Nometnē sašauj bērnu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no Jaunsardzes arhīva

Pirms aptuveni gada jaunsargu nometnē tika sašauts kāds bērns. Toreiz notikums tika noklusēts. Pētot šo gadījumu, vairāki jomas pārzinātāji portālam TVNET sacīja, ka kārtība, kādā patlaban notiek daļa jaunsargu nometņu, neatbilst valstī noteiktajām prasībām par nometņu organizēšanu. Savukārt Rekrutēšanas un jaunsardzes centra (RJC) vadītājs noliedza pārmetumus, ka jaunsargu aktivitātēm būtu nesakārtota dokumentācija.

Toreiz jaunieši kopā ar nometnes instruktoriem gāja pārgājienā cauri mežam, nometnes dalībnieki sāka blēņoties un vienam bērnam tika iešauts kājā. Toreiz par šo Jelgavas pusē notikušo gadījumu sabiedrība netika informēta.

Rekrutēšanas un jaunsardzes centra (RJC) direktors Druvis Kleins sarunā ar TVNET nevēlējās runāt par šā gadījuma detaļām, taču sacīja, ka “sašaušana” būtu pārāk skaļš vārds, ar ko aprakstīt notikušo.

Viņš apstiprināja, ka par šo gadījumu toreiz informēts ministrijas valsts sekretārs, notika arī pārbaude. Tās laikā gan secināts, ka procedūra nav būtiski pārkāpta. Vienlaikus pēc tam tikusi koriģēta drošības uzraudzība.

Kleins nevarēja atbildēt uz jautājumu, kādēļ par šo gadījumu netika informēta sabiedrība.

“Kad es par to uzzināju, nebija vairs nozīmes par to ziņot sabiedrībai, jo brītiņš jau bija pagājis.”

Viņš izteica šaubas, ka notikušā sekas būtu tik būtiskas, lai par to informētu sabiedrību.

Trūkstot vecāku atļauju

Vairāki ar Jaunsardzi saistīti cilvēki, kuri vēlējās palikt anonīmi, sarunā ar portālu TVNET vērsa uzmanību uz jaunsargu nometņu neatbilstībām valstī noteiktajai kārtībai.

Ministru kabineta apstiprinātie noteikumi paredz, ka pirms katras nometnes jābūt vecāku akceptam, taču RJC Jaunsardzes departamenta apstiprinātā kārtība paredz vecāku atļaujas prasīšanu tikai vienu reizi – iestājoties jaunsargos. Pārējos četrus gadus jaunieši mēdz doties uz nometnēm, pamatojoties uz šo vienu vecāku atļauju, nevis prasot atļauju ikreiz.

Neesot pareiza kārtība

Jaunsardzes apmācību programma esot paredzēta četriem gadiem, bet jābūt katrai nometnei. Jaunsardzei esot dienas sadale, bet jābūt apstiprinātiem nometnes darba kārtības noteikumiem.

Jaunsardzei esot nodarbību žurnāls, bet jābūt nometnes žurnālam. Papildus nometnes dalībniekam jāiesniedz aptaujas lapa un ārsta izziņa, ne vecāka par desmit dienām.

Jaunsardze nesniedz informāciju par nometnēm Izglītības un zinātnes ministrijas noteiktās iestādēs, zinātāji stāstīja un pauda viedokli:

Faktiski par budžeta līdzekļiem tiekot organizētas nelegālas nometnes.

Nepilnīga esot arī jaunsargu nometņu kontrolēšanas kārtība. RJC būtībā neesot dokumentācijas saistībā ar to.

Instruktorus “sit” no abām pusēm

Šāda situācija nepateicīgā pozīcijā esot nostādījusi Jaunsardzes instruktorus. Ja viņi cenšoties ievērot RJC kārtību, viņi nonākot pretrunā ar Ministru kabineta noteikumos paredzēto. Savukārt, ja viņi strādā pēc valdības noteikumiem, viņi saskaras ar RJC vadības pārmetumiem. “Viņus sit no abām pusēm.”

Zinātāji vērsa uzmanību, ka faktiskais nometņu vadītājs ir RJC direktors Kleins, kurš ar savu parakstu uzdodot veidot nometni, ignorējot valdības noteikumus, un tā piespiež instruktorus kļūt par pārkāpējiem. “Ja nometne nav reģistrēta, tas jādara Kleinam,” viņi sacīja un izteicās, ka RJC direktors šajā situācijā rīkojoties patvaļīgi.

Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: no Jaunsardzes arhīva

Vai drīkst informēt vecākus?

Neskaidrība ir arī par instruktoru tiesībām sazināties ar bērnu vecākiem. Šāda vajadzība arī radās aprīļa sākumā notikušajā nometnē, no kuras divas pusaudzes nolēma doties mājās, jo nebija apmierinātas ar notiekošo.

Instruktoru amata aprakstos paredzēts, ka par starpgadījumiem jāinformē bērnu vecāki, taču problēmas rodas saistībā ar to, ka RJC vadības rīkojums liedzot instruktoriem sazināties ar trešajām personām, tostarp plašsaziņas līdzekļiem un bērnu vecākiem.

Pēc centra paredzētās kārtības, ja rodas problēmas, instruktoriem nakts laikā būtu jāsazinās ar RJC vadītāju Kleinu un tikai viņš varētu informēt vecākus.

Bažījas par nākotni

Instruktori arī nobažījušies, ka pēc šādiem skandāliem var sākties diskusijas par Jaunsardzes statusu – patlaban tā ir jauniešu kustība, bet ne organizācija. Var rasties jautājumi par valsts līdzekļu piešķiršanu šai kustībai.

Saistībā ar konkrēto situāciju instruktori jūtoties kā “pamesti likteņa varā”. Viņi nejūtot RJC vadības atbalstu.

Instruktori arī vērsa uzmanību, ka neviens instruktors tagadējā vadītāja Kleina laikā nav apbalvots.

Tagadējais RJC vadītājs šo iestādi vada vairāk nekā gadu. Instruktori sacīja, ka ar iepriekšējo vadītāju Sergeju Čeveru bijis daudz vieglāk sastrādāties, jo viņam bijusi lielāka pieredze darbā ar jauniešiem un viņš dažādas lietas izprata labāk.

RJC vadītājs pārmetumus noraida

Savukārt Kleins sarunā ar TVNET uzsvēra, ka jaunsargu aktivitāšu dokumentācija ir sakārtota un atbilst valstī noteiktajām prasībām. Viņš norādīja, ka vairums jauniešu aktivitāšu ziemas laikā ir pārgājieni ar dažādiem elementiem, nevis oficiālas nometnes. Viņš pieļāva, ka, interpretējot šo aktivitāšu nosaukumus, varētu rasties domstarpības.

Nometnes parasti Jaunsardze organizējot vasarās, un to dokumentācija atbilstot visām valsts prasībām par nometņu organizēšanu, tostarp notiekot atbildīgo dienestu informēšana un vecāku atļauju savākšana.

Līdz Kleinam nav nonākuši ziņojumi vai sūdzības, ka šai jomā būtu nekārtības un kāds instruktors neievēro noteikto kārtību.

Ja uzzināšu, ka kāds instruktors neievēro šo kārtību, viņš tiks sodīts.

Alkohols netika lietots

Runājot par aprīļa sākumā notikušo pasākumu, par kuru izskanēja publiski pārmetumi, RJC direktors stāstīja, ka visu dienu atradies uz vietas. Kleinam bijis pārsteigums, ka neilgu brīdi pēc viņa aizbraukšanas viņam zvanīts, ka, iespējams, instruktors bijis alkohola reibumā.

Tā tas nevarēja būt, jo pašā vakarā Kleins esot kontaktējies ar instruktoriem un, tā kā pats alkoholu lietojot ļoti reti, “pa simts metriem” sajūtot, ka cits ir dzēris.

Meita nav jaunsardzē, bet piedalās pārgājienā

Arī viņa meita piedalījusies šai nometnē, arī viņai bijuši samirkuši apavi, taču viņa par to nav sūdzējusies. “Vecāki paši ir atbildīgi par to, ko bērniem dod līdzi,” viņš teica.

Uz jautājumu, kādēļ pasākumā piedalījās arī viņa meita, kura nav jaunsargs, bet tikai kandidāte, Kleins paskaidroja, ka aktivitātes notikušas netālu no viņa mājām un meita esot lūgusi instruktora atļauju piedalīties.

Lai arī jaunsargu aktivitātēs bijuši vairāki gadījumi, kad jaunieši savainojušies vai piesūkušās ērces, tomēr, pēc Kleina teiktā, neviens gadījums nav izskanējis tik skaļi. Tam esot pievērsta pārāk liela uzmanība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu