Aizbraucējus nevar nosodīt (418)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Aizbraucējus nevar nosodīt. Tā intervijā portālam TVNET sacīja vairāki cilvēki, vērtējot no valsts izbraukušo latviešu izvēli. Nesenā aptaujā noskaidrots, ka diezgan daudz cilvēku ir domājuši par aizbraukšanu no Latvijas, taču konkrēti plāni ir tikai retajam.

Viedoklis par aizbraucēju nenosodīšanu ir arī taksometra vadītājai Solvitai, kura pēc sava uzņēmuma bankrota nepadevās un nolēma meklēt salīdzinoši vienkāršāku darbu. Viņa izvēlējās kļūt par taksisti Latvijā, nevis doties uz ārzemēm.

Ļoti daudz klientu vaicājot, kādēļ viņa vada taksometru Latvijā, bet nav aizbraukusi strādāt uz ārzemēm, kur maksā labāk.

“Man absolūti nav pieņemama tā ideja par prom braukšanu. Šeit ir manas mājas, un es nevienu brīdi neesmu domājusi braukt strādāt uz ārzemēm. (..) Es nekad to nedarīšu. Man cita zeme dzīvošanai nav pieņemama. Tikai šeit.”

Vienlaikus Solvita nenosoda cilvēkus, kuri devušies prom no Latvijas.

Daļai cilvēku aizbraukšana varētu būt labs risinājums.
Foto: TVNET

“Katrs cilvēks jebkuru darbu noteikti nevar darīt. Teikšu, ka droši vien ir ļoti daudz cilvēku, kam nav citu iespēju, kā vien atrast darbu ārzemēs, lai arī tas ir rūpnīcu darbs. Viņam nav citu iespēju. Tur viņš var saņemt diezgan labu atalgojumu par savā ziņā ne tik augsti kvalificētu darbu. Pie mums atalgojums par ne augsti kvalificētu darbu ir neliels.”

“Es nekādā veidā nevaru viņiem pārmest, ka viņi nonākuši pie tādas izvēles. Ļoti daudz cilvēku tur labi iekārtojas un laimīgi dzīvo.”

“Tie, kas ir gribējuši un varējuši šeit atrast iespējas, tie ir palikuši. Tie, kas nav varējuši tās atrast, tie ir aizbraukuši.”

Foto: TVNET

Pats Neo neplāno braukt prom no Latvijas: “Es tā kā līdz pēdējam palikšu šeit.”

Par aizbraukšanu domā, bet konkrētu plānu vairumam nav

Portāls TVNET jautājumu saistībā ar iespējamu aizbraukšanu no valsts vaicāja arī vairāk nekā tūkstotim citu Latvijas iedzīvotāju. Sadarbībā ar "Snapshots" noskaidrojām, ka kopumā iespēju aizbraukt no Latvijas ir apsvēruši 37% respondentu. Taču tikai 7% norāda, ka viņiem ir konkrēti aizbraukšanas plāni.

Teju ceturtā daļa aptaujāto uzsver, ka viņu rīcība būs atkarīga no turpmākās situācijas attīstības valstī.

Vēlmi aizbraukt no Latvijas biežāk pauduši gados jauni cilvēki, bet, pieaugot vecumam, arī aizbraukšanas plāni tiek kaldināti aizvien retāk. Rīdzinieki pa aizbraukšanu runā mazliet biežāk nekā citās pilsētās un laukos dzīvojošie. Tāpat krievu vai citas tautības pārstāvji ievērojami biežāk norādījuši uz konkrētiem aizbraukšanas plāniem.

Paldies šiem cilvēkiem par viedokli! Ja arī Tev ir ko teikt saistībā ar darbu vai dzīvi ārzemēs, lūdzu, raksti lasitaji@tvnet.lv! Portāls TVNET pavēstīs Tavu viedokli arī pārējiem!

Komentāri (418)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu