Ulmanis: Latvijā ir tikai viens oligarhs - Lembergs (170)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijā ir tikai viens oligarhs - Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij", Zaļo un zemnieku savienība), kurš apvienojis savu ekonomisko potenciālu ar ar politisko varu, intervijā laikrakstam "Diena" norādījis eksprezidents, Saeimas deputāts Guntis Ulmanis ("Par labu Latviju").

"Latvijā par oligarhiem ir vispār grūti runāt, jo nav šobrīd politiskās un ekonomiskās varas potenciāls tik spēcīgs. Par oligarhiem var runāt vienā personā - tas ir Lembergs. Viņš ir apvienojis savu ekonomisko potenciālu ar politisko varu, un tā ir oligarhijas pazīme," uzsvēris Ulmanis.

Viņaprāt, tik finansiāli saistītas koalīcijas, kā pašlaik - "Vienotības" un ZZS tandēms -, nav bijis.

"No vienas puses, ir Dombrovskis ar godīgi strādājošā cilvēka tēlu - nav šaubu. No otras puses, viņš ir divjūgā ar pavisam citu tēlu, kas ir Lembergs. Kā viņi tālāk virzīs notikumu gaitu, tas man patiešām parlamenta darbībā rādās ļoti interesanti. Liekas dīvaini, ka Lembergs diktē Dombrovskim daudzus noteikumus. Tas redzams katru dienu - kaut vai konsolidācijas jautājumos, kaut vai jebkādu nodokļu jautājumos, kaut vai par Kampara vai Kristovska jautājumu. Jebkurā jautājumā valstij un tautai jārēķinās ar diviem viedokļiem: ko saka premjers un ko saka Lembergs," sacījis Ulmanis.

Uz jautājumu, vai Lembergs ir gudrāks par Tautas partijas vadītāju Andi Šķēli, Ulmanis atbildējis: "Starpība starp viņiem ir tāda, ka Šķēle grib strādāt valsts un politikas labā atklāti, bet Lembergs to grib darīt tikai aizkulisēs. Lembergs neiznāk uz skatuves priekšplānā, viņš vada aktierus no aizkulisēm."

PLL problēma - sabiedrības zemais uzticības līmenis

Guntis Ulmanis intervijā „Dienai” pauž viedokli, ka apvienības "Par labu Latviju" (PLL) vienīgā problēma ir sabiedrības zemais uzticības līmenis, jo pārējais apvienībai jau ir.

Eksprezidents zemo uzticības līmeni skaidrojis ar to, ka "apvienības personības nav to iekarojušas ar savu darbību, ar atbildēm, ar visu ko".

"Sabiedrības uzticība ir subjektīva - patīk vai nepatīk. Taču zinām no pašu vēstures, ka ir cilvēki, kuri nekad nepatiks, un ir cilvēki, kuri patiks, lai viņi vai ko darītu," teicis Ulmanis, kurš jau paziņojis, ka vairs nevēlas vadīt PLL.

Savukārt PLL līderus Aināru Šleseru un Andri Šķēli politiķis salīdzina ar senu filozofijas teicienu "aizdomās turamais mūžīgi mūžos".

"To savā laikā Valdis Birkavs attiecināja uz Munteru [Vilhelms Munters - ārlietu ministrs starpkaru Latvijā]. Viņš saka: tagad mēs varam stāstīt par Munteru, ko gribam - vienmēr paliek ēna pār viņu. Šīs ir paralēles arī pār Šķēli vai Šleseru. Viņi kaut ko sabiedrībai nepasaka līdz galam. Neizraisa sabiedrības atklātību ar atklātību. Viņos ir zināšanas, griba, viss, bet tanī pašā laikā - nemitīgi atskabargas, un tās vajadzētu izvilkt ārā," sacījis Ulmanis.

Eksprezidents arī norādījis, ka viņam nav kauns no Šķēles un Šlesera. "Viņi nav noziedznieki. Viņi ir gudri un interesanti, politiķi patiesā šī vārda nozīmē. Latvijā nav daudz tādu. Nebūtu pareizi teikt, ka mani neinteresē viņu pagātnes kļūdas. Bet jebkurām kļūdām ir savs noilgums un savi kritēriji," atzinis Ulmanis.

Viņš ir pārliecināts, ka digitalizācijas lietā Šķēlem "nav nekāda nozieguma elementa. Nezinu, ko tur atrod."

"Par ofšoriem, vekseļiem... Man vispār ir vājš priekšstats par ofšoriem kā tādiem. Ofšors ir kaut kas slikts - tik daudz es zinu, bet vairāk man ar to saistības nav bijis. Zinu, ka ofšori ir visā pasaulē, un visās valstīs tos izmanto. Bet vienīgais, par ko es pats mokos... es gribētu par vekseli dzirdēt vienu grēksūdzi no A līdz Z, bet, ja es to nevaru sadzirdēt, ko es tur varu darīt… Tā ir Šķēles atbildība. Viņš acīmredzot uzskata, ka tā ir katra cilvēka personīgs jautājums, ka viņš to izdarījis likumīgi un ka nav par ko taisnoties," paudis Ulmanis.

Komentāri (170)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu