sanāksmju telpā esot notikusi kāda apspriede...

Kādas cīņas par to līdz šim ir notikušas politikas neredzamajā daļā, ļauj spriest informācija, ko Nekā Personīga neoficiāli apstiprinājuši vairāki aculiecinieki. Rudenī Ministru Kabinetā premjera sanāksmju telpā esot notikusi kāda apspriede.

No Vienotības tajā piedalījušies Valdis Dombrovskis, Solvita Āboltiņa, Artis Kampars un Edgars Jaunups, no Zaļajiem zemniekiem bijuši Aivars Lembergs, Augusts Brigmanis, Guntis Blumbergs un Uldis Sesks.

Lembergs tur esot izteicis prasības par vēja kvotu un par struktūrfondu sadali, par to, ka Mārtiņš Roze jāieceļ Lattelekom valdē. Un Vienotība toreiz šajā tirgū arī ir iesaistījusies, pretim prasot vietas Lidostas Rīga un Latvijas Mežu valdēs.
Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu