Daimler lietā kukuļu nauda gājusi caur Raimondu Krastiņu (51)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Negaidīts pagrieziens "Mercedes Benz" ražotāja "Daimler" kukuļošanas lietā. Lai arī varēja gaidīt, ka lieta nolikta arhīva plauktos putekļu krāšanai, KNAB veicis pirmās aizturēšanas. Pirms nepilna gada ASV valdība nāca klajā ar ziņojumu, ka 10 gadu garumā autobūvnieks guvis vērienīgus pasūtījumus ar lielu kukuļu palīdzību.

Nevienu nešokēja, ka 22 valstu vidū, kurās bija notikuši koruptīvie darījumi, minēts tika arī Latvijas vārds. Izmeklēšanā par Rīgas domes amatpersonu kukuļošanu autobusu iepirkumā lielu palīdzību snieguši vācu kolēģi, kuru rīcībā varēja būt gan maksājumu kontu izdrukas, gan to personu vārdi, pie kuriem nauda nonāca. Pagaidām par aptuveni 3,2 miljonu iebāšanu kabatā, kas varētu būt pat lielākā kukuļa summa visā KNAB vēsturē, apcietināts Rīgas eksmēra padomnieks transporta jautājumos Leonards Tenis. Pēc "Nekā Personīga" rīcībā esošajām ziņām, tieši uz viņu ir norādes kā Daimler maksāto kukuļu saņēmēju.

Apjomīgajā ASV tieslietu ministrijas ziņojumā var izlasīt arī koruptīvā darījuma precīzas detaļas. Piemēram , ka takse bijusi 5% no līguma summas, un tā esot samaksāta vienai no Latvijas partijām , kas tobrīd kontrolēja Rīgas domi, ieskaitot augstas amatpersonas dēlu, kurai bija ietekme uz konkursu.

Gundars Bojārs autobusu iepirkumu pārņēma no sava viņa priekšgājēja

Bojāra priekšgājējs bija tēvzemietis Andris Ārgalis. Domē Bojārs ienāca kā jauns, centīgs politiķis no Liepājas. Toreiz dārgu īpašumu un lielu naudas uzkrājumu viņam nebija, toties viņš bija mantojis sociāldemokrātu līdera un tēva Jura Bojāra uzvārdu. LSDSP valdīšanas laikā Mercedez Benz autobusi sāka ripot Rīgas ielās un līdzīgi kā miljonu darījumu skaits domē ģeometriskā progresijā auga paša Bojāra labklājība. Viņš toreiz sāka būvēt privātmāju Ādažos, tiesa uz sava padomnieka zemes.

"Neesmu neko saņēmis, pats arī nebraucu ar mersedesu" žurnālistiem pirms gada strikti noteica Bojārs.

Bijušie Rīgas mēri Gundars Bojārs (no kreisās), Andris Ārgalis un Andris Bērziņš
Bijušie Rīgas mēri Gundars Bojārs (no kreisās), Andris Ārgalis un Andris Bērziņš Foto: LETA

Bojāra privātfirma kopā ar valsti ceļ VID māju

Nākamajā dienā mobilais telefons pāradresēts uz firmu. Bojāru žurnālisti sastop viņa mājās, bet viņš no sarunas attsakās, aizcērtot dzīvokļa durvis.

Bojāra nervozitātei ir pamats. Viņu pagaidām KNAB nav pratinājis, taču apcietinājumā atrodas kādreizējais padomnieks transporta jautājumos Leonards Tenis. Bijušais komjaunietis izcēlās ar uzņēmību kā politikā, tā biznesā. Sociāldemokrātu partijas biedrs Tenis nonāca vairāku pašvaldības uzņēmumu galvgalī, kur viņš bija visu Bojāra valdīšanas laiku. Tenis piedalījās „Rīgas satiksmes” izveidē un uzskatāms par tā laika transporta sistēmas atslēgas cilvēku.

Arī šodien Teņa bizness cieši saistīts ar Rīgas satiksmi

Teņa biznesa partneru firma „Pilsētas līnijas” nodarbojas ar reklāmas izvietošanu uz autobusiem, tramvajiem un trolejbusiem un uz 8 gadiem tai ir ekskluzīvs līgums, nomājot laukumus uz sabiedriskā transporta. . Teņa firma ar līdzīgo nosaukumu „City line” nav tik veiksmīga un pagaidām strādā ar zaudējumiem. Lai arī pēdējos gadus Tenis nav redzama figūra uz politiskās skatuves, viņš regulāri ziedo partijām. Pēdējo reizi, piecus tūkstošus latu Rīgā pie varas esošajai „Saskaņai”.

Vienlaikus ar Leonardu Teni tika aizturēts Zviedrijā dzīvojošs latvietis Raimonds Krastiņš. Tas noticis Rīgas lidostā. Tiesa gan apcietinājumu viņam nepiemēroja, jo neesot bažas par to, ka septiņdesmit gadus vecais Zviedrijas pilsonis varētu kaut kur aizbēgt. Pēc prokuratūras ziņām, pašlaik viņš mūsu valstī vairs neatrodas.

Krastiņa vārds līdz šim Latvijas mēdijos vispār nav dzirdēts. Arī Zviedrijas latviešiem viņš īpašu uzmanību nav piesaistījis. Viņam piederējusi firma, kas nodarbojusies ar dizaina lietām, viņš pats pēc profesijas esot grafiķis.

Ofšora turētājs pārskaitījumiem izmantojis Parex banku

"Nekā personīga" rīcībā esošā informācija liecina, ka tieši Krastiņš bijis divu ofšoru turētājs caur kuriem Daimler meitas firma „Evo Bus” maksājusi kukuļus Rīgas Domei. Viens no tiem Oldenburgh Financial Corporation, otrs United Petrol Group. Caur ofšoriem nauda skaitīta, lai slēptu īsto kukuļu saņēmēju vārdus. Pārskaitījumiem izmantota Parex banka.

Krastiņa saistību ar Teni parāda dalība arī vairākos Latvijas uzņēmumos – abi bijuši līdzīpašnieki viesnīcā „Vita”. Viesnīcas adresē gan atrodas privātmāja, un izziņās nav informācijas par tādu viesnīcu

Visticamāk, Krastiņš bija nepieciešams Tenim kā izkārtne

Krastiņš zina vairākas svešvalodas un varēja palīdzēt atšķetināt ofšoru rēbusu. Izmeklētāji kratīšanās, tostarp arī Rīgas pašvaldības uzņēmumā „Rīgas satiksme” ir izņēmuši virkni arhīva dokumentu – komandējumu sarakstus, finanšu dokumentus. Liua gan ir skaidrs, ka laikā, kad kukulis maksāts, „RS” bija izveides stadijā

Tātad pašreiz var secināt, ka Daimler kukuļa Rīgas domes amatpersonām centrā ir Leonards Tenis. Līdzās ir minētais Raimonds Krastiņš. Pārējos naudas saņēmējus var tikai nojaust, taču oficiāli pagaidām liekamas jautājumu zīmes.

"Nekā Personīga" zināms, ka

parakstu par informācijas neizpaušanu un neizbraukšanu no valsts Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam devis pašreizējais Rīgas satiksmes vadītājs Leons Bemhems,

kurš darījuma laikā vadīja pašvaldības uzņēmumu „Tālava”.

Ar KNAB sadarbojas bijušais Rīgas domes Finanšu departamenta direktors Raimonds Krūmiņš. Izmeklētāji interesējas arī par Bojāra vadītās domes satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Guntis Pilsums. Bet arī viņš līdzīgi kā Bojārs no sarunas izvairās.

Neoficiāli zināms, ka Tenis pagaidām neesot ļoti runīgs un daudz nestāsta. Noziegumu atklāšanu traucē tas, ka tie notikuši pirms nepilniem desmit gadiem. Amatpersonu kukuļņemšanai tie ir 15 gadi, bet Daimler kukuļu lietā tas nav iestājies.

Komentāri (51)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu