Jūs dumiķīši - mēs nezāģēsim zaru, uz kura sēžam!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saeima ceturtdien noraidīja apvienības "Vienotība" iesniegtos grozījumus Krimināllikumā, kas paredzēja kriminālatbildību par politisko spēku nelikumīgu finansēšanu. Rosinātie grozījumi nebija izsvērti līdz pēdējam sīkumam, tomēr mūsu 100 gudrās galvas ir slavenas ar daudzām ačgārnām un pat ļaunprātīgi nepilnīgām likumdošanas iniciatīvām. Tādēļ ZZS, SC un PLL deputātu "atturēšanās" ir žests, kuru pārprast ir grūti, – kāpēc zāģēt zaru, uz kura vēl var jauki pazvilnēt?

Par minētajiem grozījumiem balsoja 37 deputāti no "Vienotības" un "Visu Latvijai!"- "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, pret balsoja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāts Ingmārs Līdaka, bet atturējās 51 deputāts - ZZS, "Saskaņas centra" (SC) un "Par labu Latviju" (PLL) pārstāvji. Balsojumā nepiedalījās Ainārs Šlesers (PLL) un Jānis Tutins (SC).

Deputāti par savu partiju nostāju balsojumā

Piemēram, Agešins (SC) TVNET apliecināja, ka cīņa pret korupciju ir laba lieta, tomēr šis jautājums "mums nav primārais". Agešins pa savam traktēja Krimināllikumu: "Ja noziegums nav saistīts ar fizisku vardarbību pret cilvēku, tad varētu aprobežoties ar lieliem administratīviem sodiem." Pēc viņa teiktā - korupcija, tāpat kā emocionālā vardarbība ģimenē, nu nekādi nav traktējamas kā noziegumi, kur nu vēl sodāmas ar cietumsodu.

Kučinskim no PLL principā neesot pretenziju par to parunāt, bet vispirms šādi jautājumi jāapspriežot komisijā. Piedodiet, Kučinska kungs, bet mēs zinām pēc jūsu TP partijas bijušās biedrenes Vinetas Muižnieces "kļūdas" - kā Saeimas komisijā var uz pāris gadiem iestrēgt grozījumi par partiju finansēm.

Ingmārs Līdaka (ZZS) šajos grozījumos saredzēja konkurentu pirkstu, neizslēdzot pat ļaunprātīgu rīcību un provokācijas no pēdējiem, ja minētie sodi tomēr tiktu piemēroti par partiju nelikumīgu finansēšanu. Viņš pieminēja arī ētiskos apsvērumus: ja kāds valdības loceklis tikšot apsūdzēts par šiem pārkāpumiem, tad nav tiesīgs darboties aktīvā politikā. Protams, šie ZZS pārstāvja apsvērumi nav plika graša vērti, jo partijas krusttēvs Aivars Lembergs, lai arī apsūdzēts korupcijā un noziedzīgi iegūtas naudas legalizēšanā, turpina būt Ventspils mērs...

Rasnačs (TB/LNNK-Visu Latvijai) likuma grozījumu redakciju nosauca par nekvalitatīvu, rosinot ar tiem strādāt komisijā. Der atgādināt deputātam par konsekvenci, jo trešdien Dombura "Kas notiek Latvijā?" Rasnača kungs aicināja Pilsonības likuma grozījumus Saeimā virzīt steidzamības kārtā, bet korekcijas par dubultpilsonību veikt kaut kad rudenī.

Valērijs Agešins
Valērijs Agešins Foto: LETA
Ingmārs Līdaka
Ingmārs Līdaka Foto: LETA
Māris Kučinskis
Māris Kučinskis Foto: LETA
Dzintars Rasnačs
Dzintars Rasnačs Foto: LETA
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu